Informatie over hdmi kabels

Hdmi (High-Definition Multimedia Interface) is een aansluiting die beeld en geluid digitaal, dus zonder verlies, doorgeeft van en naar verschillende apparaten. De hdmi-kabel in staat om een hd-signaal door te geven en vervangt hiermee alle andere verbindingen.

Apparatuur
Veel audio-, foto-, video- en computerapparatuur beschikt tegenwoordig over een hdmi-aansluiting. Het voordeel hiervan is dat je op een eenvoudige en kwalitatief hoogstaande manier de verschillende apparaten op elkaar kunt aansluiten.

Bekijk alle Hdmi kabels

Soorten stekkers


hdmi mini

hdmi micro
hdmi micro
De apparaten voor thuisgebruik beschikken vrijwel allemaal over een ’gewone’ (type A) hdmi-aansluiting. Portable apparaten beschikken daarentegen in de meeste gevallen over een kleinere hdmi-aansluiting. Dit kan een mini-connectie (type C) of een micro-connectie (type D) zijn. Er zijn kabels op de markt die verlopen van een mini- of micro-aansluiting naar de reguliere aansluiting. De meeste kabels beschikken over een rechte stekker. Er zijn echter ook kabels met een haakse stekker, deze zijn vooral bedoeld als er niet genoeg ruimte beschikbaar is om een rechte stekker kwijt te kunnen.

Hdmi-versies

Hdmi-kabels zijn er in verschillende versies. Op dit moment is versie 1.4(a) de meest recente. De eerste versie was 1.0. Hoe recenter de versie des te meer functionaliteiten de kabel ondersteunt. Om hiervan gebruik te kunnen maken dient ook de apparatuur de desbetreffende versie te ondersteunen. De ‘normale’ doorgifte van beeld en geluid kan gewoon met elke hdmi-kabel. Wil je bijvoorbeeld 3d doorgeven dan dient hiervoor een 1.4-hdmi-kabel gebruikt te worden.

Lengte

Hdmi-kabels zijn er in lengtes tot wel 20 meter. Het voordeel van hdmi is dat je ook zonder al te veel problemen langere lengtes kunt gebruiken. Wel is het zo dat je geen langere kabel moet gebruiken dan strikt noodzakelijk. Gebleken is dat langere kabels problemen zouden kunnen geven. Het gebruik van kwalitatief betere kabels is in zo’n geval dan ook aan te raden. Gebruik liever geen koppelstukjes of verlengkabels, dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit.

Kwaliteit kabel

Hdmi-kabels zijn er naast de vele lengtes ook in vele soorten kwaliteit en daardoor ook prijzen. Er zijn vele discussies of een duurdere kabel nou beter is dan een goedkopere. De meningen zijn hier erg over verdeeld. Wel kunnen we zeggen dat zeker bij het overbruggen van een grotere afstand een kwalitatief betere kabel geen kwaad kan.

Beste hdmi kabels
Populairste hdmi kabels