Informatie over fietsstoeltje

Een fietsstoeltje mag je gebruiken voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer één jaar. Een minimale eis is toch wel dat het kind negen maanden moet zijn. De nek- en rugspieren van je baby zijn dan stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen.

Is je baby nog geen negen maanden en wil je hem of haar toch op de fiets vervoeren, zet hem of haar dan in een autostoeltje achterop de fiets. Dat stoeltje past in speciale beugels die je bij de rijwielspeciaalzaak kunt kopen.

Bekijk alle Fietsstoeltjes

Voorop of achterop

Er zijn fietsstoeltjes te koop voor aan het stuur en stoeltjes die je achterop kunt zetten. Voorop kun je kinderen van negen tot vijftien kilo vervoeren (vanaf ongeveer negen maanden tot je kind drie jaar is).

Voorop ziet je kind meer en kun je ook beter op hem of haar letten. Sturen wordt echter zwaarder, je bent minder stabiel en je kunt minder scherpe bochten maken omdat je knie dan tegen het fietszitje kan komen. Bij een noodstop met je kind aan het stuur, kun je over de kop slaan.

Modellen fietsstoeltjes

 • Stoeltjes vooraan die bevestigd worden aan het stuur en aan de fiets zelf.
 • Model C15, voor kinderen van 9 tot 15 kg: stoeltjes vooraan die bevestigd worden tussen het stuur en de fiets.
 • Model A15, voor kinderen van 9 tot 15 kg: Stoeltjes achter op de fiets.
 • Model A22, voor kinderen van 9 tot 22 kg: stoeltjes achter op de fiets.

 • Het verschil tussen model A15 en model C15 heeft onder andere te maken met de verschillen in hoogte van de rugleuning, de zijkanten en de breedte van het stoeltje.

Veiligheid

Een fietsstoeltje moet steun geven aan de rug, handen en voeten van je kind. Er zijn geen wettelijke eisen waaraan een fietsstoeltje moet voldoen. Wel zijn er strenge veiligheidsnormen ontwikkeld voor kinderzitjes. Sinds 2004 bestaat de Europese Norm (EN 14344) voor fietszitjes. Een stoeltje met de norm EN 14344 is gegarandeerd veilig. Dat is dan te zien aan een sticker op het fietsstoeltje en het staat ook vermeld in de brochure. In deze nieuwe Europese Norm zijn een aantal veiligheidseisen verscherpt, namelijk:

 • Fietszitjes moeten voorzien zijn van een spaakafscherming. Indien deze afscherming ontoereikend is moet een jasbeschermer bij het fietszitje worden geleverd.
 • Fietszitjes aan het stuur mogen alleen tussen de berijder en het stuur worden bevestigd en niet meer aan de voorkant van het stuur boven de koplamp.
 • Fietszitjes aan het stuur mogen niet enkel aan het stuur worden gehangen maar alleen in combinatie met een extra bevestiging aan het frame.
 • Fietszitjes achter op de fiets moeten beschikken over een hoge rugleuning en fietszitjes op de bagagedrager moeten een extra bevestiging aan de fiets hebben.
 • Gebruik van schoudergordels in het fietszitje is verplicht, evenals een kruisgordel of een zitverhoging tussen de beentjes van het kind.
Neem bij het kopen altijd je fiets en je kind mee. Laat je kind even passen en let erop dat het zitje stabiel is. De voetsteuntjes moeten voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Kijk of er een drie- of vierpuntsgordel in het stoeltje zit waarmee je kind goed vastgezet kan worden en die hij of zij niet zelf kan openen. De rugleuning van een stoeltje voor achterop moet hoog en stevig zijn. Let er bij een voorzitje op dat de rugleuning je uitzicht niet kan belemmeren.
Tot slot, een fietsstoel met een verwijderbare zitkussen kan eenvoudig schoon gemaakt worden.

Aandachtspunten

 • Ook al moet je misschien maar een klein stukje fietsen, neem nooit je kind mee in een draagzak. Het fietst niet alleen ongemakkelijk, als je onverwacht moet remmen, kun je naar voren schieten en kan je baby tegen het stuur slaan.
 • Laat je fiets met je kind in het zitje ook niet voor maar eventjes alleen achter om bijvoorbeeld nog snel iets uit huis te halen.
 • Fietsen met je kind met twee volle boodschappentassen aan het stuur kan een gevaarlijke situatie opleveren.
 • Gebruik een zadelveerbeschremer. Anders kan je kind zijn vingers knellen.
 • Controleer goed of de scherpe hoeken, randen of punten zijn afgerond of bedekt.
 • Zorg ervoor dat het stoeltje verstelbare voetsteunen heeft of de fiets een wielbescherming heeft. Anders bestaat het gevaar dat je kind zijn voetjes knelt.
 • Het stoeltje mag geen scherpe uitsteeksels hebben. Gaat je kind voorop de fiets, koop dan ook een windscherm voor op het stuur. Belangrijk is de instructies van het monteren van het zitje zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Maak er voor elk fietstochtje een gewoonte van even te controleren of het zitje nog steeds stevig vastzit.
 • Het materiaal van het fietsstoeltje moet niet te heet kunnen worden als de zon erop schijnt.

Je eigen fiets

Op een nieuwe fiets kun je vaak zonder problemen een fietszitje bevestigen. Zorg er wel voor dat je zadel niet te hoog staat zodat je snel met je voeten bij de grond kunt komen. Is je fiets al wat ouder, laat die dan eerst goed nakijken. Let erop dat de jasbeschermers compleet zijn en je remmen goed werken. Scherm de veren van het zadel af met speciale beschermers. Zorg ervoor dat je kind niet met de voetjes tussen de spaken kan komen.

Beste fietsstoeltjes
Populairste fietsstoeltjes