Informatie over receivers

De meeste receivers zijn geschikt voor surround geluid. Hiermee kan je een bioscoopeffect in huis creëeren. De aansluitmogelijkheden kunnen zeer uitgebreid zijn en verschillen per receiver. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe receiver.


Bekijk alle Receivers

Aantal kanalen

Naast de 'gewone' receivers (of tuner-versterkers) met stereo geluid bestaat het grootste deel van het aanbod uit AV-receivers. AV staat voor audio/video. De AV-receiver vormt het hart van het home-theater systeem (blu-ray/dvd-speler, AV-receiver, tv en speakers), waardoor je huiskamer verandert in een bioscoop met het bijbehorende bioscoopgeluid. Er zijn bij de aanschaf van een receiver een aantal zaken waar je op moet letten.

Het aantal speakers dat je op een receiver kunt aansluiten, bepaalt wat voor surroundopstelling je kunt maken. Bij vijf speakers wil dat zeggen dat je twee frontspeakers, één centerspeaker en twee zij- achterspeakers kunt gebruiken. Dit kan ook nog aangevuld worden met een subwoofer voor de lage tonen. In dat geval spreken we van een 5.1-opstelling.
Bij zeven speakers kunnen er nog twee extra achterluidsprekers worden aangesloten en ook dit kan weer aangevuld worden met een subwoofer. In dat geval spreken we van een 7.1-opstelling.
Er zijn zelfs receivers waar negen speakers op kunnen worden aangesloten. In dat geval worden er nog twee extra speakers geplaatst aan de zijkant, tussen het scherm en de zitplaatsen in. We spreken in dit geval, als er ook een subwoofer is aangesloten, over een 9.1-opstelling.
Ook zijn er receivers waar twee subwoofers op kunnen worden aangesloten. We spreken in dat geval over 5.2, 7.2 of 9.2.

5.1 opstelling
7.1 opstelling

Aansluitingen

Onder dit kopje staan de meest gangbare in- en uitgangen vermeld waarover een receiver beschikt. De aansluitmogelijkheden kunnen zeer uitgebreid zijn. Een duurdere receiver beschikt over het algemeen over meer aansluitmogelijkheden dan een lager geprijsde receiver.

Video
Bij videoaansluitingen wordt weergegeven over welk type videoaansluitingen de receiver beschikt. Een AV-receiver beschikt vrijwel altijd over meerdere HDMI-ingangen en daarnaast over één of twee HDMI-uitgangen. De HDMI-uitgang wordt gebruikt voor de verbinding naar de tv. HDMI is tegenwoordig de meest gebruikte aansluiting. Een HDMI-kabel geeft zowel beeld als geluid digitaal door. De huidige randapparatuur die geschikt is voor videoweergave beschikt tegenwoordig vrijwel altijd over een HDMI-aansluiting.
Ook een component-ingang en -uitgang zijn op de meeste AV-receivers terug te vinden. Ook dit is een hoogwaardige verbinding die echter alleen het beeldsignaal doorgeeft.
De S-VHS en RCA (gele tulp) aansluitingen worden steeds minder gebruikt op receivers omdat deze aansluiting van mindere kwaliteit is dan de eerder genoemde aansluitingen.
Doordat receivers tegenwoordig over een groot aantal video-aansluitingen beschikken, kun je meerdere apparaten allemaal via de receiver naar de tv laten lopen. Het voordeel hiervan is dat er maar één kabel vanuit de receiver op de tv aangesloten dient te worden en je de apparaten niet meer afzonderlijk op de tv hoeft aan te sluiten.

