Informatie over Hakselaars

Hakselaars (of houtversnipperaars) worden gebruikt voor het verkleinen van takken, stammen en snoeihout. Wil je een haksleaar kopen of verschillende hakselaars vergelijken? Hieronder vind je meer informatie.

hakselaar

Bekijk alle Hakselaars

Types

Er zijn veel verschillende machines op de markt. Het onderscheid wordt hoofdzakelijk gemaakt in de capaciteit, namelijk de Hakselaargrootste diameter van de takken of stammen die verwerkt kunnen worden door de verkleiningseenheid. Een hakselaar trekt het gewas naar binnen en versnippert of vermaalt alles dat je in het apparaat stopt. Het uiteindelijke tuinafval wordt vaak opvangen in een speciale bak. Er zijn hakselaars die op stroom of op een benzinemotor werken. Elektrische hakselaars met een snoer zijn bijzonder geschikt voor gebruik om en bij het huis. Benzine-aangedreven hakselaars zijn geschikt voor gebruik op plaatsen waar geen elektriciteit voorhanden is. Toch is de elektrische hakselaar meest gebruikte hakselaar.

 

Versnippersysteem

Hakselaars gebruiken verschillende systemen voor het verwerken van de afvals:

Spiraalsysteem
Het afval wordt vermaald door een spiraal. Voorbeelden zijn de hakselaars met wormwiel waardoor het afval wordt vermaalt. Transportschroefsysteem: het afval wordt versnipperd door een sneldraaiende wormwiel met messen. Het materiaal blijft in de kooi rond vliegen tot het klein genoeg is om via de gaten van de zeef te verdwijnen.

Snijsysteem
Hakt alles fijn door middel van een ronddraaiende schijf met 1 tot 3 messen erop. Enkele Voorbeelden zijn de hakselaars met turbineCut-systeem: zoals de naam het zegt, takken worden gesneden en in stukjes gemaakt. Persrolsysteem: rolt met een snij/wals-systeem de takken naar binnen en verbrijzelt het in stukken. Een freeswals kneust het afval in stukjes.

Snijcapaciteit/snijsnelheid

Let hier op de maximale doorsnede (snijcapaciteit), de maximale snelheid (snijsnelheid/snelheidscapaciteit) die de machine gebruikt om snoeiafval te versnipperen/hakselen en de motorcapaciteit zelf. De snijcapaciteit wordt meestal in millimeters of centimeters aangegeven. Snijcapaciteit is de maximale doorsnede van de taak die de machine kan verwerken. De snijsnelheid wordt in omwentelingen per minuut (opm), toeren per minuut (tpm) of revolutions per minute (rpm) aangegeven. Dit zijn de afgeleide meeteenheden voor het beschrijven van het toerental of de omwentelingsfrequentie: het aantal keren per tijdseenheid dat een object om een omwentelingsas draait.

Tip:Vers gesneden takken laten zich gemakkelijker verwerken dan droog hout.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk element bij de aankoop van een hakselaar. Hakselaars trekken automatisch het hout naar binnen. Dit is erg handig voor het verwerken van de takken, maar tegelijk is het ook erg gevaarlijk voor je vingers! Machines met een grotere capaciteit zijn uitgerust met een veiligheidsbeugel, waardoor de draairichting van de invoerrollen kan worden omgedraaid. Toch moet je naast de nodige veiligheidsvoorzieningen aan de machines zelf, ook zelf voorzien zijn van oorbeschermers, een veiligheidsbril, helm, strakke werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en nauwsluitende kledij zonder zakken. Bij sommige hakselaars is de veiligheidsfunctie ‘ingebouwd’. Denk bijvoorbeeld aan machines die alleen werken als de opvangbak is ingeschoven. Tot slot en misschien ten overvloede: laat een hakselaar nooit onbewaakt achter als er kinderen in de buurt zijn. Met het opruimen van de hakselaar na elke klus, voorkom je de ongelukken!

Lawaai

Hakselaars en houtversnipperaars produceren veel lawaai. Dit kan een argument zijn dat in de aankoop meespeelt. Let daarom op het decibelgetal van de hakselaar die u wilt kopen. Dit wordt als db-getal bij de specificaties van het product vermeld. Als dit getal niet meer dan 84 db is, kun je ervanuit gaan dat de hakselaar weinig geluid maakt. Een vermeerdering van 3 decibell een VERDUBBELING van het geluid betekent. Dus een 86 dB machine maakt 2x zoveel herrie dan een 83 dB machine.

Beste hakselaars
Populairste hakselaars