Informatie over wereldontvangers

De wereldontvanger is een kleine draagbare radio. Als je op reis bent in het buitenland kan je met deze radio toch op de hoogte blijven van de actualiteiten in Nederland. Je stemt af op de juiste frequentie en je kan in je eigen taal naar het nieuws luisteren.

wekker
Bekijk alle Wereldontvangers

Wereldomroep

De Wereldomroep is de bekendste radiozender die ook in het buitenland te ontvangen is. Om de Wereldomroep te kunnen ontvangen moet de radio over een korte golf band (SW) beschikken. Alle radio’s in de productgroep ‘Wereldontvangers’ beschikken over korte golf ontvangst. De wereldontvanger is uiteraard ook als ‘gewone’ draagbare radio te gebruiken.

Korte golf bereik (SW)

Niet alle wereldontvangers kunnen alle korte golf frequenties ontvangen. De wat eenvoudiger modellen kunnen alleen de meest gebruikte frequentiebanden ontvangen. Het nadeel hiervan kan zijn dat in bepaalde delen van de wereld niet de Wereldomroep ontvangen kan worden. Er zijn in totaal 14 korte golf banden welke lopen in de frequentie van 2300 – 26100 kHz.

Afstemming

Bij de koop van een wereldontvanger heb je de keuze uit twee typen: analoge en digitale ontvangers.

Analoog
Bij analoge wereldontvangers moet u handmatig de ontvangst instellen en met een ‘ouderwetse’ draaiknop de frequentie afstemmen. Het nadeel is dat deze modellen geen geheugen hebben, zodat je telkens opnieuw de zender moet instellen. Ze zijn over het algemeen wel goedkoper dan de digitale variant.

Digitaal
Een digitale wereldontvanger kan je instellen door de exacte frequentie te programmeren. Dit is afleesbaar op een digitaal lcd-display. Vervolgens kunnen de geprogrammeerde frequenties worden vastgelegd in een geheugen. Het voordeel is dat je met één druk op de juiste knop de gewenste zender kunt oproepen.

analoog
digitaal

Ontvangstkwaliteit

Naast de kwaliteit van de radio zijn er vele factoren die invloed hebben op de ontvangstkwaliteit. Zo zal de ontvangst in een auto of caravan door de metalen constructie niet altijd even optimaal zijn. Ook de nabijheid van bijvoorbeeld tv, draadloze telefoon, computer of tl-verlichting kan een nadelige invloed hebben. In dit soort gevallen kan een verlengde antenne een oplossing zijn.

Extra

De meeste wereldontvangers met een digitale afstemming zijn tevens uitgerust met een klok en een wekfunctie. Ook een hoofdtelefoonaansluiting is in veel gevallen op de radio aanwezig. Daarnaast worden enkele modellen uitgerust met een adapter zodat de wereldontvanger op het lichtnet kan worden aangesloten. Ook een etui behoort in sommige gevallen tot de uitrusting. Een etui kan erg handig zijn voor op reis.

Beste wereldontvangers
Populairste wereldontvangers