Informatie over dvd-spelers

Welke aansluitingen wil ik op mijn dvd-speler? HDMI of toch nog scart. Misschien wel een USB-aansluiting. Wil ik mp3 en foto’s kunnen afspelen? Dit zijn allemaal opties die de dvd-spelers bieden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe dvd-speler.

De opvolger van de dvd-speler in de vorm van de blu-ray speler is er al een tijdje. Toch zal de dvd-speler voorlopig nog gewoon blijven bestaan.

Bekijk alle Dvd-spelers

Geluid

Niet alleen het beeld maar ook het geluid van een dvd-speler is van een goede kwaliteit. Veel mensen kopen een dvd-spelers in combinatie met hun hifi-installatie, in plaats van een cd-speler. Dvd-spelers kunnen ook allemaal surround geluid afspelen. De speler kan digitaal verbonden worden met de surround receiver. Via de digitale uitgang kan men dan digitaal surround afspelen zoals bijvoorbeeld Dolby Digital en DTS. Alle dvd-spelers beschikken over een digitale uitgang. Deze kan optisch of coaxiaal zijn.

SACD

Deze afkorting staat voor Super Audio CD, ontwikkeld door Philips en Sony. De SACD is in feite een dvd-schijfje dat alleen geluid weer kan geven. De extra ruimte die het dvd-schijfje biedt ten opzichte van een normale cd wordt gebruikt voor een hogere geluidskwaliteit en in veel gevallen voor meerkanaals (5.1) geluid.

Aansluitingen

Om de dvd-speler op je televisie aan te sluiten kan je gebruik maken van verschillende aansluitmogelijkheden:

hdmi
Door middel van de HDMI-uitgang kan je digitaal signaal overdragen van je dvd-speler naar je televisie. Het voordeel hiervan is dat er geen kwaliteitsverlies is bij de overdracht van het signaal. HDMI is kwalitatief de beste aansluiting. Vrijwel alle huidige tv's beschikken over een HDMI aansluiting.

Scart
scart
De scart-aansluiting wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt om de dvd-speler aan te sluiten op een beeldbuis tv. De scart is een analoge aansluiting en dus treedt er bij de overdracht van het beeld en geluid kwaliteitsverlies op.

Optische/coaxiale aansluiting
Om het geluid van een dvd-speler over een receiver te laten lopen kan je gebruik maken van de aanwezige optisch of coaxiale aansluiting. Dit zijn digitale aansluitingen en geven daardoor de beste kwaliteit van het geluid naar de receiver door. Bovendien kan je via de digitale verbinding digitaal surround zoals Dolby Digital en DTS afspelen.

Optisch
Coaxiaal

USB
Via de usb aansluiting, die vrijwel altijd aan de voorzijde van de dvd-speler zit, kan een usb apparaat worden aangesloten. Video- en audiobestanden kunnen dan via de dvd-speler worden afgespeeld op de tv of geluidsinstallatie.

Beste dvd-spelers
Populairste dvd-spelers