Informatie over digitale spiegelreflexcamera's

Groot voordeel van een digitale spiegelreflexcamera is dat deze verwisselbare objectieven heeft. Tevens is een digitale SLR zeer snel en beschikt over uitgebreide instelmogelijkheden. Uitgebreide informatie over een digitale spiegelreflexcamera vind je hier. Twijfel je nog over een compact-, systeem- of spiegelreflexcamera? Onderstaande video geeft wat meer duidelijkheid betreffende deze keuze.

 

Bekijk alle Spiegelreflexcamera's

Algemeen

Een spiegelreflexcamera (SLR) maakt gebruik van spiegels en prisma's om het licht dat door de lens valt weer te geven in de zoeker. Het beeld dat je in de zoeker van de camera ziet is nagenoeg gelijk aan het beeld dat door de camera wordt vastgelegd. Bovendien is dit zoekerbeeld vaak helderder dan bij compactcamera's . Op het moment dat je de ontspanknop indrukt en je daadwerkelijk een foto neemt, klapt de spiegel weg en kan de chip het beeld vastleggen.

Deze vorm van fotograferen werkt prettig bij het bepalen van de juiste compositie en is zeer nauwkeurig bij het scherpstellen.

Systeemcamera

Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied zijn de zogenaamde systeemcamera's. Een systeemcamera is eigenlijk een uitgebreide compactcamera met verwisselbare lens. Het grote verschil met een digitale SLR is dat de spiegel ontbreekt. Hierdoor kan de systeemcamera compacter gebouwd worden.

Voordeel van zo'n systeemcamera is ondermeer het kleinere formaat en het lagere gewicht. Aan de andere kant biedt een systeemcamera nagenoeg dezelfde mogelijkheden als een digitale SLR camera, inclusief het gebruik van meerdere lenzen.

Flitser SLR

De meeste digitale spiegelreflexcamera's beschikken over een ingebouwde flitser. De flitser heeft een beperkt richtgetal (reikwijdte) en is eigenlijk bedoeld als hulpje in lastige lichtomstandigheden. In het donker of bij zeer contrastrijke situaties kan hij uitkomst bieden, maar voor portretten is hij eigenlijk niet geschikt. Denk je veel van een flitser gebruik te gaan maken dan kun je beter een extra flitser aanschaffen. Deze flitsers beschikken over een hoger richtgetal en hebben meestal de mogelijkheid om indirect te kunnen flitsen

Megapixels en resolutie

Het hart van een digitale fotocamera bestaat uit een beeldsensor in combinatie met de lens. De kwaliteit van een digitale camera wordt voor een belangrijk deel bepaald door de resolutie en de grootte van de beeldsensor. Over het algemeen kun je stellen: hoe hoger de resolutie en hoe groter de sensor, hoe beter de kwaliteit van de foto’s (scherpte, detaillering en minder ruis). Vooral de grootte van de beeldchip heeft een positief resultaat op de kwaliteit.

Bestandsformaten SLR

Een digitale camera kan de foto in verschillende bestandsformaten opslaan.

  • JPEG is het meest voorkomende bestandsformaat en maakt gebruik van een speciale techniek om de foto's te comprimeren. De bestandsgrootte kan sterk worden teruggebracht waardoor je meer foto's op een geheugenkaart kunt opslaan. Bij een sterke compressie kun je wel zien dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Het JPEG-bestand kan met alle computers en fotobewerkingssoftware worden gebruikt.
  • RAW betekent “ruw”. De gegevens afkomstig van de sensor zijn onbewerkt beschikbaar en dit heeft als voordeel dat je het beeld uitgebreid kunt bewerken. Voor het bewerken van deze RAW-bestanden heb je wel aparte software nodig. Deze wordt vaak meegeleverd bij de camera. Er is geen gegevensverlies zoals bij JPEG en het bestand is toch kleiner dan bij TIFF. De speciale software biedt je tevens de mogelijkheid om camera instellingen, bij het moment van de opname, te corrigeren en veranderen. Denk hierbij aan de witbalans, scherpte, kleuren, contrast.

