Informatie over versterkers auto

Voor veel mensen is het knutselen aan de geluidsinstallatie in de auto een grote hobby geworden. Anderen zijn niet tevreden met de kwaliteit en het volume van het geluid uit de standaardradio en kopen daarom een losse versterker. Met een auto versterker kan je de geluidskwaliteit hoorbaar verbeteren en het vermogen behoorlijk verhogen.

Bekijk alle Versterkers auto

De versterker

Een auto versterker kan van veel toegevoegde waarde zijn voor uw autoradio. Het kan een veel voller en strakker geluid en uiteraard ook meer vermogen geven.
Vaak worden bij de specificaties van de autoradio hele mooie getallen weergegeven zoals 4x50 Watt. Dat wil zeggen dat er over 4 kanalen 50 Watt vermogen weergegeven kan worden. Het probleem is dat dit het uiterst haalbare vermogen is, en kan men bij een volume dat gelijk staat aan dit vermogen flinke vervorming verwachten. Dit komt door het gebrek aan ruimte in de autoradio waardoor er niet voldoende ruimte is voor de voeding en elektronica die daarvoor gewenst is.
Het voordeel van de losse versterker is dat deze qua omvang groter is dan een autoradio en hierdoor voldoende ruimte biedt voor de elektronica en voor een zwaardere voeding. Het voordeel is dus een strakker en voller geluid dat ook veel minder snel vervorming zal geven.
In de praktijk zal dan ook blijken dat een losse versterker van 2x50 Watt over het algemeen een veel beter resultaat zal geven als een autoradio van 2x50 Watt.

Kanalen

Het aantal kanalen wat een versterker heeft geeft aan hoeveel speakers er op kunnen worden aangesloten. Bij autoversterkers is het meest gangbare aantal kanalen 1, 2 of 4 kanalen. Bij 2 en 4 kanalen kunnen 2 of 4 luidsprekers worden aangesloten. Versterkers met 1 kanaal, ook wel mono block genoemd, zijn bestemd voor een subwoofer.
Wilt u bij een 4 kanaals versterker het volume van de voor- en achterluidsprekers via uw autoradio nog gescheiden kunnen blijven regelen dan dient de radio over 4 pre-outs te beschikken.

Bruggen

Bij bruggen worden 2 kanalen omgezet naar 1 kanaal. Hiermee kunt u bijvoorbeeld 2 speakers aansluiten op een 4 kanaals versterker. Het voordeel hiervan is dat u meer vermogen uit de versterker kunt halen. Wel is het zo dat de dempingsfactor terugloopt waardoor er eerder vervorming optreedt.

Gebrugde versterker

Aansluiten

Om een versterker te kunnen aansluiten dient de autoradio over een pre out te beschikken, dit is een RCA (tulp, rood/wit) aansluiting. Een enkele versterker kunt u ook op de luidsprekeruitgang van de autoradio aansluiten.
Het is aan te bevelen om kabels van goede kwaliteit te gebruiken voor het aansluiten van de versterker. Hierbij gaat het dus om de voedingskabel die naar de accu gaat en de signaalkabel (tulp-tulp) die naar de radio gaat.
Daarnaast is het aan te raden deze kabels gescheiden van elkaar in de auto te leggen om storing en ruis te voorkomen.
De versterker wordt over het algemeen in de kofferbak geplaatst maar kan ook mits de versterker niet te groot is onder één van de voorstoelen geplaatst worden.

RCA kabel

Beste versterkers auto
Populairste versterkers auto