Informatie over luchtontvochtigers

Met relatieve luchtvochtigheid wordt aangegeven hoeveel procent waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp, bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.

Bekijk alle Luchtontvochtigers

Variatie

Buiten kan de luchtvochtigheid enorm variëren, van 20 % of minder tot wel 100 %. Voor binnen is een waarde tussen de 40 % en 60 % luchtvochtigheid normaal. Maar onder invloed van ventilatie, verwarming en weersomstandigheden kan de luchtvochtigheid ook binnen enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Condens

Bij een luchtvochtigheid van 100 % slaat de (onzichtbare) waterdamp neer in druppels en verschijnt als bijvoorbeeld mist, dauw of condens. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in een kamer hoger in de buurt van ramen (waar het vooral ’s winters kouder is) dan in het midden van de kamer.

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, dus zodra de lucht kouder wordt moet er waterdamp uit verdwijnen. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld bij een koud raam, omdat daar de lucht sterker afkoelt dan ergens anders in een ruimte. De overbodige waterdamp verandert in druppels, die zichtbaar worden als condens, waardoor het raam beslaat.

Wist je dat...

Een gezin gemiddeld 11,5 liter aan vocht per dag produceert?

Onvoldoende ventilatie

Teveel vocht in de lucht wordt vaak veroorzaakt door condensvorming, wat meestal weer een gevolg is van onvoldoende ventilatie. Daardoor ontstaan hinderlijke verschijnselen als een slechte atmosfeer, muffe geurtjes, schade aan meubels en gezondheidsklachten. Vooral voor mensen met astma en allergische aandoeningen is een te hoge luchtvochtigheid zeer vervelend.

Werking

Een luchtonvochtiger zuigt vochtige lucht aan door middel van een filter. Vuil en stofdeeltjes blijven achter in het filter, waarna de lucht door een verdamper gaat. Daar wordt de lucht afgekoeld en zal gaan condenseren. De vochtdeeltjes hechten zich aan het koude oppervlak van de verdamper en worden opgevangen in een lekbak die onder de verdamper geplaatst is. In plaats van een opvangbak is het ook mogelijk een permanente afvoerleiding aan te sluiten.

De inmiddels ontvochtigde lucht vervolgt zijn weg door een condensator, waar hij tot kamertemperatuur wordt opgewarmd. Vervolgens laat de luchtonvochtiger de lucht weer vrij in de kamer.

Airconditioning, maar dan anders..

Om de luchtvochtigheid te regelen, beschikt een luchtontvochtiger over een vochtsensor (ook wel humidistaat genoemd). Die controleert de vochtigheid van de aangezogen lucht en als deze te hoog is, zal de koelcompressor in werking treden om de lucht af te koelen en te ontvochtigen. Is de gewenste graad van luchtvochtigheid bereikt, dan stopt de compressor weer om zo de ideale vochtigheid in stand te houden.

Een luchtontvochtiger werkt dus eigenlijk met een zelfde soort koelsysteem als een airconditioner, met als grote verschil dat er geen warmte wordt afgevoerd en de kamertemperatuur dus hetzelfde zal blijven.

Toepassingen

Luchtontvochtigers worden op veel verschillende locaties en voor verschillende doeleinden ingezet. Voorbeelden zijn badkamers, computerruimten, kelders, keukens, bibliotheken en wasruimten.

Voordelen

In een kelder kan een luchtontvochtiger schimmelvorming en muffe geurtjes tegengaan. In een ruimte waar was wordt gedroogd, ontdoet een luchtontvochtiger de lucht van vocht waardoor het wasgoed sneller droogt. In de keuken worden condensvorming en onaangename geuren voorkomen en in bijvoorbeeld bibliotheken en musea voorkomt het aantasting van documenten.

Beste luchtontvochtigers
Populairste luchtontvochtigers