 

Programma's en lichtmeting

programmaknop

Bij de meeste spiegelreflexcamera's kun je kiezen uit verschillende belichtingsprogramma's. Naast diafragmavoorkeuze (A), sluitertijdvoorkeuze (S) en het handmatig instellen van de camera beschikt de camera ook over volautomatische programma's. Op de A-stand bepaal je de lensopening (diafragma) en de camera kiest hier de juiste sluitertijd bij. Bij de S-stand geef je de voorkeur aan een sluitertijd en kiest de camera de juiste lensopening. Kies je voor de M-stand, dan kun je zowel het diafragma als de sluitertijd zelf bepalen en je creativiteit de vrije loop laten.

Naast deze programma's kan een spiegelreflexcamera ook beschikken over een aantal automatische programma's. Deze AE-programma’s werken met instellingen die door de fabrikant vooraf al zijn bepaald, afhankelijk van het onderwerp. Je kiest een programma op de camera, b.v. portret, sport, landschap of close-up en de camera zal dan volautomatisch de optimale instellingen kiezen. De verschillende onderwerpen zijn herkenbaar aan de pictogrammen op je camera.
De lichtmeting vindt bij deze camera's plaats door de lens (DDL/TTL) en kan op verschillende manieren worden berekend: meerveldsmeting (matrixmeting), centrumgericht (integraal) en spotmeting.

Geheugenkaarten

Een digitale camera maakt gebruik van een geheugenkaart waarop de foto's worden bewaard. Deze geheugenkaarten zijn verwisselbaar en lopen sterk uiteen qua opslagcapaciteit.

De opslagcapaciteit wordt aangegeven in GB (Gigabyte). Hoe groter de capaciteit van jouw geheugenkaart, hoe meer foto’s je kunt nemen.

De meest voorkomende kaarten zijn: SD-Card, SDHC-card, SDXC, en de xD picture Card. De geheugenkaarten die standaard bij de camera worden geleverd zijn vaak beperkt tot 16 of 32 MB, je doet er dus verstandig aan om bij aanschaf van je camera gelijk een geheugenkaart te kopen met een grotere opslagcapaciteit.

Capaciteit geheugenkaartjes
Capaciteit kaart Aantal Megapixels camera
  6MP
8MP 10MP
12MP 16MP
4G 1450 1000 850 700 540
8GB 2900 2000 1700 1400 1070
16GB 5800 4000 3400 2800 2150
32GB 11600 8000 6800 5600 4300
64GB 23200 16000 13600 11200 8600

De bovenstaande tabel geeft globaal aan hoeveel foto's je kunt opslaan op een geheugenkaart van een bepaalde capaciteit. Dit geldt voor foto's opgeslagen in de beste jpg kwaliteit.

Het objectief

Aan het objectief van een digitale camera wordt vaak onvoldoende aandacht geschonken. Hij bepaalt niet alleen de beeldscherpte maar is ook verantwoordelijk voor de kleurweergave en het kontrast in de foto. Veel camera's worden door winkels aangeboden in een speciale kit die bestaat uit een body met een korte zoomlens (bijv. 18-55 mm). Deze set kan in de praktijk prima voldoen, maar het kan ook zijn dat je beter kunt kiezen voor een objectief dat beter aansluit bij jouw wensen. Iemand die vaak dieren in het wild fotografeert is beter af met een telelens dan een groothoeklens.

Lenzen met een lange brandpuntafstand (= tele, bijvoorbeeld 140 mm) halen het onderwerp dichterbij. Voor het gewone fotowerk is een 3x optische zoomlens (bijvoorbeeld 35 – 105 mm) prima, maar wellicht geef je de voorkeur aan meer groothoek (landschappen en binnenshuis) of aan een sterkere telelens (natuur- en sportfotografie).

Brandpuntsafstand

 

SLR en filmen

Met de meeste digitale SLR's camera's kun je ook filmen. Dit kan vaak zelfs in Full-HD kwaliteit. De resolutie waarmee in dit geval gefilmd wordt is 1920x1080.
Deze kwaliteit uit zich vooral als je ook beschikt over een Full-HD TV.

Beste spiegelreflexcamera's
Populairste spiegelreflexcamera's