Informatie over banken

Bijna iedereen heeft een bank in de woonkamer staan. Van tweezitsbank en driezitsbank tot hoekbank en slaapbank, de keuze is enorm. Een bank kopen is daardoor best lastig. Ben je op zoek naar een loungebank of naar een bank met een meer actieve zit? En welk kleur? Kieskeurig.nl helpt jou op weg met het kiezen van de juiste bank.

Bekijk alle Banken

Bank kopen

Een nieuwe bank is een behoorlijke aankoop. Het is niet alleen een groot bedrag, de bank bepaald ook voor een groot deel de uitstraling van je interieur. Ga je voor een strakke design bank of toch liever voor een enorm comfortabel exemplaar? Bij de aanschaf van een bank zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Formaat:
het kiezen van het juiste formaat is een van de moeilijkste dingen. Meet de bank altijd goed op in de winkel en boots hem na in de woonkamer. Op die manier is goed te zien hoeveel ruimte hij precies inneemt. Heb je een grote   woonkamer? Kies dan ook voor een grote bank, zodat hij niet verzuipt in de ruimte.
Kleur:
je kunt kiezen voor een bank in een felle opvallende kleur, maar er is een kans dat dit gaat vervelen. Een bank in een neutrale kleur is veiliger, je kunt dan spelen met kussens en plaids om de bank meer kleur te geven.
Materiaal:
het materiaal heeft vooral veel te maken met vlekken en slijtage. Stof is bijvoorbeeld veel vlekgevoeliger dan leer en zal ook sneller slijten. Met kinderen is leer dus vaak een verstandiger keuze. Er bestaan echter ook stoffen banken met afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen.
Comfort:
je kunt kiezen voor een bank met een actieve zit of voor een loungebank. Wat iemand prettiger vindt zitten is persoonlijk. Een bank met een actieve zit is beter voor de rug. Wil je ook kunnen liggen op de bank, dan is een hoekbank   een slimme keus.

Tweezitsbank

De tweezitsbank past altijd. In de wat kleinere woonkamer is de tweezitsbank ideaal, maar bijvoorbeeld ook in een studentenkamer of in de slaapkamer. In de woonkamer wordt de tweezitsbank vaak gecombineerd met een andere tweezitsbank of een driezitsbank. Ook is het mogelijk hem te combineren met fauteuils, poefen of een hocker. Of schaf direct een complete zitcombinatie aan, dan weet je zeker dat alle zitmeubels bij elkaar passen.

Driezitsbank

De driezitsbank heeft plek voor drie personen. Sommige 3-zitsbanken zijn echter zo ruim dat je er zelfs met zijn vieren op kunt zitten. Deze bank is vrij breed en er is dus best wat ruimte nodig om hem neer te zetten. De bank is ideaal voor gezinnen. Meestal wordt de driezitsbank gecombineerd met een 2-zitsbank of met fauteuils. Er zijn ook banken met een ander aantal zitplaatsen dan twee of drie. Neem bijvoorbeeld de 1,5-zitsbank (loveseat), 2,5-zitsbank of de 3,5-zitsbank. Dit zijn echter geen standaard afmetingen, meet dus altijd goed op hoe groot de bank precies is en bekijk of hij in de ruimte past.

Hoekbank

Een ander soort bank is de hoekbank. Bij deze bank zijn twee banken aan elkaar gekoppeld, zodat ze samen een hoek vormen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee 2-zitters zijn of een tweezitsbank en een driezitbank. Wat we ook vaak zien is een hoekbank met een chaise longue waarop iemand kan liggen, deze bank heeft wel minder zitplaatsen.

Modulaire bank

Wil je de bank helemaal samenstellen zoals jij hem wilt hebben? Kies dan voor een modulaire bank. Dit is een bank met losse elementen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Op deze manier kan de bank helemaal op jouw persoonlijke wensen worden afgestemd. Van hoekbank of loungebank tot een 3-zitsbank, je kunt eindeloos combineren met de losse elementen. Blijkt er later toch nog meer ruimte nodig te zijn? Dan kan ook na langere tijd de bank nog worden uitgebreid. Zo kan de bank bijvoorbeeld meegroeien met het gezin.

Slaapbank

Een slaapbank of bedbank kan ook worden gebruikt om op te slapen. De meeste slaapbanken kunnen uitgeklapt worden tot een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. De ene slaapbank ligt lekkerder dan de ander. Als hij veel wordt gebruikt is het van belang dat de bank gemakkelijk uitgeklapt kan worden. Er bestaan een aantal systemen voor slaapbanken, de meest voorkomende:

- De rugleuning van de bank kan platgelegd worden en vormt zo een bed
- Onder het zitvlak wordt een bak uitgetrokken die kan worden uitgeklapt. Zo ontstaat een tweepersoonsbed.
- Het zitvlak van de bank is uit te klappen tot een bed.

Lees de informatie over slaapbanken op Kieskeurig.nl voor meer informatie.

Beste banken
Populairste banken