Informatie over sfeerhaarden

Ben je op zoek naar warmte en gezelligheid in de vorm van een haard? Voorheen was daarvoor maar één oplossing: een open haard met houtblokken. Naast een schoorsteen was er ook een opslagplaats voor houtblokken nodig. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een ander soort open haard namelijk de sfeerhaard. Hieronder lees je waar je zoal op moet letten bij het kopen van een sfeerhaard.

Bekijk alle Sfeerhaarden

Type sfeerhaard

Je hebt de keuze uit sfeerhaarden die een schoorsteen vereisen, sfeerhaarden die aangesloten kunnen worden op het centrale ventilatiesysteem en sfeerhaarden die helemaal geen afvoer nodig hebben. Dit wordt meestal bepaald door het type brandstof van de sfeerhaard. De keuze van de sfeerhaard wordt bepaald door het type brandstof, de afvoer die daarvoor nodig is, het design van de sfeerhaard en het vlameffect.

Type brandstof


Gas

Gashaarden zijn onder te verdelen in open en gesloten verbrandingsystemen
Bij een open verbrandingsysteem wordt de lucht die nodig is voor de verbranding uit de woonruimte aangezogen. Ook kan er een buis worden aangelegd die buitenlucht aanvoert tot bij de gashaard. De rookgassen worden via een afvoerkanaal of schoorsteen via het dak afgevoerd. Dit afvoerkanaal kan worden aangelegd door een installateur als er nog geen bestaande afvoer is die daarvoor geschikt is.


Bij een gesloten systeem beschikt de gashaard over een dubbelwandig afvoersysteem. De buitenste buis zuigt verse lucht aan, terwijl de binnenste buis de verbrandingsgassen naar buiten afvoert. Deze afvoer kan rechtstreeks op een buitenmuur of plat dak worden aangesloten. Er is dus geen schoorsteen nodig. Wel moet er een installateur komen om een geschikte afvoer aan te leggen als deze nog niet bestaat.

Gel
Een gelhaard werkt met blikjes die in de haard worden geplaatst. In de blikjes bevindt zich gel die aangestoken wordt. Voor een gelhaard is geen rookkanaal nodig, maar de verbranding van de gel is niet geheel reukloos. Het is dan ook aan te raden om de ruimte waarin de gelhaard zich bevindt goed te ventileren.


Gelhaard

Elektrisch
Een stopcontact is het enige dat je nodig hebt om een elektrische sfeerhaard tot leven te brengen. Een schoorsteen of afvoerkanaal is niet nodig. Bovendien kan een elektrische haard overal in huis worden geplaatst zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Dus behalve een haard in de woonkamer is het ook mogelijk om in de slaapkamer een elektrische sfeerhaard te plaatsen.

Een elektrische haard kan natuurlijk ergens worden neergezet, maar hij kan tevens aan de muur worden gemonteerd als een soort brandend schilderij. Het vlameffect wordt gecreëerd door een zwart scherm waarop bewegende spiegeltjes het licht projecteren. De nagebootste houtblokken of kolen zijn niet van echt te onderscheiden. Veel elektrische sfeerhaarden geven ook warmte af. Dit is afzonderlijk in te stellen.

Eenvoudige elektrische haard
Elektrische houtkachel

Sfeerhaard design

Als je hebt bepaald voor welk soort brandstof je kiest dan kun je binnen die categorie kiezen uit een bepaald design van de sfeerhaard. Dat gaat natuurlijk helemaal om jouw eigen voorkeur. Hieronder staan vier voorbeelden van verschillende sfeerhaarden met elk een ander design:

Schilderij
Deze sfeerhaarden worden in de muur ingebouwd, maar kunnen ook aan de wand gemonteerd worden. De vlammen geven echte warmte af. Dit type sfeerhaarden bevatten voornamelijk een gaselement of een elektrisch element.