Audio

Audio in/uit geeft aan over hoeveel analoge (RCA) audio-ingangen en -uitgangen de receiver beschikt. Hierbij is, als deze aanwezig is, ook de aansluiting aan de voorzijde van de receiver meegenomen.
Een AV-receiver beschikt naast analoge ook over digitale audio-aansluitingen. Deze dragen zorg voor de overdacht van het digitale geluid van bijvoorbeeld een dvd- of blu-rayspeler naar de receiver. Het voordeel van de digitale aansluiting is dat er geen kwaliteitsverlies is. Bovendien dient de dvd- of blu-rayspeler met een digitale kabel te worden aangesloten om het DTS of Dolby Digital-signaal mee te sturen. De digitale audio-aansluiting kan optisch of coaxiaal zijn.

Platenspeleraansluiting

Er zijn niet veel mensen meer die nog een platenspeler gebruiken. Daarom hebben veel receivers geen platenspeleraansluiting (phono) meer. Wil je toch een platenspeler aansluiten op een receiver die geen phono-aansluiting heeft dan dien je hiervoor een voorversterker te gebruiken die je aansluit op een willekeurige audio-ingang van de receiver.

Netwerkaansluiting (internetradio)
Als een receiver over een netwerkaansluiting (ethernet) beschikt, heb je de mogelijkheid om internetradio te beluisteren via de receiver. De receiver dient dan geïntegreerd te worden in het netwerk. Er zijn zelfs al modellen waarbij dit draadloos kan. Bij internetradio heb je de keuze uit duizenden verschillende radiostations met muziek uit vele landen in alle genres.

USB
Op de usb-aansluiting kan bijvoorbeeld een MP3-speler of een usb-stick worden aangesloten zodat de muziek die hierop staat, weergegeven kan worden via de receiver. De usb-aansluiting zit over het algemeen voorop de receiver.

Home theater functies

Elke receiver is uitgerust met verschillende combinaties decoders. DE meest bekende hiervan zijn DTS en Dolby Digital. Je kunt een decoder zien als een soort filter voor het geluid dat je er in stopt. In de informatietekst bij het specificatieveld 'decoder' wordt uitgelegd wat elke decoder precies doet met het geluid.

Met behulp van surround modes kan een receiver met één druk op de knop de atmosfeer van een geluidsweergave aanpassen. Luister je bijvoorbeeld naar een live-concert dan kies je voor die surround mode (meestal stadium genoemd). Ben je een liefhebber van klassieke muziek dan zal je vaak kiezen voor de surround mode Hall. Surround modes maken de geluidsweergave dus nog realistischer.

(Internet)radio

Alle receivers zijn standaard voorzien van een tuner (radio). In de meeste gevallen is de receiver ook uitgerust met RDS. Alle receivers kunnen enkele tientallen voorkeurzenders opslaan waardoor je makkelijk en snel naar jouw favoriete radiozender kunt luisteren.
Naast de 'gewone' tuner hebben de receivers steeds vaker de mogelijkheid voor de ontvangst van internetradio. Voor de ontvangst van internetradio dient er een netwerkaansluiting aanwezig te zijn op de receiver en dient de receiver geïntegreerd te worden in het thuisnetwerk.

Afmetingen

De breedte is bij vrijwel alle modellen rond de 43 cm. De hoogte en diepte van een receiver kunnen behoorlijk verschillen, deze kunnen namelijk, zeker in verhouding tot de oudere modellen, behoorlijk fors zijn. Veel mensen zullen de receiver in een kast willen plaatsen, het is dan verstandig om goed naar de afmetingen te kijken voordat je overgaat tot de definitieve aankoop van een receiver. Hou hierbij ook rekening met de kabels die er aan de achterkant nog een stukje uitsteken.

Tenslotte

Het is ook heel belangrijk dat je goede en geschikte luidsprekers gebruikt bij een receiver. Ook al heb je een uitstekende receiver gekocht, het geluid komt via de luidsprekers tot je. Luidsprekers bepalen voor het grootste gedeelte het uiteindelijke geluid dat je installatie produceert. Het is dus uiteindelijk de combinatie van beide die ervoor moet zorgen dat het totale plaatje klopt.

Beste receivers
Populairste receivers