Informatie over koortsthermometers

Wanneer jouw lichaamstemperatuur warmer is dan de normale 37 graden dan heb je een verhoging, ook wel koorts genoemd. Het is een signaal dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is, bijvoorbeeld een infectie of griep. Een koortsreactie moet het lichaam helpen de infectie te bestrijden.

koortsthermometer

Bekijk alle Koortsthermometers

Opnemen van de temperatuur

Er zijn meerdere manieren om koorts op te nemen:

  • via het voorhoofd
  • in het oor
  • onder de tong
  • onder de oksel
  • in de darmopening
Hoe je de temperatuur ook opmeet, houd er rekening mee dat de ene manier van koorts opmeten minder nauwkeuriger is dan de andere. En niet alle manieren zijn even prettig. De meest betrouwbare manieren zijn via het oor en via de darmopening. Welke methode je ook kiest, je doet er goed aan de temperatuur steeds op eenzelfde wijze en op dezelfde plaats te meten. Alleen dan zijn de resultaten op een zinvolle manier te vergelijken.

Via het voorhoofd
Eén van de nieuwste technologieën is de lichaamstemperatuur meten via het voorhoofd. Deze manier van temperatuur meten maakt het erg eenvoudig om de lichaamstemperatuur vast te stellen. Door de thermometer over de slaap te halen wordt binnen enkele seconden de temperatuur nauwkeurig gemeten.

Onder de tong
Wanneer je de temperatuur opmeet van onder de tong dien je dit minimaal 5 minuten te doen. Het is van belang dat je nog 0,3°C bij de temperatuur optelt.

In het oor

Via het oor opmeten is tegenwoordig erg gemakkelijk. Hiervoor zijn de speciale oorthermometers te verkrijgen. Vooral voor kinderen is dit een snelle en eenvoudige methode.

Onder de oksel
Ook het opmeten van de temperatuur onder de oksel dien je dit langer te doen dan de normale 3 minuten. Om het juiste resultaat te krijgen neem je de temperatuur minstens 10 minuten op. Bij deze manier van meten moet nog 0,5°C bij de temperatuur worden opgeteld.
 
Darmopening
De minst prettige manier van het opmeten van de temperatuur is via de darmopening. Deze manier van meten gaat wel het snelst (maximaal 3 minuten) en is het betrouwbaarst. Vooral kinderen vinden deze manier van koorts opnemen echter niet altijd even prettig.

Verschillende koortsthermometers

Buiten de verschillende manieren om de temperatuur op te meten, zijn er ook verschillende soorten koortsthermometers. Denk hierbij aan de oorthermometer, voorhoofdthermometer en speenthermometer.

Oorthermometer
Oorthermometers zeer gemakkelijk in gebruik. Er zit een tuitje op het apparaat dat even in de oorgang gehouden moet worden. Omdat je deze koortsthermometer alleen maar in het oor mag gebruiken, is de overdracht van ziektekiemen zeer klein. Het apparaat komt nooit in de mond of in het darmkanaal. Nadeel is dat de oorthermometer groter en zwaarder is. Tevens is hij duurder in aanschaf dan de andere koortsthermometers. Klik hier voor alle oorthermometers.

Voorhoofdthermometer
Om te kijken of er sprake is van verhoging leggen veel mensen hun hand als eerste op het voorhoofd. Dit is niet verwonderlijk, want het lichaamsdeel dat als eerste reageert op temperatuurschommelingen is het hoofd. Er zijn tegenwoordig thermometers te verkrijgen die de lichaamstemperatuur meten op het voorhoofd. Dit kan door de voorhoofdthermometer tegen de slaapslagader te houden. De slaapslagader ligt dicht onder het huidoppervlak en is via de halsslagader met het hart verbonden. Het bloed stroomt zeer snel in deze ader en met een constante snelheid. Hierdoor geeft de slaapslagader veranderingen in de lichaamstemperatuur binnen enkele seconden weer. Door de thermometer over de ader te bewegen wordt door middel van infrarood in een paar seconden de temperatuur van het lichaam gemeten. De daadwerkelijke lichaamstemperatuur wordt berekend op basis van de temperatuur gemeten op de huid en de omgevingstemperatuur. Deze manier van lichaamstemperatuur meten wordt ‘Aterial Heat Balance’ genoemd. Klik hier om alle voorhoofdthermometers te bekijken.

Infraroodthermometer
Temperatuur opmeten met een infraroodthermometer is de meest bijzondere vorm. Er is namelijk geen contact met de huid nodig om een meting te doen. Deze contactloze koortsmeting kan je uitvoeren via het voorhoofd of in het oor. De infraroodthermometer is een van de gemakkelijkste vormen van temperatuurmeting, maar kan soms een onbetrouwbaar resultaat geven.

Speenthermometer
Een speenthermometer is speciaal gemaakt voor de allerkleinsten. Door de speen een korte tijd in de mond van je baby te houden, wordt de temperatuur opgemeten. Helaas is het soms lastig om je baby blij te maken met een 'onbekende' speen, en blijft deze dus niet altijd lang genoeg in de mond om een complete lezing te doen. Tevens is het belangrijk dat je oppast wanneer je baby een verstopt neusje heeft. Wanneer dit het geval is, mag de speenthermometer niet gebruikt worden.

De dokter raadplegen!

Een koorts zal behandeld moeten worden, wat de oorzaak ook is. Raadpleeg daarom altijd de huisarts bij extreem hoge koorts (boven 41,7 °C) of als de koorts lang aanhoudt.

Koorts bij kinderen

Bij baby’s en kinderen is het heel normaal dat zij snel een hoge koorts kunnen krijgen. Deze koorts verdwijnt meestal weer snel. Boven de 39 of 40 graden kun je kinderen een pijnstillend en koortsverlagend middel geven zoals paracetamol. Dit kan koortsstuipen voorkomen. Het is verder belangrijk dat kinderen voldoende drinken bij een hoge koorts.

Beste koortsthermometers
Populairste koortsthermometers