Schilderij haard

Open haard
Sfeerhaarden die een vervanging van een bestaande open haard met houtblokken zijn, hebben een gaselement of een elektrisch element dat zonder frame in de schouw geplaatst wordt. Zo krijg je het vlameffect dat je wenst zonder de moeite van een open haard met houtblokken. Beschik je niet over een bestaande schoorsteen of open haard? Dan kun je kiezen voor een sfeerhaard die in de muur wordt geplaatst. Tegen de muur kun je een schouw plaatsen om het effect van een conventionele open haard te imiteren.

Een gashaard doet niet onder voor houtblokken

Houtkachel

Een houtkachel zorgt voor een nostalgisch effect. De houtkachel zorgt op een centrale plek voor een warme omgeving. Dit is nu ook mogelijk zonder houtblokken te moeten hakken. Je kunt namelijk het hout vervangen door gas of elektriciteit met eenzelfde vlameffect. Houtkachels zijn er in diverse varianten, waaronder een vrijstaande houtkachel die overal geplaatst kan worden of een kachel die in de muur geplaatst wordt. Dit type sfeerhaard wordt meestal gemaakt met een gietijzeren kast om een ouderwets effect uit te stralen.

Deze gashaard heeft het uiterlijk van een vrijstaande houtkachel

Type vuurbed sfeerhaard

Bij veel sfeerhaarden is het mogelijk om zelf te kiezen uit een vuurbed. Dit is de bodem van de sfeerhaard waar bijvoorbeeld een hout-, kiezel- of kolenbed gelegd kan worden. Bij elektrische haarden heeft dat verder geen invloed op de sfeerhaard. Bij gashaarden branden de vlammen van de sfeerhaard tussen het vuurbed door. Het is daarom ook van belang dat de houtjes of kiezels op de juiste wijze worden geplaatst zodat ze geen obstructie vormen voor de vlammen. Ook zijn er voorgeschreven plaatsingswijzen om een ander vlameffect te creëren zonder dat dat gevaar oplevert. De houtjes of kiezels die in de gashaard geplaatst worden zijn doorgaans van keramiek gemaakt omdat dit de warmte van de vlammen kan weerstaan.

Inbouw sfeerhaard

Veel van de bovenstaande sfeerhaarden kunnen ingebouwd worden en krijgen een frame om het design helemaal af te maken. Om een moderner effect te creëren zijn er ook inbouwhaarden zonder frame. Deze kunnen bijvoorbeeld ingebouwd worden in een tussenmuur zodat je aan beide zijden van de muur kunt genieten van de sfeerhaard. Dit wordt een tunnelhaard genoemd. Je kunt deze sfeerhaarden uiteraard ook in een hoek plaatsen of in de muur en daarbij zelf een omlijsting kiezen om de sfeerhaard te accentueren.

Veiligheid

Naast kortsluiting kan er niet veel fout gaan bij een elektrische sfeerhaard. Deze sfeerhaarden zijn hooguit uitgerust met een zekering om overbelasting te voorkomen. Bij gelhaarden is er ook geen speciaal veiligheidsysteem geïnstalleerd. Gashaarden daarentegen zijn vaak voorzien van een veiligheidselement om brand en koolmonoxidevorming in de woning te voorkomen. Veel gashaarden zijn daarom voorzien van een of meerdere beveiligingen:

Oververhittingbeveiliging
Deze beveiliging zorgt ervoor dat de haard niet te warm wordt. Als een te hoge temperatuur wordt bereikt treedt deze beveiling op.

Terugslagbeveiliging
Dit element werkt als een ventiel voor de gasleiding. Het gas kan wel de gasleiding uit, maar de vlammen kunnen niet de gasleiding in slaan.

Waakvlam
Een aantal sfeerhaarden zijn standaard uitgerust met een waakvlam. De waakvlam zorgt ervoor dat er geen gas in de haard kan komen dat niet verbrand is.

Herstartbeveiliging
Bij sfeerhaarden met een herstartbeveiliging is het niet mogelijk om binnen 5 minuten na het uitzetten het apparaat weer in te schakelen. De knop voor het inschakelen is geblokkeerd. Wanneer er toch aan de knop wordt gedraaid wordt deze geforceerd.

Beste sfeerhaarden
Populairste sfeerhaarden