Informatie over mp3-spelers

Naast muziek kunnen er op veel mp3-spelers ook foto’s en video’s worden opgeslagen. Het opslaan hiervan vergt meer geheugenruimte. Veel mp3-spelers beschikken ook over een lcd-scherm. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe mp3-speler.

Met een mp3-speler (of mp4-speler) kun je op iedere plek naar je favoriete muziek luisteren. Een mp3-speler is namelijk licht en compact en daardoor makkelijk overal mee naartoe te nemen. De mp3-techniek maakt het eenvoudig om muziekbestanden uit te wisselen en hierdoor kun je moeiteloos muziek op jouw mp3-speler zetten. Op internet zijn veel muziekbestanden te vinden die je tegen een kleine vergoeding kunt downloaden. Ook kun je muziek van cd overzetten op een mp3-speler. Wil je naast muziek ook foto’s en video’s op je mp3-speler bekijken, dan is dat bij veel mp3-spelers ook mogelijk. Audiospelers die een lcd-scherm hebben en behalve muziek ook video kunnen afspelen, staan ook wel bekend onder de naam mp4-speler

Bekijk alle Mp3-spelers

Geheugen

Het belangrijkste punt waar je op moet letten bij aankoop van een mp3- of mp4-speler is het geheugen. Het geheugen bepaalt namelijk hoeveel muziekbestanden er op de speler gezet kunnen worden.

Flashgeheugen
Het overgrote deel van het aanbod aan mp3-spelers beschikt over een flashgeheugen. Het voordeel van een flashgeheugen is dat het compacter is en dat het beter bestand is tegen schokken. De opslagcapaciteit van het flashgeheugen is minder dan dat van een harde schijf.

Harde schijf
Mp3-spelers met een harde schijf hebben een opslagcapaciteit tot 160 GB. Dit komt overeen met ruim 2500 audio-cd’s. Het voordeel van spelers met een harde schijf is dat je op één apparaat je gehele muziekcollectie kunt zetten.
Hieronder vind je een overzicht van het aantal nummers of cd’s dat je op een mp3-speler kunt zetten in mp3-formaat:

 


Beschikbare ruimte
MP3 (128 Kbps)
Aantal nummers
MP3 (128 Kbps)
Aantal cd's
4 GB.
± 1000 nummers
± 64 cd's
8 GB.
± 2000 nummers
± 128 cd's
16 GB.
± 4000 nummers
± 256 cd's
32 GB.
± 8000 nummers
± 512 cd's
64 GB.
± 16000 nummers
± 1024 cd's
80 GB.
± 20000 nummers
± 1280 cd's
100 GB.
± 25000 nummers
± 1600 cd's
160 GB.
± 40000 nummers
± 2560 cd's

Foto en video

De toename van de opslagcapaciteit van de mp3-spelers maakt de spelers tevens uitermate geschikt voor de opslag van foto- en videomateriaal. Veel modellen hebben tegenwoordig een foto- en videofunctie en zijn uitgerust met een lcd-kleurenscherm. Het formaat van het scherm verschilt per model. Afhankelijk van de capaciteit van de mp3-speler en de kwaliteit van de foto’s en/of video’s kun je vele duizenden foto’s en tientallen uren aan video opslaan. Alhoewel spelers die ook foto en video afspelen in de volksmond nog steeds bekend staan als mp3-speler, is de juiste term eigenlijk mp4-speler.

 

Kaartslot

Met een geheugenkaart die in het kaartslot geplaatst moet worden, kan het geheugen van de mp3-speler uitgebreid worden. Dit kaartslot is in de meeste gevallen geschikt voor een SD-card of een variant hiervan. Deze SD-kaarten zijn er in veel verschillende capaciteiten. Niet elke mp3-speler is geschikt voor de geheugenkaarten met een hoge capaciteit.

Usb aansluiting

Alle mp3- en mp4-spelers kun je via een usb-aansluiting op je computer aansluiten. Via de usb-aansluiting zet je muziek, foto's en video's van de computer naar de mp3-speler. Ook het laden van de accu van de mp3-speler gebeurt over het algemeen via de usb-aansluiting. Het nadeel hiervan is dat de computer dus wel aan moet staan als je de accu wilt laden. Het laden via een adapter zal sneller gaan dan via de computer. Een losse adapter om de mp3-speler via het lichtnet op te laden is meestal optioneel.

De functie uitgebreid zoeken helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Beste mp3-spelers
Populairste mp3-spelers