Informatie over infrarood lampen

De straling van de zon is verdeeld in ultraviolette, zichtbare en infrarood straling. De infrarode straling is het warme deel van het zonnespectrum. Het lichaam wordt door infrarood straling rechtstreeks verwarmd. Dit effect wordt dieptewarmte genoemd. Een infrarood lamp maakt het eenvoudig om de warmte van de lamp op een specifieke plek op het lichaam te richten. Zo kun je bijvoorbeeld heel gericht pijn verzachten.

infraroodlamp

Bekijk alle Infrarood lampen

Infraroodstraling

Infrarood straling kun je onderverdelen in drie golflengtes:

  • korte golf infrarood (IR- A)
  • middengolf infrarood (IR- B)
  • lange golf infrarood (IR- C)
IR- A straling
De korte golfstraling, ook wel IR-A straling genoemd, staat bekend als de meest therapeutische infrarood straling. De infrarood straling, en daarmee de warmte, dringt tot diep in de huid door. Deze straling verlicht reumatische pijnen en spierpijn.

IR- B straling
De IR- B straling is de middengolf infrarood straling. Ook deze straling dringt direct door in de bovenste huidlagen, maar minder diep dan de IR- A straling. De dieptewarmte werking zoals bij IR- A straling blijft uit.

IR- C straling
IR- C straling wordt gebruikt voor verwarming van de lucht in bijvoorbeeld een infrarood cabine. De luchtvochtigheid daalt door de hoge temperatuur in de cabine. De bovenste huidlaag wordt op deze manier verwarmd en de straling dringt het lichaam niet binnen. Bij IR- C infrarood straling zult u het meest gaan transpireren door de hoge temperatuur in de cabine.

De verschillende golflengtes kunnen dus een andere uitwerking op het lichaam hebben. De straling van een infrarood lamp zal over het algemeen uit het korte golf spectrum komen. Deze IR- A straling heeft de meest therapeutische werking, omdat de warmte van dit licht het beste tot diep in de huid doordringt.

Effect op het lichaam

Infrarood licht kan spierpijn en pijn in gewrichten verlichten. Dit komt doordat de warmte van de lamp diep doordringt in de huid. De bloedcirculatie neemt toe, waardoor de bouw - en afvalstoffen van het lichaam sneller worden aangevoerd en weer afgevoerd.  Het zuurstofrijke bloed dat naar de pijnlijke spieren wordt gevoerd zorgt voor een verlichting van de pijn en een sneller herstel. Door de warmte van de infrarood lamp ontspannen de spieren en het weefsel.

Doordat de afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd wordt de huid gereinigd. Dit komt ook omdat door de warmte de poriën van de huid gaan openstaan. De huid zal er gezonder uitzien en klachten van huidaandoeningen kunnen verminderd worden.

Een infrarood lamp kan tevens verlichting bieden bij een verkoudheid.Behandeltijd

De gebruiksduur hangt voor het grootste gedeelte af van de persoon en het te behandelen gebied. De aanbevolen tijd om de infrarood lamp te gebruiken is ongeveer 12 minuten. In het begin is het aan te raden de lamp korter te gebruiken. Vaak is er op de infrarood lamp een timer aanwezig, zodat je een tijdsduur kunt instellen. De lamp schakelt automatisch uit als de tijd verstreken is.

Luister altijd goed naar jouw lichaam en houd goed in de gaten hoe jouw lichaam reageert op het gebruik van de infraroodlamp. Het kan namelijk zijn dat de huid overgevoelig reageert op de warmtestraling van de lamp. Bij aanhoudende klachten is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Afstand tot lamp

Het is altijd van belang dat de warmte van de lamp prettig aanvoelt. Als richtlijn kunt u een afstand van minstens 20 centimeter tot de lamp aanhouden bij behandeling van de spieren. Als je de lamp wil gebruiken voor jouw gezicht, om een verkoudheid te verlichten, zal de afstand tot de lamp groter moeten zijn. Het is tevens belangrijk om uw ogen gesloten te houden bij het behandelen van het gezicht.
De richting van de lichtbundel van de infrarood lamp is vaak te kantelen in meerdere richtingen. Zo kun je de lamp eenvoudig op het te behandelen gebied richten.

Beste infrarood lampen
Populairste infrarood lampen