Informatie over USB-sticks

Met een usbstick kun je makkelijk en snel bestanden uitwisselen, meenemen en verplaatsen. Usbsticks zijn simpel aan te sluiten op elke pc of laptop. De opslagcapaciteit wordt steeds groter. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

productgroep

Bekijk alle USB-sticks

Algemeen

Met een USB-stick kun je op een eenvoudige en snelle manier bestanden uitwisselen tussen verschillende computers of een back-up maken. Een USB-stick kun je gemakkelijk koppelen aan vrijwel iedere computer die beschikt over een USB-aansluiting. Wanneer je de USB-stick aansluit op een computer die draait onder Windows (XP, Vista of 7) of Macintosh (Mac OS X), wordt deze automatisch herkend en geïnstalleerd. Als je gebruikmaakt van een ander besturingssysteem zul je de stick moeten installeren met behulp van de meegeleverde software. Op een USB-stick kun je alle vormen van data opslaan zoals muziek- en videobestanden, digitale foto’s en documenten.

Beveiliging

Om je gegevens te beveiligen zijn er USB-sticks op de markt die beveiligd zijn. Deze beveiliging kan bestaan uit een wachtwoord of zelfs je eigen vingerafdruk. Na het plaatsen van de stick zal er worden gevraagd om je vinger te plaatsen en wordt er een scan van je vingerafdruk gemaakt. Als de scan gelijk is aan de vingerafdruk van de eigenaar zullen de bestanden pas zichtbaar en toegankelijk zijn. Een aantal USB-sticks is stootvast gemaakt. Dit kan onder andere door een aluminium behuizing te gebruiken of door middel van een rubberen behuizing.

Veilig verwijderen

flatbedscanner
Als je de USB-stick wilt verwijderen van je computer raden wij aan dat te doen via de taakbalk onderin je scherm. Zodra de USB-stick aan de computer wordt gekoppeld, verschijnt er automatisch een icoontje “USB verwijderen”. Trek je de USB-stick los van de computer zonder dit icoon aan te klikken dan is de kans aanwezig dat de computer de volgende keer de USB-stick niet meer herkent.

USB-snelheid

Er zijn inmiddels drie versies van USB. De eerste was versie 1.1 en wordt eigenlijk nauwelijks nog gebruikt. USB 2.0 is de standaard van dit moment. USB 3.0 is nog vrij nieuw en ook weer sneller dan voorganger USB 2.0, maar wordt nog niet zoveel gebruikt. Je kunt een USB-stick met USB 3.0 zonder problemen aansluiten op een pc die alleen over USB 2.0-aansluitingen beschikt. Wel zal hij dan op de (lagere) USB 2.0-snelheid werken.

U3-technologie

Een aantal USB-sticks heeft U3-technologie aan boord. Dit houdt in dat je er portable software op kunt zetten die je overal kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeed in een internetcafé of bibliotheek je favoriete webbrowser of mailprogramma gebruiken als je die op je USB-stick hebt geïnstalleerd.

Overdrachtssnelheid

De snelheid van een USB-stick kun je onderverdelen in leessnelheid en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel een ander apparaat (pc of mediaspeler bijvoorbeeld) gegevens van de USB-stick kan lezen. De schrijfsnelheid geeft aan hoe snel er gegevens vanaf een andere apparaat naar de USB-stick kunnen worden geschreven.

Beste usb-sticks
Populairste usb-sticks