Informatie over autoradio's

Zit je vaak achter het stuur? Een autoradio met usb-aansluiting, bluetooth, mp3 speler en iPod-functie geeft elke bestuurder de dagelijkse dosering ontspanning. Zo ben je altijd geconcentreerd op weg. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe autoradio.


Bekijk alle Autoradio's

Functies

Een autoradio kan over verschillende functies beschikken. Alle autoradio’s hebben uiteraard een FM-tuner, waarmee je naar alle radiozenders in de ether kan luisteren. Daarnaast is er nog een aantal andere optionele functies:

Cd-speler
Een autoradio met een ingebouwde cd-speler is de meest voorkomende autoradio. Om op de huidige techniek in te spelen kunnen de meeste cd-spelers cd’s met mp3 bestanden afspelen. Het is met deze techniek mogelijk om meer muziek op één cd te zetten, waardoor je langer luisterplezier hebt

Cassette
Tegenwoordig worden er geen autoradio’s meer gemaakt met een cassette speler. Deze manier van muziek opslag is verouderd, de cassette is vervangen door de CD.

Minidisc
De minidisc werd in 1991 door sony geïntroduceerd en was oorspronkelijk bedoeld om de cassette te vervangen. Op een minidisc schijfje kon namelijk opgenomen worden, iets wat bij een cd nog niet gebruikelijk was voor de consument. Door de grote concurrentie heeft de minidisc geen grote markt bij de consumenten. Zo is er ook haast geen markt voor autoradio’s met minidisc speler. Er zijn wel een aantal autoradio’s gemaakt met deze functie, maar worden niet echt meer verkocht.

Dvd
Autoradio’s met een dvd speler worden steeds populairder. Met deze autoradio’s kunt u een dvd afspelen op een los of ingebouwd scherm. Dit type autoradio’s staan op Kieskeurig.nl in de groep automultimedia. Daar staat ook meer informatie over dit product.

Usb


Mp3-spelers zijn zeer populair onder de consument vanwege hun grote opslagvermogen. Het zijn zeer handige apparaatjes omdat ze direct op de computer aangesloten kunnen worden en door de snelle verbinding via usb kan er snel muziek van de pc naar de mp3 over worden gezet. Bij een aantal mp3 spelers is het ook mogelijk om mappen te maken om muziek te verdelen. Op die manier kun je snel de gewenste muziek opzetten. Autoradio’s met een usb-slot hebben de mogelijkheid om mp3’s af te spelen van een extern apparaat. Dit kunnen mp3-spelers zijn, maar ook een externe harddisk of een andere mediadrager.

Als je een autoradio met usb aansluiting wil aanschaffen, dan moet je wel onthouden dat niet alle apparaten altijd compatible zijn met de autoradio. De compatibiliteit veranderd regelmatig omdat er steeds nieuwe apparaten op de markt komen. Als je regelmatig verschillende apparatuur op de autoradio wilt aansluiten, is het handig om even goed te kijken hoe het zit met de compatibiliteit van de autoradio met diverse apparaten. Ook is het dan belangrijk dat de autoradio geüpdate kan worden. Met nieuwe firmware kan een compatibiliteitsprobleem meestal worden opgelost. Heel vaak wordt ook in de handleiding aangegeven wat er mogelijk is met de usbpoort. Zo wordt voor harde schijven een maximum geheugen aangegeven. Met een te grote harde schijf kan het voorkomen dat je niet alle nummers kunt afspelen. Let dus goed op voordat je een autoradio met usb aansluiting aanschaft, en probeer eerst de mp3 speler/ harddisk in combinatie met de autoradio.

Bluetooth

 


Aan dit icoontje kunt u de bluetooth functie herkennen

Bluetooth is de meest recent gelanceerde functie voor de autoradio. Veel mobiele telefoons beschikken over bluetooth en kunnen met de autoradio verbonden worden. In de meeste gevallen is dit alleen om handsfree te kunnen bellen, je hoort dan de persoon waarmee je belt over de speakers in de auto. Met een externe microfoon kunnen zij jou ook beter verstaan in de auto. Dit maakt het autorijden veel veiliger. Naast handsfree bellen zijn er nu ook autoradio’s waarbij je muziek kunt afspelen, van je telefoon rechtstreeks naar de autoradio. Doordat telefoons ook steeds vaker worden gebruikt om muziek mee te spelen is "streamen" via bluetooth een handige optie.

