Informatie over weerstations

Vandaag: temperaturen rond de 20 graden en een matige wind uit het oosten. Een weerstation is een handig instrument om af te lezen wat de weersomstandigheden buiten zijn. Een weerstation meet het weer door middel van sensoren. Bij luxe weerstations zijn dit draadloze zenders, zodat je geen draden hoeft aan te leggen van de sensor naar het weerstation.

Weerstation

Bekijk alle Weerstations

Weerstation algemeen

Weerstation kopen? Dan zijn er genoeg punten en tips om op te letten. Wil je een simpel weerstation kopen met een binnen- en buitentemperatuur en eventueel een weergave van de hoogste en laagste temperatuur? Of zoek je een geavanceerd model dat naast een thermometer ook in het bezit is van bijvoorbeeld een hygrometer, barometer, anemometer (windrichting) en een regenmeter? De weerstations die je hier vindt, zijn van simpel tot semiprofessioneel. Lees hier alles over weerstations om tot een goede keuze te komen.

Sensoren

Een weerstation is altijd voorzien van sensoren. Deze kunnen in het weerstation zelf zitten voor de metingen binnen of sensoren die buiten geplaatst worden. Over het algemeen zijn de sensoren die buiten geplaatst worden voorzien van draadloze communicatiemiddelen om de meetgegevens draadloos door te sturen. Op deze manier hoef je geen kabels aan te leggen.

Weerstations kunnen voorzien zijn van de volgende sensoren:

  • temperatuur - binnen/buiten
  • hygrometer (luchtvochtigheid) - binnen/buiten
  • barometer (luchtdruk) - binnen/buiten
  • regensensor - buiten
  • anemometer (windrichting) - buiten
  • windsnelheid - buiten
  • UV-meter (ultravioletstraling) - buiten
Belangrijk voor een juist meetresultaat is de plaatsing van de meetsensoren. Plaats een thermometer bijvoorbeeld niet in de volle zon en een regenmeter niet dicht tegen een gevel aan, anders krijg je onzuivere meetgegevens. Lees de handleiding goed door voor je de sensoren gaat plaatsen. Houd er ook rekening mee dat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden. Een plekje hoog op het dak lijkt misschien mooi maar is niet handig als de batterijen vervangen moeten worden.

Erg handig zijn ook de zelflegende regensensoren. Op vaste tijden laten deze zelf het opgevangen regenwater weglopen zodat er weer begonnen kan worden met een nieuwe meting.

Presentatie meetgegevens

Meetgegevens van verschillende sensoren worden getoond op het scherm van het weerstation. Uitgebreidere weerstations kunnen meerdere gegevens tegelijk tonen zodat je veel gegevens tegelijk kunt zien. Sommige schermen zijn in kleur of zijn verlicht. Let er ook op of het scherm grafische gegevens als grafieken kan weergeven of alleen beperkt is tot tekstuele weergaven.

Extra functies

  • Min-maxmetingen Voor verschillende metingen kan het weerstation de minimaal en maximaal gemeten waarde weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de minimale en maximale temperatuur op één dag was.
  • DCF klok Deze klok wordt aangestuurd door een atoomklok in Frankfurt en loopt dus altijd uiterst nauwkeurig. Ook schakelt deze vanzelf van zomer- naar wintertijd en vice versa.
  • Radio gestuurd Als het weerstation over deze functionaliteit bezit, krijgt het meetgegevens van professionele weerstations doorgestuurd. Hiermee kan bijvoorbeeld een professionele weersverwachting getoond worden.
  • Maanstand Hiermee kun je de huidige maanfases zien.
  • Zonsopkomst Afhankelijk van de plaats op aarde geeft het weerstation de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.
  • IJsalarm Geeft een waarschuwing wanneer je kunt verwachten dat er gladde wegen zijn.
  • Aansluitingen Sommige weerstations zijn voorzien van usb of wifi. Hiermee kunnen meetgegevens naar een pc gestuurd worden zodat je met eventueel meegeleverde software uitgebreide rapporten kunt genereren.
  • Tendens weergave Geeft het verloop aan van bijvoorbeeld de luchtdruk. Zo kun je dus niet alleen de huidige luchtdruk zien, maar ook of deze toenemend of afnemend is.

Beste weerstations
Populairste weerstations