TL-buis vervangen door LED-buis

TL-buizen zijn (waren) erg populair vanwege hun hoge lichtopbrengst gekoppeld aan een relatief laag energieverbruik. Maar het kan nóg mooier! Inmiddels heeft de LED-buis z’n entree gemaakt en je kunt die makkelijk op de plek van een TL-buis plaatsen.

Nieuwe verlichting nodig? Bekijk het aanbod

Bekijk

TL als standaard

De TL-balk trof je tot voor kort zo ongeveer overal waar veel en regelmatig licht nodig was aan. Denk aan supermarkten, klaslokalen, bedrijfsruimten en natuurlijk de aloude garage. De TL-buis was an sich behoorlijk betrouwbaar, alleen de mechanische starter (wellicht ken je die bij het inschakelen tikkende onderdelen) was minder geslaagd. Niet alleen slijtgevoelig, maar ook het starten van de balk vergde meestal meerdere pogingen wat het bekende flikkerende effect veroorzaakte na op de lichtschakelaar gedrukt te hebben. Dat probleem werd al heel lang geleden opgelost met de komst van de elektronische starter, die voor ‘instant on’ zorgde. En daarmee ontstond een uitstekende lichtbron die vaak jarenlang meeging. Met als extra voordeel dat het ook nog eens een energiezuinige vorm van licht was.

Traditionele TL-buis milieuonvriendelijk

De tijden veranderen echter. Inmiddels is de LED-lamp gemeengoed. Toch is er nog wel degelijk plek voor buisverlichting. De TL-buis had namelijk door z’n lengte ook het voordeel dat het een lang stuk in één keer verlichte. Ook heb je geen last van bij puntlichtbronnen horende storende slagschaduwen. Toch werd het wel tijd om de TL-buis vaarwel te zeggen. Er zit namelijk nogal wat giftige en milieuonvriendelijke rommel in verwerkt, waaronder kwik. Niet alleen slecht als dat op de afvalhoop belandt, maar ook slecht als zo’n buis kapot gaat. Denk aan de onhandig gemikte voetbal in de sportzaal of even de lengte van die ladder in de garage vergetend. Vaak kom je dan onder een – zeer ongezonde – mix van glasscherfjes, fluoriscrend poeder en kwikdruppeltjes te staan.

LED-buis bomvol kleine LED’s

De moderne LED-buis zorgt voor eenzelfde lichtbeeld als de TL-buis en is de eenvoudig te plaatsen als vervanger van de TL-buis. Hij werkt totaal anders; als je de LED-balk uit elkaar zou halen zie je daarin een lange strip met LED’s. Leverbaar in hard- en zacht wit (plus diverse andere kleuren) hebben deze een zeer lange levensduur. Ook hebben ze geen last van starters en andere onvolkomenheden. Mocht je er eens per ongeluk tegen aan slaan dan is de kans vrij groot dat ze een tik ongeschonden overleven. En zou het een te harde klap zijn, dan komt er in ieder geval geen ongezonde rommel uit.

Led/t op de starter

Je kunt een speciaal LED-armatuur kopen, maar ook is het mogelijk om je oude TL-buis in een bestaand armatuur te vervangen door een LED-buis. In dat geval is het zaak dat je ook de starter verwijderd en vervangt door een LED-‘starter’. Dat laatste is alleen nodig bij zogeheten enkelzijdig gevoede LED-buizen. Vraag dus bij aankoop goed na of zo’n starter (feitelijk een doorverbinding, vaak voorzien van een zekering) nodig is. Koop je namelijk een ‘dubbelzijdig’ gevoede LED-buis, dan volstaat het om simpelweg de starter uit het armatuur te halen. Plaats de LED-buis en alles werkt. In principe wordt het in ’t TL-armatuur aanwezige voorschakelapparaat spanningsloos door het verwijderen van de starter of het vervangen door een LED-‘starter’. Je kunt dat onderdeel dus gewoon laten zitten. Heb je een (meer zeldzaam) armatuur zónder starter, dan moet het armatuur aangepast worden. Kun je zelf doen (maar voert te ver voor dit artikel) of laten doen door een elektricien. Zonder aanpassing flikkert het licht anders duidelijk waarneembaar.