Informatie over weegschalen

Welk dieet je ook volgt, met een personenweegschaal kun je de vorderingen van het afvallen goed bijhouden. Wanneer je jouw ideale gewicht hebt bereikt kun je dit met de personenweegschaal makkelijk in de gaten houden.

modern

Bekijk alle Weegschalen

De werking

Om je gewicht heel nauwkeurig te wegen kun je het beste een elektronische personenweegschaal kopen. De meeste personenweegschalen zijn tegenwoordig elektronisch. Een nadeel van deze weegschalen is dat deze duurder zijn dan de personenweegschalen van vroeger. Deze werkten op een veer; door de kracht op de veer werd bepaald wat het gewicht was. Deze personenweegschalen waren niet nauwkeurig en zaten er nogal eens naast.

Gewicht aflezen

Bij een analoge personenweegschaal wordt het gewicht aangegeven met behulp van een wijzer. Op een digitale weegschaal kun je je gewicht af lezen via cijferaanduidingen op een LCD-display. Naast de reguliere digitale weegschaal bestaan er ook varianten waarop je het vetpercentage, de spiermasssa en de watermassa in je lichaam kunt meten.

Aandachtspunten

De meeste digitale weegschalen kunnen tot ongeveer 100 of 200 gram nauwkeurig wegen en hebben een bereik tot 150 of 160 kg. Een elektronische personenweegschaal werkt op batterijen. Wanneer de batterijen bijna op zijn, zal de weegschaal minder nauwkeurig wegen. Bij sommige weegschalen krijg je een melding als de batterijen bijna leeg zijn zodat je ze op tijd kunt vervangen. De batterijen voor een weegschaal kunnen alkaline of lithium batterijen zijn of een knoopcel en worden vaak niet mee geleverd. Alkaline batterijen en knoopcellen zijn in de winkel te verkrijgen en de lithium batterijen kun je bij de fabrikant bestellen.

Materiaal en vorm

De meeste weegschalen zijn gemaakt van glas of kunststof, maar ook hout wordt steeds meer gebruikt. De vorm van een weegschaal is in de meeste gevallen vierkant, hoewel ook hier steeds meer varianten in komen. Een ronde personenweegschal van glas is bijvoorbeeld een moderne variant. Doordat de meeste weegschalen tegenwoordig digitaal zijn, is de verandering in vorm en materiaal ook gemakkelijker.

Mogelijkheden

Het is handig om van tevoren te bedenken welke mogelijkheden en functies jij belangrijk vindt in een weegschaal, zo voorkom je dat je betaalt voor extra's waar je geen gebruik van maakt. Mogelijke extra's zijn:

 • Memoryfunctie
  Met een memoryfunctie kun je het gewicht van meerdere personen opslaan. Bij sommige personenweegschalen kun je zo zelf zien of je afvalt, het laatste gewicht wordt namelijk vastgehouden. Het verschil tussen de twee wegingen wordt bij sommige personenweegschalen ook nog aangegeven. Zo weet je precies hoeveel je bent afgevallen.
 • Body Fat Index
  Wanneer een personenweegschaal beschikt over Body Fat Index, zal deze het vetpercentage, de spiermassa en de watermassa in het lichaam aangeven. Dit kan vooral goed van pas komen voor bodybuilders. Zij willen juist weten of het vetpercentage afneemt en de spiermassa toeneemt.
  Maar ook voor degene die afvallen is het goed te weten of jouw vet verandert in spieren. Let erop dat wanneer je meer spieren kweekt jouw vet vermindert, maar jouw gewicht kan gelijk blijven. Spiermassa weegt natuurlijk ook mee.
 • Start-up systeem
  Wanneer een personenweegschaal beschikt over het Start-up systeem, kun je gewoon op de weegschaal gaan staan. Heel even wachten en jouw gewicht wordt direct weergegeven.
  Het ´aanzetten´ van de weegschaal is dus niet meer nodig.
 • Automatische uitschakeling
  Een automatische uitschakeling zegt het eigenlijk al. Je hebt gewogen en wanneer je de weegschaal niet meer gebruikt, zal deze vanzelf uitgaan.
 • Nulpuntinstelling
  Een personenweegschaal met nulpuntinstelling zal altijd op 0 beginnen, voordat je op de weegschaal gaat staan.

Tips

Gebruik altijd dezelfde personenweegschaal, op dezelfde plek (met voorkeur voor een harde ondergrond) en op hetzelfde tijdstip. Hiermee kunnen de mogelijke gewichtsverschillen het beste en nauwkeurigst waargenomen worden.
Weeg je bij voorkeur ´s ochtends op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld bij het opstaan. In de loop van de dag zal je gewicht veranderen.

Beste weegschalen
Populairste weegschalen