Informatie over wekkerradio's

Wakker worden met een lamp, cd, radio, zoemer, iPod, het is allemaal mogelijk. Er zijn zelfs wekkerradio’s die de tijd projecteren op het plafond. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe wekkerradio.Tegenwoordig zitten er op wekkerradio's vele functies zoals dubbele wektijd, extra groot display, cd-speler, weklamp of een projectiefunctie voor de tijd.

wekker

Bekijk alle Wekkers

Wake-up light

Zeer populair zijn wekkerradio's met een weklamp, ook wel wake-up light genoemd. Deze wekkerradio's zijn voorzien van een lamp, die de opkomende zon nabootst op een vooraf ingestelde tijd. De tijd die hiervoor nodig is, kun je zelf instellen. Meestal tot een maximum van 30 minuten. Ook kun je bij diverse modellen de ondergaande zon simuleren. In dat geval neemt de lichtintensiteit juist af, dit kan helpen bij het in slaap vallen. Bij sommige modellen kun je ook rustgevende tonen zoals vogelgeluiden als achtergrondgeluid bij het wekken instellen. Dit zorgt ervoor dat je prettiger en rustiger wakker wordt.

Radio

Wekkerradio's zijn er met een analoge en een digitale tuner. Het voordeel van een digitale tuner is dat je meestal meerdere radiozenders in het geheugen kan opslaan. Dit is vooral handig als je regelmatig van zender wisselt. De radiozenders worden over het algemeen ontvangen via een draadantenne.

Cd-speler

Naast een radiotuner beschikken sommige modellen ook over een cd-speler. Het voordeel hiervan is dat je wakker kunt worden met de muziek van je eigen keuze. Daarnaast hebben de meeste wekkerradio's met cd-speler een stereo geluidsweergave. Dit levert een beter geluid op. Wel zijn ze qua formaat over het algemeen wat groter.

iPod/iPhone

Wakker worden met de muziek van je iPod of iPhone is ook mogelijk. Er zijn diverse wekkerradio’s die de beschikking hebben over een dockingstation voor de iPod. Ook wordt de iPod, als deze in het dockingstation is geplaatst, gelijk opgeladen.

Dubbele wektijd

Veel wekkerradio's beschikken over twee wektijden. Dit is handig als bijvoorbeeld de partner eerder of later zijn of haar bed uit moet. Wel is het in veel gevallen zo dat je niet beide gewekt kunt worden met dezelfde bron, oftewel de één wordt met de zoemer gewekt en de ander met de radio.

Groot display

Voor bril- en lenzendragers kan een groot display zeer praktisch zijn. Een groter display voor de tijd heeft als voordeel dat deze in veel gevallen ook afgelezen kan worden zonder bril op of lenzen in.

Projectie van de tijd

Diverse modellen beschikken over een projectiefunctie. Dit houdt in dat de tijd groot op de muur of het plafond geprojecteerd kan worden.

Snooze en sleeptimer

Vrijwel alle wekkerradio’s beschikken over een snoozefunctie en een sleeptimer. De snoozefunctie houdt in dat de radio na het wekken tijdelijk uitgezet kan worden. Na acht of negen minuten zal de radio of zoemer wederom afgaan, dit kan meerdere malen herhaald worden. Dit is vooral bedoeld voor mensen die moeilijk hun bed uitkomen maar niet het risico willen lopen om weer in slaap te vallen. De sleeptimer wordt daarentegen juist gebruikt voor het slapen gaan. Bij de sleeptimer kun je vooraf een bepaalde tijd instellen waarop de radio stopt met spelen. Dit voorkomt dat je in slaap valt met de radio nog aan.

Beste wekkers
Populairste wekkers