Welke was kan niet in de droger?

Het liefst zou je natuurlijk al je wasgoed zo in de droger gooien als het schoon is. Het scheelt tijd en ruimte, omdat je het niet hoeft op te hangen. Vooral in de herfst en winter kan je zolder of washok flink vol raken. Maar niet alles kan zomaar in de wasdroger. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Nieuwe wasdroger kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

De stelregel

Bij het drogen van je was is er een simpele stelregel: als iets op 60 graden of hoger kan worden gewassen, kan het meestal ook in de droger. Dat geldt voor jeans, katoenen kleding, handdoeken en beddengoed. In het waslabel staat of iets wel of niet in de droger kan: zoek naar het icoontje met een circkel in een vierkant. Twee stippen óf geen betekent dat het zonder problemen in de wasdroger kan, terwijl een stip inhoudt dat het in de droger kan, maar alleen op lage temperatuur.

Functies

Sommige wasdrogers bieden speciale functies voor kleding die normaal gesproken beter niet in de droger kan. Denk hierbij aan wollen kleding of synthetische stoffen als fleece. Vooral warmtepompdrogers kunnen erg goed drogen op lage temperaturen, waardoor zulke twijfelgevallen meestal toch nog in de droger kunnen. Ook zijn er wasdrogers met speciale droogprogramma’s door dit soort stoffen: de droger draait op lage temperaturen en je wasgoed overleeft het ritje zonder problemen.

Wat mag er niet in de droger?

Sommige dingen moet je gewoon niet in de droger doen. Staat er een circkel in een vierkant met een kruis erdoor in het label? Hang je was dan gewoon aan de lijn. Leer moet je niet in de droger stoppen, omdat het krimpt en beschadigt bij hogere temperaturen. Schoenen met gel in de zool kunnen ook niet in de droger. Delicate stoffen als wol en zijde kun je beter aan de lijn hangen, hoewel een synthetisch programma op lage temperatuur doorgaans wel mogelijk is.

Wasdroger kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger? Bedenk dan goed welke stoffen je in de droger wil doen. Als je vaak delicate stoffen gaat drogen, kun je het beste kiezen voor een warmptepompdroger - die drogen erg goed op lage temperatuur. Een warmptepomdroger is sowieso beter voor de levensduur van je kleding. Op Kieskeurig.nl vergelijk je warmtepompdrogers, condensdrogers en luchtafvoerdrogers snel en gemakkelijk met elkaar.