Ziggo stopt met analoge radio: wat nu?

Internet-, radio- en televisieprovider Ziggo stopt in 2021 en 2022 met het aanbieden van analoge radio om meer ruimte vrij te maken voor snel internet. Leuk, maar wat als je er nog gebruik van maakte? Wat is het alternatief, en hoe stap je over naar het digitale signaal? Wij leggen het uit.

Toch liever digitaal? Bekijk het aanbod

Bekijk

Hoe zit het?

Ziggo was tot voor kort nog de enige provider in Nederland die radio via het analoge signaal aanbood. Inmiddels is ook Ziggo overstag, en wordt het signaal langzaam afgebouwd. Op de website van de provider kun je checken of het analoge signaal in jouw regio nog in de lucht is. In eerste instantie moest de overgang eind 2021 klaar zijn, maar dat wordt nu in de loop van 2022. Er is dus een kans dat je nog een tijdje analoge radio kunt luisteren.

Wat betekent dit voor mij?

Het betekent dat je, als je analoge radio via Ziggo luisterde, iets anders moet verzinnen. Gelukkig zijn er meerdere opties (zie daarvoor de volgende alinea). Kort gezegd: of je stapt over naar het digitale radiosignaal, of je luistert radio via de ether, zoals we vroeger allemaal deden. Het digitale signaal is doorgaans beter en heeft beduidend meer zenders, maar het analoge signaal via de ether blijft - voorlopig - ook gewoon bestaan.

Welke alternatieven zijn er?

Het makkelijkste is om over te stappen naar het digitale radiosignaal. Op de website van Ziggo kun je checken of jij al digitaal luistert of dat nog analoog doet. In dat laatste geval kun je overstappen naar digitaal luisteren, of, als je oudere apparatuur gebruikt, via een FM-antenne die je rechtstreeks op je geluidsset aansluit. Die antenne vangt het analoge signaal uit de ether op en vertaalt dat naar geluid dat je uit je speakers kunt horen. Een ander alternatief is DAB+: digitale radio via de ether.

Hoe lang blijft FM-radio via de ether nog bestaan?

Het ligt in de lijn der verwachting dat analoge FM-radio via de ether nog gewoon blijft bestaan, al kan het wel zijn dat het zenderaanbod de komende tijd kleiner wordt. Zelfs televisie is nog via de ether beschikbaar, mits je de juiste apparatuur hebt. Het is het dus wel waard een analoge antenne aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je altijd gewoon je zenders kunt lijven ontvangen - in elk geval de komende paar jaar.