Informatie over NAS

NAS is de afkorting van 'Network Attached Storage', oftewel een netwerkharddisk. Een NAS is eigenlijk een externe harde schijf met netwerkfunctionaliteit. Een NAS kun je aansluiten op je computernetwerk zodat je vanaf elk apparaat, waar ook in huis, bij je bestanden kunt. Soms kun je zelfs vanaf elk apparaat met internettoegang bij je bestanden, waar ook ter wereld.

Bekijk alle NAS

Veelgestelde vragen over NAS-schijven

"Wat voor opslagcapaciteit moet mijn NAS hebben?"

Dat ligt er erg aan wat je er allemaal wilt opzetten, maar je zult in de praktijk merken dat je opslagruimte als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ben je van plan om er grote bestanden zoals films, hoge resolutie-foto's en grote muziekcollecties op te zetten, dan is een opslagcapaciteit van 2 TB (terabyte) of meer aan te raden.

"Wat voor aansluiting(en) moet mijn NAS hebben?"

Een NAS heeft sowieso altijd een ethernetaansluiting om hem bekabeld op een netwerk aan te sluiten. Wil je nog meer flexibiliteit dan kun je kijken naar een NAS met wifi, usb, e-sata of firewire.

"Is het handig als mijn NAS een aan-/uitknop heeft?"

In principe heeft dat niet heel veel meerwaarde. Een NAS zal namelijk, net als een modem of router, eigenlijk nooit worden uitgezet en dus altijd aanstaan. Een schakelaar om de NAS aan en uit te zetten is dus alleen relevant als je het apparaat langere tijd niet zult gebruiken of als je echt erg op je stroomkosten wilt letten.

Opslagcapaciteit van een NAS

Netwerk-harde schijven zijn verkrijgbaar met dezelfde opslagcapaciteiten als ‘gewone’ (externe) harde schijven. Wel zijn er duurdere modellen op de markt met een grotere behuizing, waarin je extra harde schijven kunt plaatsen voor nog meer opslagcapaciteit of om automatisch back-ups te maken.

Ook zijn er netwerkharddisks met extra aansluitmogelijkheden waarop je weer extra harde schijven kunt aansluiten via bijvoorbeeld usb, e-sata of firewire.

Aantal harde schijven in een NAS

Een NAS is ook ideaal om back-ups te (laten) maken. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een NAS waarin ruimte is voor minimaal twee harde schijven. Op die manier heb je altijd nog een kopie van je belangrijke data in het geval één van beide harde schijven de geest geeft. Er zijn ook NAS-apparaten waarin wel zes harde schijven passen. Een stuk veiliger als het op back-ups aankomt, maar ook een stuk prijziger in de aanschaf.

Aansluitingen van een NAS

Een NAS beschikt in ieder geval altijd over een netwerkaansluiting voor bekabeld netwerkverkeer (ethernet). De mogelijkheid om ook draadloze functionaliteit (wifi) te hebben is voorzichtig in opkomst. Daarnaast kan een netwerkharddisk ook nog beschikken over ‘gewone’ aansluitingen zoals usb, firewire en e-sata. Interne harde schijven die je inbouwt in een NAS-behuizing worden meestal aangesloten via sata.

Snelheid van een NAS

Een instapmodel NAS haalt een doorvoersnelheid van zo'n 10 tot 15 MB/s, dus nog niet eens de helft van wat een standaard usb-schijf haalt. Als je zo nu en dan wat kleine bestanden overzet en met een mediaspeler films afspeelt, is dat voldoende. Maar als je vaak grote hoeveelheden data overzet of als er veel apparaten tegelijkertijd van de NAS gebruik moeten maken, dan is het aan te raden om een snelle NAS te kiezen. De snelheid van een NAS hangt af van de gebruikte harde schijven maar ook van de processor van het apparaat. Maar let ook op de snelheid van je router: wil je optimale snelheden behalen dan dient dat een gigabitmodel (1000 Mb/s) te zijn.

Extra mogelijkheden van een NAS

Behalve de basic NAS-apparaten die eigenlijk niet meer doen dan bestanden centraal beschikbaar maken, zie je tegenwoordig ook steeds meer NAS-schijven die weliswaar een stuk meer kosten maar ook veel meer kunnen. Hierbij kun je denken aan bestanden downloaden via torrents, de NAS als ftp- of mailserver gebruiken en zelfs de mogelijkheid om de NAS als een soort van online videotheek, muziekspeler of fotoboek te gebruiken. Sommige fabrikanten brengen regelmatig nieuwe firmware uit die de mogelijkheden van de NAS steeds verder uitbreidt.

Beste nas
Populairste nas