Nu 4 weken de EQ.6 plus s400 in het bezit en ondertussen al bijna 250 bakjes koffie gezet, waaronder een groot gedeelte 'speciale' koffies. Bij mijn vrouw is de Latté Macchiato erg populair. Zelf lust ik naast de gewone koffies ook graag een espresso macchiato of een Flat White. De temperatuur van de gewone koffie is goed. Had nog wat heter gemogen, maar ruim tevreden. Voor de melkproducten verwarmen we de glazen altijd nog even voor. Temeer omdat de melk goed koud staat in de koelkast vinden wij dit echt nodig.
De instellingsmogelijkheden zijn erg ruim en gemakkelijk. Het volume per koffiesoort, verschillende sterkte mogelijkheden, de maalgraad. Erg prettig.
Het schoonmaken is echt een eitje. De automatische reiniging van het melksysteem is subliem. De gewone reinigingen (kalk en met schoonmaaktablet) gaat ook vlot. De wekelijkse reiniging van de zetgroep is ook prima te doen. Daar merk je ook dat er goede kwaliteit onderdelen zijn gebruikt. Tot zover de positieve punten.
Overal valt wat aan op- of aan te merken, dus ook aan dit fijne apparaat. We maken gebruik van een Brita waterfilter en na een kopje of 175 gaf de machine aan dat deze vervangen moest worden. Vind dit persoonlijk vrij vlot.
Daarnaast moet de machine met een tablet worden gereinigd na ongeveer 125 kopjes koffie. Het ontkalken heeft nu ook plaats gevonden na 250 kopjes te hebben gezet. Dus al met al ben je hier best wat kosten aan kwijt (waterfilters, reinigingstabletten en ontkalkingsmiddel).
Tevens is de prijs van het apparaat (momenteel ruim 1.000 euro) best hoog. De servicedesk heb ik gebruik van gemaakt daar ik een vraag had over een functie in het apparaat die ik niet kan vinden, maar wel aanwezig moet zijn volgens de handleiding. Het duurde een aantal dagen voordat ik een antwoord ontving, wat ook nog kant nog wal raakte. Dus ook niet positief helaas.
De S400 heeft ook niet de mogelijkheid om de koffie-/melkverhouding in te stellen voor de koffies met melk. Dat is jammer, want dit is een personalisatie mogelijkheid die de S500 en S700 wel bevatten. Dit zou de afstelling van de koffies aan de persoonlijke smaak helemaal perfect maken.
Al met al slaat de meter ruim door naar de positieve kant. Vandaar ook 4 sterren.
Pluspunten
- Gemak
- Heerlijke koffie (specials)
- Instelmogelijkheden
Minpunten
- Vaak waterfilter vervangen
- Prijs
- Koffie-/melkverhouding niet aan te passen