Informatie over vlakschuurmachines

De vlakschuurmachine en andere types gebruik je om hout glad te maken, verfresten te verwijderen, maar vooral voor schilderen. Lees hier alles over het vermogen en andere kenmerken van de schuurmachine.

Bekijk alle Schuurmachines

Type

Er zijn verschillende soorten schuurmachines.

schuurmachines

Excentrische schuurmachine
Met de excentrische schuurmachine schuur je snel en grof. De cirkelvormige zool zit met een excentriek vast aan de as van de motor, waardoor een draaiende en trillende beweging ontstaat.
Vlakschuurmachine

De rechthoekige zool zit met een excentriek vast aan de as van de motor, waardoor een trillende beweging ontstaat. Geschikt voor vlakke delen.

Deltaschuurmachine
Deze schuurmachine wordt ook wel driehoekschuurmachine genoemd. Werkt hetzelfde als een vlakschuurmachine, maar is kleiner en heeft de vorm van een driehoek met licht ronde zijdes. De deltaschuurmachine is makkelijk om kleine en moeilijk te bereiken plekken te schuren.

Bandschuurmachine
De bandschuurmachine werkt met twee rollen waarvan er een wordt aangedreven door de motor. Over deze rollen wordt een schuurband gespannen die vervolgens over de rollen draait.

Multischuurmachine
Dit type schuurmachine werkt met verschillende opzetstukken. Voor elke toepassing een ander opzetstuk. Dit type heeft vaak een vlakschuur-, excentrische en deltaschuurmogelijkheid.

Vermogen

 • Het vermogen is de hoeveelheid kracht die de schuurmachine uit het stopcontact haalt. Een schuurmachine met een groter vermogen heeft ook een krachtiger motor. Maar hoe goed de schuurmachine schuurt, is echter afhankelijk van meerdere factoren.
 • Het toerental is ook van belang. Het toerental geeft aan hoeveel keer de schuurzool heen en weer beweegt per minuut. Zo zal een apparaat met een hoger toerental in een kortere tijd hetzelfde werk kunnen verrichten vergeleken met eentje met een lager toerental.
 • De schuurdiameter is tot slot ook nog van invloed op de snelheid en het schuurresultaat. Deze diameter wordt uitgedrukt in millimeters en is een maat voor de uitslag van de schuurzool, dus hoeveel de zool vrij kan bewegen.

Comfort

 • Klussen zonder dat er een draad in de weg zit, doe je met een accuschuurmachine. Deze heeft vaak wel minder vermogen dan een elektrische schuurmachine.
 • Bij regelmatig gebruik is het aan te raden om een model te kiezen dat een comfortabele grip of soft grip heeft. Bij elk merk heet dit weer anders, maar uiteindelijk dient het hetzelfde doel: langdurig de machine gebruiken zonder dat je hier lichamelijke last van ondervindt.
 • Naast soft grip zorgt ook werkverlichting voor comfortabel werken. Deze recente ontwikkeling zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op je werkplek, door meestal een geïntegreerd led-lichtje op de machine.
 • En tot slot hebben sommige modellen een tweede handgreep of handvat om meer kracht te kunnen zetten op het te schuren oppervlak.

Schuurpapier

Er zijn veel verschillende soorten schuurpapier. Hierbij zijn twee bepalende factoren: watervastheid en korrelgrootte. Of schuurpapier watervast is of niet hangt af van de lijmsoort die is gebruikt om het schuurmiddel te verlijmen. Schuurpapier met watervast verlijmd schuurmiddel kun je gebruiken bij natschuren, al het overige schuurpapier alleen als je droog schuurt. De korrelgrootte van het schuurmiddel op het schuurpapier wordt meestal aangeduid met een getal, waarbij een hoger getal een fijner schuurpapier aangeeft: 20 of 40 is grof, 600 is fijn.

Adviestabel korrelgrootte

verwijderen oude verflagen 60 – 80
opschuren nieuw hout 80 – 120
opschuren van bestaande verflaag in redelijke kwaliteit 120 – 150
opschuren van bestaande verflaag in perfecte kwaliteit 180 – 220
opschuren tussen verf en laklagen 240

Bevestiging
 • Klembevestiging: het schuurpapier wordt tussen de zool en het apparaat vastgezet door middel van een klem.
 • Klittenbandbevestiging: op de achterkant van het schuurpapier zit een klittenbandbevestiging zodat het op de zool kan worden geplakt. Dit systeem is snel en eenvoudig.
 • Klem- en klittenbandbevestiging: hierbij worden de twee systemen gecombineerd zodat het schuurpapier perfect blijft zitten.
Let op: vaak is het schuurpapier met een klittenbandbevestiging merkspecifiek, dit schuurpapier is duurder in aanschaf.

Stofafzuiging

Het stof dat vrijkomt bij het schuren wordt door meerdere kleine openingen in het schuurpapier en apparaat opgezogen en naar achteren afgevoerd. Dit wordt vervolgens opgevangen in een stofzak die je aan het apparaat kunt bevestigen.
Vaak is het mogelijk om direct op het apparaat of via een speciale aansluiting (adapter) een stofzuiger aan te sluiten zodat er geen stof vrij komt.

Accessoires

De accessoires die bij het product geleverd worden, kunnen een rol spelen bij de beslissing om het product te kopen.

 • koffer: er wordt niet altijd standaard een opbergkoffer geleverd bij een schuurmachine, terwijl het voor veiligheid (kinderen), opslag en voor onderweg wel aan te raden is;
 • extra accu: zodat je tijdens het laden van de ene accu verder kunt werken met de tweede accu;
 • schuurvellen: als deze zijn meegeleverd, hoef je ze zelf niet direct bij te kopen.

Tips bij gebruik

Bedenk voordat je een vlakschuurmachine aanschaft hoe vaak je het apparaat gaat gebruiken. Wanneer je binnenkort bijvoorbeeld de trap opnieuw wilt gaan verven, wordt aangeraden om eerst de trap op te schuren. Als je dan kiest voor een eenvoudig (minder krachtig) model dan gaat het werk veel langer duren.

Als je aan het schuren bent, let dan goed op dat het schuurpapier, de snelheid en de te schuren ondergrond goed op elkaar zijn afgesteld. In de handleiding vind je meestal advies hierover. Let op dat als je geverfd hout schuurt het schuurpapier kan vollopen met verfresten. Vervang met regelmaat het schuurpapier.

Beste schuurmachines
Populairste schuurmachines