Informatie over recreatieve GPS

Altijd je weg terug kunnen vinden, routes uploaden en downloaden, markeringen (waypoints) maken, afstanden registreren. Dit zijn enkele mogelijkheden van een recreatieve gps. Een portable gps systeem is te gebruiken om te navigeren tijdens tal van outdooractiviteiten. Wandelen, fietsen en paardrijden zijn enkele voorbeelden.
Het werken met het apparaat kan in eerste instantie wat tijd kosten maar als je het eenmaal in de vingers hebt is de kans op verdwalen minimaal en zal je veel plezier hebben van je portable gps.
Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuw recreatief gps apparaat.

Bekijk alle Recreatieve GPS

GPS

De afkorting gps staat voor Global Positioning System. Door het signaal van satellieten wordt de positie bepaald. Met een recreatieve gps kun je de signalen opvangen en zo bepalen waar je je precies bevindt tijdens bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht. De nauwkeurigheid van de recreatieve gps hangt af van het signaal van het aantal satellieten dat het apparaat oppikt. Hoe meer satellieten, hoe nauwkeuriger jouw positie wordt bepaalt. Gebouwen, een dicht bladerdek in het bos of een sterk bewolkte lucht kunnen zorgen voor een minder sterk satellietsignaal.

Mogelijkheden van de gps

De keuze voor een recreatieve gps hangt vooral af voor welke activiteiten je hem wilt gaan gebruiken. Heb je gedetailleerde kaarten nodig? Wil je een kleurenscherm? De modellen onderscheiden zich voornamelijk in het aantal mogelijkheden. Zo hebben de goedkopere basismodellen vaak geen mogelijkheid tot het opslaan van extra routes en kaarten. Hoe duurder het apparaat, hoe meer mogelijkheden het heeft. Je kunt denken aan een groter scherm, hoogtemeter, camera, touchscreen of een elektronisch kompas. Basisfuncties die zijn terug te vinden op een recreatieve gps zijn over het algemeen waypoints, routes en tracklog.

Waypoints

Een waypoint is een vastgesteld punt. Van deze vastgestelde punten zijn de coördinaten bekend. Als waypoints met elkaar worden verbonden, ontstaat er een route. Het is mogelijk om van tevoren de waypoints in te voeren in de recreatieve gps. Dat kan zowel via de computer als handmatig. Ook tijdens de route kun je posities vastleggen. Door aan het begin van de route het punt in te voeren waar uw auto geparkeerd staat, maakt dat je altijd je auto weer terugvindt. Je kan zo ook een mooi punt eenvoudig markeren om later nog eens naar terug te keren. Het is vaak mogelijk om een eigen naam te geven aan een waypoint. Het aantal waypoints dat op te slaan is verschilt per model.

Routes

Je kunt de route die je wilt afleggen zelf ontwerpen op de pc. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van coördinaten. Met ‘mapping software’ kun je de route overzetten naar de recreatieve gps. Het uitdenken en maken van een route en het overzetten kan wel enige inspanningen vergen. Het grote voordeel hiervan is wel dat je een route op maat kan maken. Fabrikanten leveren vaak cd's met daarop kaarten die je in de recreatieve gps kan zetten. Je kunt ook kant-en-klare routes downloaden van internet.

Tracks

Als je een bepaalde route aflegt met de portable gps, dan kun je de route opslaan in het geheugen. Dit gebeurt over het algemeen automatisch. De recreatieve gps onthoudt de route door regelmatig de posities waar je je bevindt op te slaan. Bijvoorbeeld na een bepaalde tijd of na een bepaalde afstand. Deze punten worden verbonden en zo ontstaat er een route, ook wel track genoemd. Eenmaal weer thuis aangekomen kun je de gegevens uploaden naar de computer. Met software kun je de route zichtbaar maken op een digitale kaart. Als je een mooie wandeling hebt gemaakt, kun je deze eenvoudig nog een keer maken. Ook kun je de track uitwisselen met andere recreatieve gps gebruikers.

Elektronisch kompas

Met een elektronisch kan altijd de juiste richting bepaald worden. Met een niet elektronisch kompas dient er altijd eerst bewogen te worden voordat het kompas de juiste richting aangeeft. Dit is bij een elektronisch kompas niet meer nodig.

Tripcomputer

De tripcomputer is een functie in het portable gps apparaat die informatie geeft over onder andere de snelheid, gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en de geschatte tijd van aankomst. Het is een standaardfunctie van veel recreatieve gps apparaten.

tripcomputer

Kaarten

De meeste recreatieve gps apparaten zijn uitgerust met een basiskaart. Hierop staan geen wegen vermeld met uitzondering van enkele hoofdwegen. Op deze basiskaart kan je bijvoorbeeld wel je afgelegde tracks zien maar paden en wegen worden hierbij niet getoond. Het gebruik van een recreatieve gps wordt een stuk praktischer als er een kaart op het apparaat wordt gezet. Deze kaarten dien je er over het algemeen los bij aan te schaffen. Er zijn ook aparte wandel- en fietskaarten. Hierbij kan via de computer een route uitgezet worden die je dan leidt over de 'mooie' paden en wegen.

Naast de basiskaart zijn er ook enkele gps apparaten die beschikken over een topografische kaart. Deze topografische kaarten zijn ook los te verkrijgen. Met een topografische kaart wordt een zo getrouw mogelijke weergave van het gebied getoond. Hierbij worden onder andere het reliëf, natuurlijke kenmerken, bebouwing en infrastructuur getoond.

De kaarten koop je altijd van een bepaald gebied of land. Je hebt geen kaarten die bijvoorbeeld heel Europa dekken. De kaarten worden geleverd op dvd, geheugenkaart of zijn tegen betaling te downloaden vanaf de site van de fabrikant.

Barometrische hoogtemeter

De hoogte meten kan met vrijwel elk recreatief gps apparaat. Deze hoogte wordt dan gemeten via de satellieten. Beschikt het gps apparaat over een barometrische hoogtemeter dan wordt de hoogte gemeten via luchtdruk. Het voordeel hiervan is dat dit zorgt voor een meer nauwkeurige meting van de hoogte.

Geheugen

Een recreatieve GPS beschikt over een intern geheugen. Dit geheugen verschilt per model. Vaak is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met geheugenkaartjes. Zo is er meer ruimte voor het opslaan van verschillende kaarten.

Back up

Een recreatieve gps werkt op batterijen. Het is dan ook aan te raden om altijd een extra setje batterijen mee te nemen als je met de recreatieve gps op pad gaat. Het is natuurlijk heel vervelend als het apparaat onderweg uitvalt. Wanneer de gps om wat voor reden dan ook uitvalt, is het handig om ook een routebeschrijving, kaart of een wandelgids in je uitrusting te hebben.

Beste recreatieve gps
Populairste recreatieve gps