Informatie over gezichtsbruiners

Naast de ingebouwde gezichtsbruinerlampen in de zonnebank is het ook mogelijk om een losse gezichtsbruiner aan te schaffen. Met deze minizonnebank voor het gezicht kun je het hele jaar een gebruind gezicht houden. Wil je een gezichtsbruiner kopen, of verschillende gezichtsbruiners vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over gezichtsbruiners.


gezichtsbruiner

Bekijk alle Gezichtsbruiners

UV- licht

Het ultraviolette (UV) licht van de zon zorgt ervoor dat onze huid verkleurt. Door het UV- licht wordt pigment aangemaakt door de huid. Ditzelfde UV- licht komt ook af van de lampen die worden gebruikt in een gezichtsbruiner. De blootstelling aan UV-licht kun je zelf doseren met een gezichtsbruiner.

Bescherming voor ogen

UV-licht is schadelijk voor de ogen. Het is dan ook niet aan te raden om met onbeschermde ogen in de lampen van een gezichtsbruiner te kijken. Om de ogen te beschermen tegen het UV-licht worden er vaak beschermbrilletjes meegeleverd met een gezichtsbruiner.

Verstandig bruin worden

Ook door een gezichtsbruiner te gebruiken kun je verbranden! Het is verstandig om de tijd dat je voor een gezichtsbruiner zit, op te bouwen. De huid moet wennen aan het gebruik van het apparaat.

Bepaal tevens voor een verantwoorde zonnekuur jouw huidtype voordat je de gezichtsbruiner gebruikt. Een lichte huid kan minder UV- licht aan dan een donkere huid. In onderstaande tabel is te zien welke zes huidtypes er te onderscheiden zijn. Let op: de tijden die staan aangegeven zijn een indicatie.

Huidtype
 
Beschermingsfactoren
 • Type 1 heeft een lichte huid, vaak met sproeten. Heeft rossig of lichtblond haar en lichte ogen. Deze persoon verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin.
 
 • Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 18-20 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer 10 tot 15 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.
  Veiliger is factor 30!
 • Type 2 heeft een lichte huid met blond haar en lichte ogen. Deze persoon verbrandt snel en wordt langzaam bruin.
 
 • Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 10-12 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer 10 tot 15 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.
  Veiliger is factor 15-20!
 • Type 3 heeft een getinte huid met donker blond tot bruin haar en heeft vrij donkere ogen. Deze persoon verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin.
 
 • Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 5-7 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer 20 tot 25 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.
  Veiliger is factor 10-15!
 • Type 4 heeft een getinte huid met donker haar en donkere ogen. Het mediterrane type. Deze persoon verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed.
 
 • Het beste is om een beschermingsfactor van minimaal 4-5 te gebruiken. Hiermee kan men ongeveer 30 tot 40 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.
  Veiliger is factor 5-10!
 • Type 5 is het Aziatische type, zeer goed bestand tegen zon.
 
 • Hoeft geen zonnebrandcrème te gebruiken. Kan ongeveer 30 tot 40 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.
 • Type 6 is het Negroïde type, zeer goed bestand tegen zon.
 
 • Hoeft geen zonnebrandcrème te gebruiken. Kan ongeveer 30 tot 40 minuten gebruik maken van de gezichtsbruiner.


Welk huidtype je hebt, kun je navragen bij de schoonheidsspecialist, de apotheker of de huisarts/dermatoloog. Zo weet je altijd zeker welke beschermingsfactor bij je past en kun je inschatten hoe lang je een gezichtsbruiner kunt gebruiken.

Alle seizoenen een kleurtje

Als je gebruik maakt van zonneapparatuur in de winter heb je uiteraard ook 's winters een mooie bruine kleur. Maar tegelijkertijd wordt je huid beter op de zomerzon voorbereid doordat je al pigment opbouwt. Dit betekent natuurlijk niet dat je in de zomer onbeschermd in het zonnetje kunt gaan zitten! Je moet jezelf altijd insmeren.

Bruiningsafstand

Het is belangrijk om je te houden aan de bruiningsafstand. Dit is de afstand tussen het apparaat en je gezicht. Het is verstandig om minstens 10 centimeter van de gezichtsbruiner af te gaan zitten.

Timer

De timerfunctie zorgt ervoor dat je nooit te lang voor de gezichtsbruiner zit. Het apparaat zal automatisch uitschakelen als de tijd die je hebt ingesteld, verstreken is.

Lampen

Het aantal lampen dat een gezichtsbruiner bevat, kan verschillen. Het aantal lampen heeft invloed op het bruiningsveld. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen met vier lampen en modellen met zes lampen. Hoe meer lampen, hoe groter het bruiningsveld van de gezichtsbruiner.

Het is ook mogelijk dat er extra lampen aan de zijkanten zijn geplaatst. Het bruiningsveld wordt zo vergroot en je wordt aan iedere kant van het gezicht gelijkmatig bruin. Vaak zijn de zijkanten in te klappen zodat je het apparaat eenvoudig op kunt bergen.

Na enige jaren gebruik zullen de lampen van de gezichtsbruiner minder licht afgeven. Om hetzelfde resultaat te houden, kun je de lengte van de bruiningssessies verlengen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de lampen te laten vervangen.

Beste gezichtsbruiners
Populairste gezichtsbruiners