Informatie over mediaspelers

De mediaspeler biedt de mogelijkheid om beeld en geluid wat op een computer opgeslagen is af te spelen op een tv. Dit kan eventueel draadloos. Wil je een mediaspeler met een harde schijf? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe mediaspeler.

productgroep

 

Bekijk alle Mediaspelers

Inleiding

De term ‘mediaspeler’ is een heel ruim begrip. We behandelen hier enkel de thuisapparaten die zorgen voor de verbinding en communicatie tussen de computer en televisie en/of geluidsinstallatie. Deze worden ook wel netwerk mediaspelers genoemd.

De portable apparaten, die ook steeds vaker de naam mediaspeler meekrijgen omdat deze ook video’s en foto’s kunnen opslaan en afspelen, behandelen we hier niet. Deze staan in de rubriek MP3 spelers.

De mediaspeler wordt aangesloten op de computer om de informatie over te zetten naar de mediaspeler of om deze door te geven via de mediaspeler. De mediaspeler wordt op zijn beurt weer aangesloten op een televisie en/of geluidsinstallatie, zodat de informatie daarop kan worden weergeven.

Harde schijf

Als de mediaspeler beschikt over een harde schijf kun je de informatie die hier op staat afspelen zonder dat de computer aanstaat.
Harde schijven zijn in verschillende capaciteiten te verkrijgen. Hoe groter de capaciteit, des te hoger de prijs. De harde schijf van een mediaspeler is ook als externe harde schijf te gebruiken voor de computer. Het voordeel van een harde schijf in een mediaspeler is dat het beeld en geluid wat hierop staat afgespeeld kan worden zonder dat de computer aanstaat.
Meer informatie over losse externe harde schijven kun je vinden in de rubriek harde schijf.

Streaming

Op het moment dat de mediaspeler niet beschikt over een harde schijf dan wordt de informatie gestreamed. Streaming houdt in dat de mediaspeler als een soort doorgeefluik fungeert tussen de computer en televisie en/of geluidsinstallatie. Het nadeel hiervan is dat de computer altijd aan dient te staan om de informatie door te geven. Je kunt bij streaming ook denken aan een televisieprogramma kijken via de pc op je tv. Het streamen gebeurt altijd via de (draadloze) netwerkaansluiting.

Internetradio

Als de mediaspeler over ingebouwde internetradio beschikt kan je naar internetradio luisteren zonder dat hierbij de computer aanstaat. Wel moet er een (draadloze) verbinding zijn met een netwerk.

Aansluitmogelijkheden

De mediaspelers beschikken over diverse aansluitmogelijkheden. De computer sluit je over het algemeen aan via een LAN (ethernet) kabel en/of USB kabel. Deze kabels zorgen voor de dataoverdracht van de computer naar de mediaspeler.
De ethernet verbinding kan zowel bedraad (LAN) als draadloos (WiFi) zijn. Lang niet elke mediaspeler is geschikt om draadloos aan te sluiten, in veel gevallen zal je hier nog een losse USB adapter voor nodig hebben (WLAN-ready).
Bij de USB aansluiting maken we onderscheid tussen USB 2.0 en USB 3.0. USB 3.0 is tot zo'n 10 keer sneller dan USB 2.0. Voor USB 3.0 dien je ook een hiervoor geschikte USB kabel te gebruiken.

De beste verbinding van de mediaspeler naar de televisie is de HDMI aansluiting. De HDMI aansluiting geeft beeld en geluid door. Alle huidige tv's beschikken over meerdere HDMI aansluitingen.
Daarnaast is er ook nog de RCA (tulp) aansluiting. Deze wordt niet veel meer gebruikt maar is bedoeld om de mediaspeler op een tv aan te sluiten die niet over een HDMI aansluiting beschikt.

Het aansluiten van de mediaspeler op een geluidsinstallatie kan digitaal of analoog. Digitaal verdient hierbij de voorkeur. Via digitaal heb je ook de mogelijkheid om meerkanaals geluid weer te geven. Bij een analoge audio aansluiting is alleen stereo weergave mogelijk.
Er zijn drie soorten digitale verbindingen voor het geluid: HDMI, optisch en coaxiaal. Zoals al eerder vermeld geeft HDMI zowel beeld als geluid digitaal door. De optische en coaxiale aansluiting zijn enkel voor het geluid. Kwaliteitsverschil tussen deze twee is er vrijwel niet. Welke hiervan gebruikt wordt is afhankelijk van de aansluitmogelijkheden van de mediaspeler en de geluidsinstallatie.

De functie uitgebreid zoeken helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Beste mediaspelers
Populairste mediaspelers