Informatie over draadloze netwerkadapters

Met een draadloze netwerkadapter en een draadloos netwerk ben je vrij om waar je maar wilt online te zijn. In de praktijk zijn het bereik van en de snelheid tussen de draadloze router en de draadloze adapter echter wel degelijk factoren om rekening mee te houden.

Bekijk alle Netwerkadapters

Welke standaard?

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van (en verschillen tussen) de momenteel verkrijgbare standaarden. Als je al over een draadloos netwerk beschikt, kun je er voor kiezen deze verder uit te breiden met dezelfde standaard. Het is echter ook mogelijk om een netwerk uit te breiden met een andere variant: de nieuwe ‘n’-standaard kan vaak ook overweg met de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden. Ook het maximale bereik en de maximale snelheid kunnen belangrijke factoren zijn om je aankoopbeslissing op te baseren.

IEEE 802.11b (tot 11 Mbps)
De ‘b’-standaard gebruikt de 2,4 GHz-frequentie en kan een maximum snelheid van 11 Mbps bieden. Over het algemeen kan deze standaard een stabiele verbinding maken tot ongeveer 150 meter (buiten, met vrij zicht tussen de twee apparaten). Deze standaard heeft net als zijn opvolger (de ‘g’-standaard, zie hieronder) het nadeel dat de 2,4 GHz-frequentie wordt gebruikt, wat storingen kan veroorzaken. Deze frequentie wordt namelijk door nog veel meer apparatuur gebruikt, zoals mobiele telefoons, magnetrons, babyfoons en bluetoothapparatuur. Bovendien kan de 'b'-standaard ook last hebben van onweer en andere weersomstandigheden.

IEEE 802.11g (tot 54 Mbps)
Deze standaard is de opvolger van de ‘b’-standaard. Het grote verschil is dat de 'g'-standaard vijf maal sneller is dan zijn voorloper. Doordat het dezelfde frequentie (2,4 GHz) gebruikt als zijn voorloper is hij ermee compatibel. Het is dus gemakkelijk om over te stappen naar deze standaard als je al over een IEEE 802.11b-netwerk beschikt, of om dit netwerk uit te breiden met deze standaard. Echter, deze standaard heeft dezelfde nadelen als zijn voorloper: hij is zeer vatbaar voor storende signalen van bijvoorbeeld magnetrons en dergelijke.

IEEE 802.11n (tot 300 Mbps)
Er komen de laatste tijd steeds meer producten op de markt die met de ‘n’-standaard werken. Een ‘n’-apparaat kan ook de oudere ‘b’- en ‘g’-standaarden aan en soms ook nog de 'a'-standaard. De ‘n’-standaard kan zowel werken op de drukke 2,4 GHz, als op de minder druk bezette 5,0 Ghz-band. Per band zijn er meerdere kanalen beschikbaar. De router kan meestal zelf tussen kanalen wisselen, zodat hij altijd de best mogelijke verbinding pakt. Dit wordt MIMO (Multiple Input Multiple Output) genoemd, ofwel meerdere in- en uitgaande verbindingen tegelijkertijd. Overigens zijn niet alle ‘n’-routers voorzien van deze mogelijkheden, sommige routers bieden slechts één van de twee frequentie-banden en hebben geen MIMO-mogelijkheid.

De ‘n’-standaard heeft mooie specificaties, zoals een snelheid van maximaal 300 Mbps en een bereik van maximaal 250 meter (niet gelijktijdig). Let er wel op dat dit de technische maxima zijn, effectief zal er maximaal 60% tot 70% van gebruikt kunnen worden. Dit hangt natuurlijk ook af van de omstandigheden (zoals de afstand, dikke muren, metaal en het weer) en het aantal aangesloten gebruikers. Om de maximale snelheid te kunnen halen, dienen de wifi-apparaten niet te ver uit elkaar te staan. Indien het bereik en de snelheid voor jou van belang zijn, lees dan ook de reviews van andere bezoekers bij de betreffende modems/routers, accesspoint en adapters eens door.

Wifi-adapter

De wifi-adapter verbindt je pc (of ander apparaat zoals printer of netwerkharddisk) draadloos met het accesspoint of de router. Er zijn wifi-adapters beschikbaar voor onder andere usb-, pcmcia-, pci- en pci-e-aansluitingen. In veel laptops en pc’s zit al een draadloze adapter ingebouwd, dus die hoef je dan niet los aan te schaffen. Let er wel altijd op dat je adapter gebruikmaakt van dezelfde standaard als het accesspoint of de draadloze router.

