Informatie over borstkolven

Een borstkolf is een apparaat om borstvoeding af te kolven. Voordat je een keuze gaat maken, is het erg belangrijk om goed naar je persoonlijke situatie te kijken. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een borstkolf.
borstkolf

Meer informatie over borstkolvenBekijk alle Borstkolven

Veelgestelde vragen over borstkolven

"Waar staat de term ‘BPA-vrij" voor?"
‘BPA’ of ‘Bisphenol A 0%’ staat voor een synthetische stof. Deze stof werkt hetzelfde als het oestrogeen-hormoon. BPA is schadelijk en verstoort de natuurlijke hormoonbalans in het lichaam van je baby.

"Waarom is het gebruik van de juiste afmeting kolf en borstschilden zo belangrijk?"
De tepel moet precies in de tunnel van de trechter passen. Dus zonder te klemmen! Bij een te grote tunnel verdwijnt er teveel tepelhof in de tunnel. Hierdoor zal de borst beschadigen en zal er geen goed vacuum opgebouwd worden. Bij een te kleine tunnel zal de tepel beschadigen. Met als resultaat afgeklemde melkkanaaltjes en geen goed geleegde borst.

"Hoe kun je de melkopbrengst verhogen?”
Met behulp van een borstmassage of een borstcompressie zal de druk binnen de melkkanaaltjes toenemen. De grote hoeveelheid melk in de borst zorgt voor een hoge druk aan de binnenzijde en stimuleert de TSR zodat er meer melkopbrengst en een snellere melkstroom is. Hoe meer melk er wordt gedronken of wordt gekolft tijdens compressie of massage, des te hoger de melkproductie.

Beste borstkolven

Hoe vaak kolf je af? Maar een dag in de week of juist vaker? Hoe zit het eigenlijk met het kolven/(borst)voeden? Gaat het makkelijk of juist niet? Hoelang duurt het voordat je een voeding bij elkaar hebt gekolfd?

Dit verschilt per vrouw. Hoeveel melk in elke beurt gekolfd kan worden, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld stress kan invloed hebben op de hoeveelheid melk die gekolfd kan worden. Toch zijn er ook vrouwen die vier dagen in de week kolven en dit doen ze zonder probleem met een eenvoudige handkolf.
Let daarom heel goed op je kolfritme en koop een borstkolf die bij je past. Van een borstkolf die bij je past, zul je veel plezier hebben.

Richtlijnen bij borstkolven
Hieronder zie je een algemene richtlijn van hoe lang het kolven ongeveer duurt:

  • handmatig, enkelzijdig duurt 10-15 minuten
  • elektrisch, enkelzijdig duurt 10-20 minuten
  • elektrisch, dubbelzijdig duurt 7-15 minuten

Enkelzijdig kolven met elektrische borstkolf

Kolf je drie dagen of meer fulltime, kies dan het beste voor een elektrische kolf. Een enkelzijdige, elektrische borstkolf is ideaal voor onregelmatig gebruik thuis. Vooral de borstvoedende moeders die maar enkele dagen per week werken, vinden een enkelzijdige, elektrische borstkolf heel erg handig. Er is nog een voordeel aan deze manier van kolven. Je hebt altijd een hand vrij ter ondersteuning van de borst of voor massage.

Handmatig kolven

Als je minder dan drie dagen per week kolft, kun je makkelijk toe met een handkolf. Een handkolf is, zoals de naam al zegt, een handzame praktische kolf en voor af-en-toegebruik ideaal.

Dubbelzijdig, elektrisch kolven met een dubbele borstkolf

Als het kolven moeizaam gaat (en vooral bij zelfs maar een dag in de week) dan is het handiger als je een elektrische dubbelzijdige borstkolf aanschaft. Je kunt ook een dubbele elektrische borstkolf overwegen omdat dit je een hoop tijd kan besparen. Dubbel afkolven helpt je vaker te kolven. Met dubbel afkolven wordt bedoeld dat je met beide borsten gelijktijdig kunt kolven.

Voordelen van dubbel afkolven

  • grote melkproductie
  • vaker toeschieten
  • meer prolactine
  • tijdbesparing

Afkolftechnologieën

Er zijn borstkolven zoals Medela met 2-fase afkolftechnologienatuurlijke zuigritme van de baby. Deze manier van kolven helpt je comfortabel meer melk in kortere tijd af te kolven. Het resultaat: een stimulerende beweging opgevolgd door langere, meer intensieve bewegingen. Dus ook een optimale melkstroom! Philips Avent gebruikt hiervoor de term 'massagekussen'. .

Extra functies
Er zijn ook borstkolven uitgerust met een systeem dat het kolfritme kan onthouden. Tot slot er zijn ook borstkolven die controle en handigheid bieden wanneer je afkolft. Denk hierbij aan een handig LCD-scherm waarop de belangrijkste informatie zoals vacuumniveau, afkolfduur of accu-status zichtbaar is.

Tip
Je kunt moedermelk in de koelkast of vriezer bewaren. Dit kun je in bewaarbekers of in speciale bewaarzakjes doen. In de koelkast is verse moedermelk 5 dagen houdbaar. In de vriezer (bij -15 graden) zal deze drie maanden houdbaar blijven.

Bekendste borstkolfmerken

De bekendste borstkolfmerken zijn Philips Avent (Isis, Uno, Duo), Medela (Medela Freestyle of Medela Swing), Ameda, Calypso, Ardo en Tommee Tipee.

Beste borstkolven
Populairste borstkolven