Gamingaccessoires voor de beste game ervaring

Deze accessoires maken jouw gaming ervaring compleet. De nieuwste controllers, tofste headsets: welke console jij ook hebt, deze accessoires zijn musthaves! 

Bekijk alle Gaming accessoires

DualShock 4: Vernieuwend

De DualShock 4 is de officiële controller voor de PlayStation 4. De draadloze controller wordt standaard met de console van Sony meegeleverd en is geoptimaliseerd voor enkele nieuwe kerneigenschappen van de PlayStation 4. De controller is voorzien van een ingebouwde accu.

De DualShock 4 lijkt in grote lijnen veel op zijn voorgangers, met twee analoge sticks en een standaard aantal actieknoppen. Om meer grip te geven zijn de handvatten iets langer, zijn de triggers op de achterkant nu hol in plaats van bol en hebben de analoge sticks een ander ontwerp. Net als de controller van de PlayStation 3 is de DualShock 4 ook bewegingsgevoelig en heeft de controller een trilfunctie.

De controller is ook voorzien van een aantal nieuwe elementen. De ingebouwde speaker kan in een game worden gebruikt om enkele geluiden mee af te spelen. Denk daarbij aan een voicerecorder of een telefoongesprek; geluiden die anders en intiemer zijn dan de standaard omgevingsgeluiden. De touchpad en lichtgevende balk brengen nieuwe, alternatieve besturingsmogelijkheden met zich mee. Ook is er een headset rechtstreeks op de controller aan te sluiten.

 De Share-knop laat spelers direct hun gamecontent delen met de rest van de wereld. Door op de knop te drukken zijn eenvoudig screenshots of filmpjes te delen via sociale media, is een stream te starten of zelfs de volledige game te delen via Share Play.

Officiële headsets

Gaming headsets zijn er van allerlei fabrikanten en de meeste headsets werken met meerdere apparaten. Er zijn ook officiële headsets verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

Het voordeel van zo’n officiële headset is, is dat ze net wat beter geoptimaliseerd zijn voor de desbetreffende console. Zo heeft de Xbox One headset een bedieningspaneel dat aan de controller wordt vastgeklikt, met knoppen voor volumeregeling en een mute-knop.

De PlayStation headset is te programmeren met verschillende audioprofielen en op het scherm is de status, zoals volume en batterijlading, van de headset zichtbaar.

De kerneigenschappen van de DualShock 4

 • Officiële controller voor de PlayStation 4
 • Verbeterde triggers
 • Met Share-knop
 • Koptelefoonaansluiting
 • Ingebouwde batterij
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren

Onderaan de controller zit een aansluiting voor headsets en accessoires, zoals de Xbox Chatpad (een klein toetsenbord). Nieuwere controllers zijn ook voorzien van een standaard 3,5mm koptelefoonaansluiting. Bovenop de controller zit een infraroodzender, waardoor de Kinect-sensor voor Xbox One kan zien wie de controller gebruikt.

Xbox Elite Wireless Controller

De Xbox Elite Wireless Controller is een variant op de gewone Xbox One controller. De Elite Controller heeft een aanpasbaar design en wordt geleverd met verschillende soorten analoge sticks en vierpuntstoetsen. Ook kunnen er vier paddles op de achterkant worden geklikt, waarvan de functionaliteit naar wens te programmeren is. De Elite Controller mikt vooral op professionele gamers.

De Xbox One Wireless Controller heeft geen ingebouwde batterij, maar is wel compatibel met de officiële Play & Charge Kit. Xbox One-controllers zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en zijn ook compatibel met pc’s en tablets die draaien op Windows 10.

De kerneigenschappen van de Xbox One Controller

 • Officiële controller voor de Xbox One
 • Ook compatibel met pc’s en tablets die draaien op Windows 10
 • Triggers met trilfunctie
 • Koptelefoonaansluiting
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Ook verkrijgbaar in Elite-uitvoerig met configureerbare knoppen

Xbox One Controller

De Xbox One Wireless Controller is de officiële controller van Microsoft voor de Xbox One. De draadloze controller wordt standaard met de console meegeleverd en is helemaal opnieuw ontworpen om nieuwe ervaringen mogelijk te maken.

Zo zijn de analoge sticks en de vierpuntstoets opnieuw ontworpen voor meer grip en nauwkeurigheid. Ook de schouderknoppen hebben een ander design. De onderste schouderknoppen zijn bovendien impulsetriggers; triggers voorzien van nauwkeurige vibratiefunctie die voor een realistischere ervaring zorgen.

Gaming headsets

Gaming headsets zijn de oplossing voor wie zichzelf graag helemaal wil afsluiten van de buitenwereld tijdens het gamen, of anderen niet wil storen met de geluiden van hun game.

Gaming headsets zijn er in allerlei soorten en maten. De koptelefoons worden gekenmerkt door een geluidskwaliteit die optimaal gebalanceerd is voor games. De headsets blinken daardoor vaak vooral uit in lage tonen, waardoor explosies indrukwekkender zijn en voetstappen van andere spelers tijdens een spannend potje multiplayer perfect hoorbaar zijn.
Sommige headsets hebben dan ook virtueel surround geluid, zodat precies hoorbaar is vanuit welke kant de actie komt. Dat maakt de ervaring intenser en geeft de speler een voordeel ten opzichte van spelers die op hun gewone tv-speakers vertrouwen.

Headset: luisteren én spreken

De headsets zijn meestal ook voorzien van een microfoon, die voicechatten mogelijk maakt. Sommige headsets hebben een microfoon die voor de mond wordt geplaats, ook wel een Boom Mic genoemd. Bij andere headsets zit de microfoon in het snoer (in-line design) of in een van de oorschelpen verwerkt.

Beste gaming accessoires
Populairste gaming accessoires