Informatie over fietscomputers

Wil je eenvoudig je hartslag bijhouden, hoeveel kilometer je net hebt gefietst of wil je juist precies zien hoe hard je fiets? Fietscomputers zijn er in diverse soorten en maten en ook met verschillende functies. Met een fietscomputer met GPS wordt de route die je fietst gemonitord. Als je op zoek bent naar een fietscomputer met een navigatie functie dan kan je deze vinden bij fietsnavigatie.
Heb je je nieuwe fietscomputer net gebruikt? Laat dan een review achter op onze site en help zo andere consumenten met het doen van een aankoop. We zijn heel benieuwd wat je van je fietscomputer vindt.

Bekijk alle Fietscomputers

Werking fietscomputer

Bij een fietscomputer wordt de tijd en het aantal omwentelingen van een fietswiel gemeten. Hieruit kunnen dan een aantal waarden worden berekend, zoals snelheid en afgelegde afstand. Alle fietscomputers tonen deze waarden, maar steeds meer fietscomputers kunnen veel meer waarden weergeven. Zo zijn er modellen op de markt die de gemiddelde snelheid, de nog af te leggen ritafstand, het calorieverbruik, trapfrequentie en zelfs (met behulp van extra sensoren) de hartslag van de fietser of de hoogte in meters weergeven.

Deze waarden die je zichtbaar krijgt op je display worden verkregen door een chip die op de voorvork bij het (voor)wiel is gemonteerd. Door een magneetje dat is geplaatst in de spaken van het voorwiel neemt de chip bij elke omwenteling van het wiel de passage van dit magneetje waar. Als je een nieuwe fietscomputer installeert of als je de batterij van de fietscomputer vervangt, is het nodig om eerst weer de omtrek van het wiel te meten.

Fietscomputer instellen

Het instellen van een fietscomputer spreekt meestal voor zich. De meegeleverde handleiding zorgt bij onduidelijkheid voor uitkomst. Ook al zitten er niet heel veel knoppen op een fietscomputer, d.m.v. toetsencombinaties kun je toch heel veel instellen. Welke metingen allemaal af te lezen zijn op het display verschilt per fietscomputer. Het raadplegen van de handleiding biedt ook in dit geval uitkomst.

Toch is er bij vele fietscomputers op één punt vaak wat onduidelijkheid, namelijk het in te vullen getal bij de wielomtrek. Een overzichtje staat dan wel vaak in de handleiding die bij de fietscomputer zit en dit is handig voor de eerste keer instellen. Maar wanneer je na geruime tijd de batterij dient te verwisselen en het instellen opnieuw dient te gebeuren dan kan het goed zijn dat je die handleiding niet meer kan vinden. Hoe je de wielomtrek berekent, wordt in de volgende alinea uitgelegd.

Berekenen van de wielomtrek

Om nauwkeurig de wielomtrek te berekenen ga je als volgt te werk. Zet je fiets met het ventiel precies naar beneden op de weg en markeer de positie van het ventiel op het wegdek. Ga op je fiets zitten en steunend op een helper laat je het wiel 10 maal over de weg rondgaan. Netjes rechtuit fietsen, bijvoorbeeld over de stoepband of de witte wegdekbelijning. Dan markeer je weer de positie van het ventiel. Met een goed meetlint meet je de afgelegde weg. Deze gemeten waarde deel je vervolgens door 10. De uitkomst hiervan is de waarde die je in de fietscomputer moet invoeren voor de wielomtrek.

Met een geringe onnauwkeurigheid in de metingen moet rekening worden gehouden. Alle berekeningen worden gerelateerd aan de omtrek van het wiel, gemeten of berekend langs een ideale lijn. Een band is niet altijd goed opgepompt, de ondergrond is niet altijd even glad en hard, met een fiets wordt geen ideale lijn afgelegd, het stuur slingert wat en je neemt bochten waardoor je ook op de zijkant van een wiel rijdt. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid van de uitgelezen waarde. Dit zal bij een juiste opgave van de wielmaat echter zelden meer dan één procent zijn.

Installatie van de fietscomputer

Een fietscomputer wordt geleverd met vele clipjes, kabeltjes en aansluitingen. Uiteraard is het ook hierbij aan te raden om de handleiding erbij te nemen voor de correcte installatie. Bijna alle fietscomputers kunnen eenvoudig van het stuur verwijderd worden. Vaak werkt dit met een kliksysteem. Het voordeel hiervan is natuurlijk het gemak voor de fietser bij het beginnen en het eindigen van de fietstocht. Doordat je de fietscomputer eenvoudig van de fiets losmaakt, laat je deze niet zo maar op de fiets zitten. Volgens de fabrikanten is dat om diefstal te verhinderen. Het nadeel van dit systeem is natuurlijk dat als je een keer je fietscomputer vergeet, de dief deze in enkele seconden ontvreemd heeft.

Fietscomputer met GPS

Er zijn ook fietscomputers met een GPS-ontvanger op de markt. Deze werkt hetzelfde als een standaard fietscomputer alleen kan er bij een model met GPS vooraf een route ingesteld worden. Ook kunnen de gereden routes achteraf bekeken worden.

Beste fietscomputers
Populairste fietscomputers