De usb-adapter sluit je aan op een vrije usb-poort op je computer. Je kunt een usb-adapter dus gebruiken voor zowel laptops als voor pc’s en zelfs voor sommige printers, scanners en andere apparaten. Het voordeel is dat de installatie erg eenvoudig is: er is geen extra software nodig en je kunt direct verbinding maken met het draadloze netwerk.

Een nadeel kan zijn dat het bereik of de snelheid minder zijn dan je had verwacht. Dit komt meestal door een te kleine (interne) antenne of doordat er geen zichtverbinding is met het wifi-accesspoint, router of modem omdat de adapter bijvoorbeeld onder het bureau is aangesloten.

De pci-kaart plaats je in een vrij pci-slot op het moederbord van je computer. In tegenstelling tot bij de usb-adapter heb je hier dus een schroevendraaier voor nodig. Vanzelfsprekend dient je computer ook over een vrij pci-slot te beschikken.

Afhankelijk van de plaatsing kunnen bereik en snelheid minder goed zijn, vooral bij plaatsing onder een bureau (te laag), of in een hoek. Er zijn ook pci-kaarten verkrijgbaar met een kabeltje en een vrijstaande antenne. Hierdoor kun je de antenne op een gunstige plek plaatsen zoals bovenop het bureau of voor het raam. Let er wel op dat een kabeltje ook voor kwaliteitsverlies kan zorgen, houd deze dus zo kort als mogelijk.

De opvolger van pci is pci-e (1x, 4x of 8x). Hiervoor zijn inmiddels ook wifi-kaarten verkrijgbaar. Let goed op de aansluiting in je pc voordat je een dergelijk kaartje aanschaft, aangezien deze twee aansluitingen niet uitwisselbaar zijn (de nieuwe pci-e is veel kleiner).

De pc-card, cardbus of pcmcia-adapter is de meest geschikte oplossing voor laptops. Je schuift een dergelijke kaart eenvoudig in een vrije sleuf van je notebook. De antenne bevindt zich in het uitstekende deel van de adapter.

Pcmcia is inmiddels verouderd, de opvolger hiervan is de express card (deze twee zijn niet compatibel). Van de express card zijn twee types: een kleinere (34 genoemd) en een bredere kaart (54 genoemd). Je kunt een 34-express card wel in een 54-express card-slot gebruiken, maar andersom is niet mogelijk.

Er zijn steeds meer notebooks die verkocht worden zonder pc card-aansluiting. Indien dit bij jou van toepassing is, kun je deze dus niet gebruiken. In zo'n geval ben je aangewezen op een usb-adapter.

Algemeen

Draadloze adapters zijn in vele vormen te verkrijgen, zoals de draadloze usb-adapter, de draadloze pc card-adapter en de draadloze pci-adapter. Ook zijn er diverse vormen van wifi, zoals de 'g'- en de 'n'-standaard. Een overzicht van alle mogelijkheden en de onderlinge verschillen en overeenkomsten vind je hieronder.

Bereik en snelheid

Wanneer de afstand die je wilt overbruggen groter wordt, neemt het belang van een goed bereik toe. Helaas is het vaak moeilijk om dit op voorhand goed in te schatten. Meestal geldt dat een adapter met twee of drie antennes een beter bereik heeft dan één met slechts een enkele antenne of modellen met een interne antenne. Het bereik en daarmee ook de snelheid wordt beïnvloed door ondermeer de andere electronische apparaten die in de buurt staan, door dikke muren, door metaal (in de muur), door electriciteits- en gsm-masten, maar ook door zaken als atmosferische omstandigheden zoals onweer. Je krijgt een zo goed mogelijke verbinding door de apparaten in een zichtverbinding met elkaar te plaatsen (dus zonder muren/bomen ertussen, bijvoorbeeld voor het raam als je buiten wilt internetten). Ook heeft het vaak zin om de adapter iets hoger te plaatsen of deze midden in de ruimte (dus niet in een hoekje) te plaatsen. Een extra lange antenne wil de problemen soms ook verhelpen. Let er dus op of de antennes op je adapter vervangbaar zijn. Pas wel op dat een extra lange antenne ervoor kan zorgen dat je meer signaal uitzendt dan wettelijk is toegestaan.

Beveiliging en andere opties

Een draadloos netwerk is zonder beveiliging erg vatbaar voor inbraak en/of ongewenste gebruikers. Daarom bevat vrijwel elk wifi-apparaat een encryptiesleutel (WEP, WPA of WPA2), die de data die je verstuurt kan versleutelen. Deze versleuteling is overigens ook weer te breken, zeker bij eenvoudige encryptie zoals WEP. Het is dus aan te raden minimaal WPA te gebruiken, beter nog is WPA2. Zie ook de informatietekst bij de draadloze routers voor meer informatie over de beveiliging van je draadloze netwerk.

Beste netwerkadapters
Populairste netwerkadapters