Informatie over portable dvd-spelers

Met een portable dvd-speler kun je echt overal films kijken. Dit apparaat is enorm populair, niet in de laatste plaats bij ouders die hun kinderen meenemen op verre autovakanties. Je hebt ze met één of met twee schermen en in verschillende beeldformaten. Voorzien van een 12 volt aansluiting kunnen de meeste apparaten probleemloos op de sigarettenaansteker in je auto worden aangesloten. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij de aanschaf.

 

Bekijk alle Portable dvd-spelers

Aantal schermen

Diverse modellen worden geleverd met twee schermen. Eén van de schermen is dan uitgerust met de dvd-speler en de ander fungeert als extra monitor. Er kan dus niet onafhankelijk van elkaar gekeken worden, beide schermen geven hetzelfde beeld weer.

Er zijn ook enkele apparaten waarvan beide schermen elk een eigen dvd-speler hebben. Hierbij kan je wel onafhankelijk van elkaar een film kijken.

Formaat scherm

Bij het maken van een keuze tussen portable dvd-spelers is de grootte van het scherm vaak de belangrijkste overweging. De beeldformaten variëren over het algemeen tussen 7 en 10 inch (17,8 - 25,4 cm.). Het spreekt voor zich dat een groter scherm het kijken aangenamer maakt. Uiteraard ligt de prijs van een groter scherm vaak ook weer hoger.

Aansluitmogelijkheden

Portable dvd-spelers kunnen vaak meer dan alleen films afspelen. Een aantal modellen hebben een video ingang. Als de speler een video ingang heeft dan kun je hierop bijvoorbeeld een spelcomputer of een videocamera aansluiten. Heeft de speler een video-uitgang dan kun je deze ook thuis op de tv aansluiten. Veel modellen hebben ook meer dan één hoofdtelefoonaansluiting. Dit is bedoeld om met meerdere personen een film te kijken zonder andere mensen daarbij te storen.

HDMI
De portable blu-ray spelers beschikken ook over een HDMI aansluiting. Via de HDMI aansluiting kan de speler op een tv worden aangesloten en zo blu-rays in HD kwaliteit weergeven op tv.

USB
Als een portable dvd-speler beschikt over een USB-aansluiting dan kan daar bijvoorbeeld een digitale fotocamera op worden aangesloten en zo kunnen dan de foto's worden afgespeeld op de portable dvd-speler.

Accessoires

Om de portable dvd-speler makkelijk mee te kunnen nemen is een tas altijd handig. Een aantal merken leveren een passende tas mee, waar alle snoeren en een paar dvd's ook een plekje vinden. Voor gebruik in de auto bieden veel modellen handige bevestigingen om de speler aan de hoofdsteun van de voorstoel te bevestigen.

Een adapter is nodig om de accu op te kunnen laden en het apparaat te gebruiken op netstroom. De speeltijd op een accu is doorgaans erg beperkt. Niet altijd wordt er een accu meegeleverd met de portable dvd-speler. Een kabel waarmee je de portable dvd-speler ook in de auto kunt gebruiken wordt vrijwel altijd meegeleverd. Hierbij maak je in de auto gebruik van de 12 Volt-aansluiting.

TV ontvanger

Bij sommige portable dvd-spelers heb je ook de mogelijkheid om er tv op te kijken. Als de dvd-speler deze mogelijkheid heeft dan gaat het in de meeste gevallen om een digitale tv ontvanger (DVB-T). In dat geval kun je enkel de vrije kanalen ontvangen. In Nederland zijn dat Nederland 1,2 en 3 en meestal nog een regionale zender.

Kaartslot

Een kaartslot geeft de mogelijkheid om foto's of video's die op een geheugenkaart staan rechtstreeks in de portable dvd-speler af te spelen. Een kaartslot in een portable dvd-speler ondersteunt niet alle formaten geheugenkaarten. Het gaat hierbij meestal alleen om SD-kaarten.

Beste portable dvd-spelers
Populairste portable dvd-spelers