E-reader kopen | Tips en informatie

Wil je een e-reader kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk e-readers op Kieskeurig.nl

Direct e-readers vergelijken Bekijk en vergelijk

Werking E-reader

Hoe werkt een e-reader?

Je weet waarschijnlijk al wat het grootste voordeel van een e-reader is: met dit handzame apparaat kun je honderden boeken tegelijk meenemen. Je bespaart dus heel veel ruimte en kunt toch elk boek lezen dat je wilt. Een e-reader kopen is ideaal voor op vakantie, maar ook zeker voor thuis.

De tekst van het boek wordt per bladzijde weergegeven op het display. Er zijn verschillende soorten beeldschermen beschikbaar voor e-readers, waaronder E Ink en LCD. Hieronder leggen we het verschil uit. Je kunt je e-reader bedienen via knopjes of een touchscreen. Tip: probeer bij een touchscreen vooral de bijgeleverde stylus te gebruiken voor de bediening. Zo voorkom je dat er vettigheid op het scherm komt waardoor de tekst van je boek minder goed leesbaar wordt.

E-readers kunnen verschillende soorten documenten lezen en passen de tekst automatisch aan op de afmetingen van het scherm. Veelgebruikte ondersteunde bestandsformaten zijn ePub, Mobi en PDF.

Direct e-readers vergelijken

Eigenschappen

E-reader: functionaliteiten


Elke e-reader heeft bepaalde functionaliteiten, maar sommige functies gelden voor elk model. Zo hoef je nooit meer fysieke pagina’s om te slaan, wordt de laatst gelezen pagina automatisch opgeslagen en kun je markeringen in de tekst maken. Ook kun je vaak muziek luisteren met hetzelfde apparaat en via de downloadfunctie direct boeken downloaden/kopen vanuit je luie stoel.

Op sommige e-readers kun je ook Word- en PowerPoint-documenten lezen of tijdens het lezen lettergrootte en lettertype naar eigen smaak aanpassen. Ook de regelafstand en marges zijn vaak te wijzigen. Nieuwere types bieden ook de mogelijkheden om te internetten.Heb je een leesbril, maar vergeet je die wel eens? Dan is een grote letterweergave ook fijn om te kunnen lezen zonder leesbril. Je kunt dan dus beter een e-reader kopen met deze functie. Soms wordt de boekkaft van het laatst gelezen boek getoond wanneer de e-reader uit staat. Tot slot beschikken sommige modellen over woordenboeken Engels en/of Nederlands.


Soorten

Soorten e-readers

Je kunt verschillende soorten e-readers kopen. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij op basis van de gebruikte schermtechniek. Zo kun je zelf beslissen wat voor jou de ‘e-reader beste koop’ is.


 • E Ink

  De allereerste e-readers waren voorzien van een scherm met zogenaamde elektronische inkt:
  E Ink. Dit scherm werkt niet zoals andere schermen door licht uit te stralen, maar door licht te reflecteren. Dit zorgt ervoor dat een E Ink e-reader leest alsof je van gewoon papier afleest.
  E Ink is nog steeds het favoriete schermtype van veel mensen, omdat het rustig is voor de ogen en je dus uren kan lezen zonder vermoeide ogen te krijgen.

 • E Ink Carta

  De Carta-techniek van E Ink is een flinke verbetering ten opzichte van standaard E Ink beeldschermen. Het contrast is 50% groter ten opzichte van de voorganger en het ‘omslaan’ van pagina’s van je e-book gaat bij E Ink Pearl veel sneller. Ook is het aantal pixels op het scherm sterk uitgebreid en dat zorgt voor een scherp en prettig leesbaar beeld. Dat is voor veel mensen een goede reden om deze e-reader te kopen.

 • LCD

  De afkorting LCD staat voor liquid crystal display, oftewel een vloeibaar kristalscherm. Dit platte beeldscherm heeft een laag energieverbruik en wordt gebruikt in vrijwel alle laptops en tablets. LCD biedt in tegenstelling tot E Ink schermen ook de mogelijkheid om kleur te laten zien. Dit kan handig zijn bij het bekijken van PDF bestanden met afbeeldingen. Ook in het donker kun je hier goed op lezen door de helderheid van de achtergrondverlichting. Veel mensen ervaren het lezen op een LCD scherm echter als vermoeiend. Daar staat tegenover dat een LCD e-reader goedkoper is dan een E Ink variant.


E-reader of tablet?


Kun je nu het beste een e-reader of een tablet aanschaffen als je digitaal wilt lezen? Dat ligt eraan. Gaat het je vooral om boeken die in een standaard e-bookformaat worden uitgebracht, dan ligt een e-reader voor de hand.
Hiermee kun je in elke situatie prettig lezen, ook in de zon en in het donker. Een e-reader is bovendien vaak handzamer dan een tablet of papieren boek. Ook de accu gaat langer mee dan die van een tablet en het apparaat is goedkoper.

Waarom zou je dan toch voor een tablet kunnen kiezen? Nou, omdat je hier veel meer mee kunt dan alleen boeken lezen. Je mail checken, gamen, films en series kijken, muziek luisteren, browsen en foto’s maken bijvoorbeeld. En als je veel PDF-bestanden leest, dan kan dat veel beter op een tablet dan op een e-reader. Boeken lees je echter weer fijner op een e-reader, want die is hier specifiek voor gemaakt.


Keuzehulp

Zo kies je de beste e-reader voor jou


Bepaal eerst of een e-reader voor jou wel de beste optie is, want misschien past een tablet beter bij je wensen.

Bedenk vervolgens of je e-books wilt kopen via Amazon of ergens anders. De digitale boeken die je van Amazon koopt zijn namelijk alleen te lezen op een Amazon Kindle en niet op andere e-readers. Andersom geldt dat je met een Amazon Kindle geen e-books van het ePub-formaat kunt lezen.

Wil je een E Ink beeldscherm of toch liever LCD? LCD is goedkoper, maar E Ink is rustiger voor de ogen en lijkt meer op lezen van papier.


Direct e-readers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Het nieuwste op e-readergebied


Dunner en beter, dat zijn de nieuwe e-readers die de komende tijd op de markt zullen komen. Zo komt er een nieuwe processor uit genaamd IMX.7, die ook het afspelen van animaties en video’s op E Ink e-readers mogelijk maakt. Daarnaast komt E Ink binnenkort met modellen die elke pixel in kleur kan weergeven.

De nieuwe Kindle Oasis van Amazon is op dit moment de dunste e-reader ter wereld en het bedrijf Bookeen heeft een e-reader op zonne-energie uitgebracht, zodat je nooit meer hoeft op te laden. Ook komen er steeds meer waterdichte exemplaren op de markt.


Beste e-readers
Populairste e-readers