Informatie over koffers en reistassen

Bagage is er in veel soorten en maten. Denk hierbij aan koffers, reistassen, wieltassen, weekendtassen en beautycases. Wil je een bagage/koffer (set) kopen, of verschillende tassen vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over koffers en reistassen.

Bekijk alle Koffers en reistassen

Materiaal koffers

 

  • Nylon koffers en tassen
  • Nylon is een synthetische stof die voor veel meer dingen gebruikt wordt dan alleen voor reistassen of koffers. Denk bijvoorbeeld aan panty’s, maar ook aan touwen voor bergbeklimmers. De dikte van de stof bepaalt hoe stevig het materiaal is. Voor een reistas of koffer is de dichtheid van nylon veel groter dan voor een panty. Het voordeel van nylon is dat het een stuk lichter is dan kunststof en eenvoudig te maken is. Dit maakt het ook goedkoper in aanschaf.
  • Aluminium koffers en tassen
  • Aluminium is een metaal. Ook aluminium wordt in meerdere dikten gemaakt. Voor een koffer zal het aluminium dikker zijn dan voor bijvoorbeeld een waterkoker. Het voordeel van aluminium is dat het een stuk duurzamer is dan nylon. Daarentegen is het in de aanschaf wel duurder.
  • Polycarbonaat koffers en tassen
  • Polycarbonaat is een stevige kunststof die heel goed tegen hoge temperaturen kan. De meeste kunststoffen kunnen geen hoge temperaturen aan, terwijl polycarbonaat die makkelijk ondergaat. Polycarbonaat is extreem licht van gewicht, duurzaam, schokbestendig en milieuvriendelijk.
  • Polypropyleen: is de meest toegepaste grondstof voor hardschalige reisbagage. Het is goedkoop om te maken en zeer sterk. Deze kunststof is krasbestendig en kan ook gerecycled worden. Polypropyleen is ideaal voor transcontinentale reizen.

 

Sloten en beveiliging

Er zijn verschillende mogelijkheden om bagage met een slot af te sluiten. Meestal zijn er drie sloten: één in het midden bij het handvat en twee kleinere op de hoeken van de tas of koffer.

De meeste trolleys en wieltassen beschikken over een rits. Natuurlijk wil je deze goed kunnen afsluiten. Hiervoor gebruik je een slotje met een sleutel, welke je door de twee ritslipjes kunt doen. Het slotje moet je er meestal nog zelf bij kopen.

  • Cijferslot: het slot in het midden is meestal een cijferslot. De cijfercombinatie dien je zelf te bepalen. Met het cijferslot sluit je de bagage helemaal af. Het kan ook zo zijn dat het middenslot een sleutelslot is. Bij aanschaf wordt dan een sleutel geleverd. Deze moet je natuurlijk niet verliezen, want anders krijg je de bagage niet meer open.
  • Schuifslot: de twee sloten op de hoeken zijn schuifsloten. Je hoeft alleen maar de schuif te verplaatsen om de sloten te openen of te sluiten. Ook aluminium wordt in meerdere dikten gemaakt. Voor een koffer zal het aluminium dikker zijn dan voor bijvoorbeeld een waterkoker. Het voordeel van aluminium is dat het een stuk duurzamer is dan nylon. Daarentegen is het in aanschaf wel duurder.
  • TSA-slot: TSA staat voor ‘Transportation Security Administration’. Als je naar Amerika op reis gaat, kun je het beste een koffer meenemen die voorzien is van een TSA-slot. Sinds 11 september 2001 heeft Amerika de beveiliging van haar luchthavens aanzienlijk verscherpt. Dankzij TSA-sloten kunnen beveiligingsmedewerkers met behulp van speciale lopersleutels de bagage openen. Indien ze bepaalde bagage willen inspecteren, kunnen ze met hun loper het slot veilig openmaken zonder het slot te forceren en zonder jouw code te hoeven weten. Na de inspectie gaat de koffer weer dicht en vind je hem exact terug zoals je hem hebt ingepakt en afgesloten. Elk TSA-slot heeft een duidelijk zichtbare identificatie. Beveiligingspersoneel op de luchthaven ziet onmiddellijk dat ze het slot kunnen openen zonder het te forceren.

Vervoeren

Om jouw bagage makkelijk te vervoeren heeft deze handvatten. Meestal beschikt een koffer of reistas over twee handvatten. Eén in het midden, zodat je de bagage recht kunt optillen en een handvat aan een van de zijkanten, zodat je de bagage kunt meetrekken. Daarnaast beschikt de bagage uiteraard ook over wieltjes, zodat je de bagage voor je uit of achter je aan kunt trekken. Sommige bagages hebben een uitschuifbare trekstang. Deze zit geïntegreerd en schuif je alleen uit wanneer je hier gebruik van wilt maken.

Trolleys, duffles, carry ons en wieltassen zijn erg compact, zeker wanneer ze opvouwbaar zijn. Daarom zijn ze ideaal wanneer je niet zoveel bagage mee hoeft te nemen. Dit soort bagage is voorzien van wielen.

Inhoud en binnenkant

De inhoud van bagage wordt altijd uitgedrukt in liters. De keuze voor een bepaalde grootte hangt onder andere af van de reisbestemming en de duur van de reis.
Koffers of reistassen kunnen verschillende handigheidjes hebben. De meeste koffers beschikken over een elastieken band waarmee de inhoud bij elkaar wordt gehouden. Dit is vooral handig als de tas of koffer niet helemaal vol zit. Zo verschuift niet alles en komt de kleding er ongekreukt uit. Soms zit deze elastieken banden aan twee kanten. Zo kun je beide delen inpakken en vastleggen. Wanneer je dan één kant optilt om de koffer te sluiten, blijft alles netjes op zijn plaats. Ook kan een koffer beschikken over diverse vakken met indeling. Deze indeling zorgt ervoor dat je de tas of koffer makkelijk kunt inpakken omdat alles een vaste plaats krijgt.

Beste koffers en reistassen
Populairste koffers en reistassen