Informatie over kinderfietsen

Kinderen maken al veel kilometers op hun kleine kinderfiets. Het begint met een driewieler, vervolgens een gewone fiets met zijwieltjes en dan is het moment aangebroken om de zijwieltjes eraf te halen.

Voor kleine kinderen kun je kiezen uit diverse modellen: K3, Bob de Bouwer, een schattige prinsessenfiets of juist een stoere crossfiets? Daarnaast is er ook een uitgebreid aanbod van schoolfietsen voor de oudere kinderen. Hieronder vind je meer informatie over kinderfietsen en waar je op kunt letten als je een kinderfiets gaat kopen.

Bekijk alle Kinderfietsen

Leeftijd en wielmaat

De maat bij kinderfietsen is eigenlijk altijd in inches. (één inch = 2,54 centimeter).
Bij kinderfietsen hanteert men daarbij meestal de inchmaat van de wielen. In onderstaande tabel vind je een richtlijn waarop je de keuze van de maat kunt bepalen. Let wel: dit is een globale richtlijn.

wielmaat (inch)
leeftijd (jaren)
kledingmaat
12,5
2 tot 4
92 - 104
16
4 tot 6
104 - 116
20
4 tot 8
116 - 122
22
5 tot 9
122 - 128
24
8 tot 10
> 128

Zoek je een fiets voor een kind van 11 jaar of ouder, dan kun je dit opzoeken bij de gewone fietsen > en zoeken naar een model met een framemaat van 41 t/m 47 cm.

Veiligheid

fietsbel

De veiligheid van een kinderfiets staat natuurlijk voorop. Valpartijen zijn niet altijd te voorkomen maar er kan zeker op veel punten gelet worden, zoals bijvoorbeeld:

  • een rode achterreflector
  • reflectoren in de trappers
  • stroef oppervlak van de trappers
  • duidelijk hoorbare bel
  • goed werkende remmen
  • zijreflectoren aan de wielen
  • fietsverlichting voor en achter

Daarnaast kun je er nog op letten of de kinderfiets voorzien is van een geheel gesloten kettingkast. Op deze manier kunnen de kinderen daar niet met hun voetjes of vingers tussen komen.
Een fietshelm is in sommige landen verplicht. In Nederland is dit nog niet het geval. Wil je echter maximale veiligeid voor jouw kleintje dan is een kinderfietshelm echter wel een must!

Remmen

Op een kinderfiets leert een kind voor het eerst fietsen én remmen! Welk remsysteem er op een kinderfiets zit is niet zo héél belangrijk, als er maar een rem opzit.

Zowel een terugtraprem als een handrem voldoen. Het kan handig zijn een kinderfiets te kiezen waarop beide systemen zitten zodat het kind beide manieren om te remmen leert kennen.

Verlichting

Goede verlichting is onmisbaar. Kinderen vallen door hun afmeting al een stuk minder op dan volwassen, maar in het donker is het nog lastiger voor het overige verkeer.

De kleinste kinderfietsen beschikken meestal niet over een dynamo en zelden zullen de kinderen er echt in het donker mee fietsen.
Mocht dit toch het geval zijn kies dan voor een kinderfiets met verlichting of koop losse fietsverlichting die op batterijen werkt.
Deze verlichting kun je over het algemeen makkelijk monteren op de fiets.

Beste kinderfietsen
Populairste kinderfietsen