Informatie over fohns

De verschillende uitvoeringen van haardrogers hebben te maken met o.a. merk, aantal (warmte)standen, aantal snelheden, vermogen en bijgeleverde accessoires. Sommige haardrogers zijn zelfs mee te nemen op vakantie, je klapt ze zo in en ze zijn dus compact en gemakkelijk in de koffer weg te stoppen. Wil je een haardroger kopen, of verschillende haardrogers vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over haardrogers.

Bekijk alle Fohns

Vermogen

Een haardroger met een hoog vermogen (watt) is krachtiger dan een haardroger met een laag vermogen. Wil je dus snel je haar kunnen drogen, kies voor een föhn met een hoog vermogen. 

Dit geldt overigens ook voor de warmte van de luchtstroom die uit de föhn wrodt geblazen. Föhns met een hoge wattage, leveren vaak de optie om een (zeer) warme stand je haren te drogen. 
Luchtstanden

Om je haar zo veel mogelijk te beschermen tijdens het drogen, is het verstandig om een föhn te kiezen met diverse warmtestanden. Door op en niet te hoge stand te föhnen bescherm je je haar tegen bijvoorbeeld uitdrogen. 


Heb je dik en vol haar, dan kan je best op een hogere stand föhnen. Heb je van nature wat dunner haar, dan is het verstandig om niet te heet te werk te gaan. Je haar beschadigd dan sneller. 

Veel haardrogers zijn voorzien van een koude luchtstand. Op deze stand blaast de föhn wel maar geeft geen warme lucht af. Dit is niet alleen beter voor je haar, maar het helpt ook je haar om beter in model te blijven! 

Klik hier om alle föhns te bekijken >

Aantal warmtestanden

Het mag nu wel duidelijk zijn: je haar föhnen op de hoogste stand is eigenlijk nooit een goed idee. Ook als je heel sterk en ovl haar hebt. Toch kan het zijn dat je soms net even wat extra kracht nodig hebt, omdat je je haar snel wilt drogen bijvoorbeeld.

Kies daarom voor een föhn die meerdere standen heeft. Zo kan je af en toe föhnen op de hoogste stand, maar vooral de lagere standen gebruiken.

De meeste haardrogers worden tegenwoordig uitgerust met minimaal 3 en soms zelfs 4 of meer warmtestanden. Eén van deze standen is vaak de koude-luchtstand. 

Ionische-functie

Moderne haardrogers beschikken over een ion-functie. Hiermee wordt je haar niet statisch en is het makkelijker te modelleren. Tevens zal je haar zachter aanvoelen en prachtig gaan glanzen. Tot slot herstelt de ionische functie de natuurlijke vochtbalans van je haar.

Keramische functie

Deze functie zorgt voor een constante warmtetoevoer. Hierdoor zal je haar beschermd worden tegen temperatuurwisselingen. Wil je een föhn kopen met een keramische functie? Klik dan hier om dit type föhns te bekijken. 

Volume Diffuser

Als je haar wat aan de droge kant is, of snel pluist, kan föhnen dit nog erger maken. Gelukkig worden veel föhns tegenwoordig verkocht met hulpstukken, die dit (in delen) tegengaan. Een van deze producten is een volume diffuser.

Een volume diffuser doet eigenlijk twee dingen: het haalt de eerste laag hitte uit de luchtstroom en geeft je haar tegelijkertijd ook nog extra volume. 

Ga je een volume diffuser gebruiken? Maak dan gebruik van de volgende tips:

  • Droog je haar, voordat je het gaat föhnen, eerst met een handdoek
  • Plaats de volume diffuser op je föhn 
  • Zet de föhn aan, maar niet op de hoogste stand
  • Masseer als het ware je haar met de volume diffuser, totdat je haar helemaal droog is
Tip: Gebruik voordat je je haar gaat drogen een anti-pluis serum en hittebeschermer. Een beetje mousse kan ook nog helpen extra volume te creëren. 


De beste föhns

Als je hebt besloten een nieuwe föhn te kopen, is het natuurlijk wel fijn als je ook echt een goede föhn koopt. De reviews op Kieskeurig.nl kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze voor een haardroger. Deze reviews worden geschreven door consumenten die het product al langer in gebruik hebben.

Tips voor veiligheid

Graag geven we je nog een aantal tips voor het veilig gebruiken van je föhn.

Sluit de haardroger alleen aan op randgeaarde stopcontacten. En zorg ervoor dat het snoer volledig is afgewikkeld om oververhitting hiervan te voorkomen.

Probeer ook het filter aan de achterkant van de haardroger schoon te houden. Dit is extra makkelijk als het filter uitneembaar en uitwasbaar is. 

 

Handig: een inklapbare föhn

Als je niet zo veel ruimte hebt in je badkamer, of je nieuwe föhn graag mee wil nemen op vakantie is het kopen van een inklapbare föhn heel handig. Deze föhns werken vaak net zo goed als de grotere variant en zijn van vergelijkbare kwaliteit. Vaak wegen ze wel wat minder, extra handig voor in de koffer, en nemen ze minder ruimte in beslag.

Klik hier om alle inklapbare föhns te bekijken >

Beste fohns
Populairste fohns