Informatie over toners

De tonercartridge, ook wel toner genoemd, is een omhulsel met daarin toner. Toner is een poeder dat in kopieerapparaten en laserprinters gebruikt wordt om tekst en afbeeldingen op het papier te zetten. Dit gebeurt door middel van warmte of infraroodstraling (fixeren).

Samenstelling toner
Eerst werd alleen grafietpoeder voor de toner gebruikt, maar tegenwoordig wordt het grafiet gemengd met een polymeer. De samenstelling hiervan verschilt per fabrikant en zelfs per apparaat. De grootte van de poederdeeltjes is bepalend voor het aantal dpi (dots per inch) van de afdruk. Voor 600 dpi is een poederdeeltje 8-10 micrometer groot.

Bekijk alle Toners

Kleuren

Kleurenlaserprinters zijn gebaseerd op het CMYK-model. CMYK is een kleurenmodel waar alle kleuren omschreven worden als een mengeling van vier basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Voor elk van deze kleuren is een aparte
tonercartridge voorzien, die individueel kan worden vervangen. De goedkopere modellen laserprinters printen enkel cyaan, magenta en geel of een combinatie hiervan. Deze printers kunnen geen zuiver zwart printen en de kleuren die worden geprint neigen een beetje te vervagen. Monochrome laserprinters gebruiken slechts één toner.

Starttoner

De toner die standaard in een laserprinter zit is slechts gedeeltelijk gevuld. Dit wordt ook wel een starttoner genoemd. Deze toners kunnen gemiddeld slechts drie- tot vierhonderd pagina's afdrukken.

Een nieuwe toner heeft een relatief hoge prijs. Daarentegen is het aantal afdrukken wat je hiermee kan maken zeer hoog. Hierdoor kan bij veelvuldig printen een laserprinter een goede investering zijn.

Beste toners
Populairste toners