Cd-wisselaar

Om meerdere cd’s in de auto af te kunnen spelen zijn er ook cd-wisselaars op een autoradio aan te sluiten. Jouw autoradio moet dan wel beschikken over multi-cd control. Dat is een functie waarbij de autoradio meerdere cd’s herkend en deze met de bediening af te spelen zijn. Autoradio’s hebben soms ook een ingebouwde cd-wisselaar, direct achter het front kunt u meerdere cd’s kwijt. Meestal worden losse cd-wisselaars onder een stoel of achter in de auto geplaatst.

LCD-display

Het LCD-display geeft informatie over bijvoorbeeld de frequentie van het radiostation of het volume. Hiernaast kan het lcd-display ook informatie weergeven die wordt verzonden via rds/eon. Dit kunnen bijvoorbeeld filemeldingen zijn maar ook reclameboodschappen. Bekend zijn ook de meldingen van nieuw gesignaleerde flitspalen.
lcd-displays met een kleurenscherm kunnen afbeeldingen weergeven tijdens het afspelen om de autoradio een leuke uitstraling te geven. Lcd-schermen die video bestanden af kunnen spelen vallen onder auto-multimedia.

Vermogen

Het vermogen van de autoradio wordt in watt uitgedrukt. Het aantal watt geeft de versterking van het geluid weer. Ook wordt het aantal uitgangen voor speakers er bij weergegeven. 4 x 25 watt houdt dus in dat de autoradio een vermogen heeft van 25 watt en vier speakeruitgangen.
Een auto versterker kan van veel toegevoegde waarde zijn voor uw autoradio. Het kan een veel voller en strakker geluid en uiteraard ook meer vermogen geven.
Vaak worden bij de specificaties van de autoradio hele mooie getallen weergegeven zoals 4 x 50 Watt. Dat wil zeggen dat er over 4 kanalen 50 Watt vermogen weergegeven kan worden. Het probleem is dat dit het uiterst haalbare vermogen is, en kan men bij een volume dat gelijk staat aan dit vermogen flinke vervorming verwachten. Dit komt door het gebrek aan ruimte in de autoradio waardoor er niet voldoende ruimte is voor de voeding en elektronica die daarvoor nodig is.
Het voordeel van de losse versterker is dat deze qua omvang groter is dan een autoradio en hierdoor voldoende ruimte biedt voor de elektronica en voor een zwaardere voeding. Het voordeel is dus een strakker en voller geluid dat ook veel minder snel vervorming zal geven.
In de praktijk zal dan ook blijken dat een losse versterker van 2x50 Watt over het algemeen een veel beter resultaat zal geven dan een autoradio van 2x50 Watt.

RDS/eon

Een radio uitgerust met rds (Radio Data System) kan digitale informatie ontvangen en weergeven wat door het uitzendende station wordt uitgezonden. Mogelijkheden hierbij zijn het doorgeven van verkeersinformatie (RDS/EON) of het doorgeven van het programma type (RDS PTY). Naast het 'gewone' radio signaal dat je hoort wordt een extra digitaal signaal uitgezonden. De radio analyseert dit signaal en geeft het weer op het lcd display. Het kan bijvoorbeeld gaan om de naam van de artiest en het nummer, filemeldingen of reclameboodschappen. EON is een afkorting van Enhanced Other Network. Eon zorgt ervoor dat de radio overschakelt naar een andere zender als daar bijvoorbeeld een filemelding of nieuwsbericht wordt uitgezonden. Na afloop van het bericht schakelt de radio terug naar de vorige zender. Je kunt zelf inschakelen bij welke soort berichten de radio overschakelt.

