Informatie over pc's

De pc houdt nog altijd stand, ondanks de groeiende populariteit van laptops en tablet-pc’s. Bij het kopen van een pc is de belangrijkste vraag: waar ga je hem voor gebruiken? Hier vind je meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een pc.

Bekijk alle Pc's

Geheugen

Behalve de processor is ook het intern geheugen (ook wel werkgeheugen of RAM genoemd) van invloed op de prestaties en snelheid van de computer. Een werkgeheugen van twee gigabyte (GB) is toch wel het minimum om soepel te kunnen werken. Voor meer intensieve taken als het spelen van games of videobewerking is vier of zes GB aan te raden. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer programma’s je tegelijk kunt hebben openstaan en hoe meer bewerkingen je tegelijk kunt uitvoeren zonder dat dit de pc merkbaar vertraagt.

Harde schijf

Welke taken je met de computer uitvoert, bepaalt in hoge mate hoeveel gigabyte opslagcapaciteit de harde schijf moet hebben. Voor tekstverwerking, e-mail en internet zal dat niet zo veel zijn, maar voor gamen of videobewerking des te meer. Een harde schijf van 320 of 500 GB is tegenwoordig gebruikelijk bij een pc. Duurdere systemen beschikken vaak over een harde schijf van 640 GB of zelfs 1 TB (= 1000 GB).

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is de software die ervoor zorgt dat je kunt werken met de computer. Over het algemeen wordt er bij een nieuwe pc vrijwel altijd een besturingssysteem bijgeleverd. Voor Windows-pc’s is dit Windows 8 en voor Apple-computers is dat Mac OS X. Er zijn ook andere besturingssystemen (bijvoorbeeld Linux), maar die zult u op consumenten-pc’s vrijwel niet aantreffen.

Monitor

Bij de aanschaf van een pc dien je er rekening mee te houden dat er vaak geen monitor wordt bijgeleverd. Is dat wel het geval, dan is dat tegenwoordig vrijwel altijd een plat lcd-beeldscherm.

Processor

De processor is het kloppende hart van de pc en bepaalt voor een groot deel de prestaties (en de prijs) van de computer. Het overgrote deel van de huidige pc’s is uitgerust met een processor van AMD (Phenom, Athlon, Sempron) of Intel (Core i7, Core i5, Core 2 Quad, Core 2 Duo).

Beste pc's
Populairste pc's