Afstandsbediening

Een enkele autoradio beschikt over een afstandsbediening of deze is als optie leverbaar. Deze afstandsbediening kan vaak op het stuur gemonteerd worden. Het voordeel hiervan is dat de radio bediend kan worden zonder de handen van het stuur te halen. Vaak kunnen met de afstandsbediening alleen de basisfuncties van de autoradio bediend worden.

Diefstalbeveiliging

Autoradio’s zijn vaak voorzien van diefstalbeveiliging. Hier zijn meerdere manieren voor:

Active black panel
De autoradio is uitgevoerd in het zwart, en als de autoradio uitgaat wordt het scherm ook zwart. Hierdoor lijkt het of er geen autoradio meer in het dashboard zit.
Afneembaar front
Het front van de autoradio is afneembaar en kan dus niet gestolen worden.
Elektronische codering
Wanneer de code is ingesteld, moet deze worden ingevoerd wanneer het apparaat in een andere auto wordt gemonteerd of na het loskoppelen van de accu.
Kantelbaar front
Meestal is een kantelbaar front ook afneembaar. Als je bijvoorbeeld kort je auto uit moet en geen ruimte hebt om het front mee te nemen kun je deze naar beneden klappen. Zo is de radio minder goed te zien.
Security lampje
Zodra het front van de autoradio wordt gehaald, gaat er een lampje in de autoradio knipperen. Dit werkt als indicatie voor inbrekers om te wijzen op het ontbreken van het front, dus inbreken is zinloos.

Formaat

Het formaat van een autoradio is in te delen in twee standaard normen: DIN en 2 DIN. 2 DIN is tweemaal zo hoog als DIN en bevat vaak een geïntegreerd beeldscherm voor multimedia of navigatie. Veel nieuwe auto’s hebben standaard een 2 DIN ingebouwd. Als je deze radio wilt vervangen met een enkele DIN radio dan is de lege ruimte op te vullen met een los bij te kopen paneel.

De standaard afmetingen van een autoradio zijn:
DIN: 180mm breed, 50mm hoog en ongeveer 150mm diep. De diepte kan variëren.
2 DIN: 180mm breed, 100mm hoog en ongeveer 150mm diep. De diepte kan variëren.

In uitzonderlijke gevallen wijkt de fabrikant af van standaard formaten. Het is dan passend te maken met behulp van een paneel of een frame.

Gsm-muting

Gsm muting zorgt ervoor dat het volume van je radio daalt (of zelfs uitgeschakeld wordt) wanneer je mobiele telefoon overgaat. Hierdoor kun je eenvoudiger en veiliger een gesprek aannemen.

Wma afspelen

Indien je autoradio geschikt is voor het afspelen van wma (Windows Media Audio), dan heb je de mogelijkheid om cd's met daarop bestanden in wma-formaat in je auto te beluisteren. Op deze manier kun je muziek van internet downloaden en deze beluisteren in de auto.

Geheugenkaart ingang

Sommige autoradio’s hebben een geheugenkaart ingang. Meestal zit deze ingang achter het front. Hiermee kun je audio bestanden direct afspelen van een geheugenkaart.

Aux-in

Op het front van een autoradio zit er soms een aux-in poort voor het aansluiten van bijvoorbeeld een mp3 speler of een microfoon. Dit kan verschillen en meestal wordt in de handleiding beschreven waarvoor de aux-in bedoeld is.

Pre-out

Als je een autoradio aan wil sluiten op een versterker dan is dat op twee manieren te doen. Je kunt de luidspreker uitgangen van de autoradio met luidspreker kabels aan de versterker aansluiten, of je kunt van de pre-out uit de autoradio een kabel op de versterker aansluiten. Deze kabel kun je herkennen aan de twee tulp stekkertjes die aan beide einden zitten. Met een pre-out aansluiting heb je een veel betere geluidskwaliteit. Als een autoradio over één of meerdere pre-outs beschikt is het ook aan te raden om de versterker op deze manier aan te sluiten.

Beste autoradio's
Populairste autoradio's