Welke trimmer is geschikt voor jou?

Of je nu een flinke, wilde baard hebt of juist van stoppels houdt, een goede baardtrimmer is voor iedereen een uitkomst. Er zijn verschillende soorten trimmers, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben en geschikt zijn voor een bepaald type baard. In dit artikel leggen we het verschil tussen een baardtrimmer, tondeuse en multigroom uit, en geven we je nog wat handige tips.

Het beste voor jouw baard? Bekijk alle trimmers

Bekijk

Baardtrimmer

Zoals het woord al zegt, is de baardtrimmer speciaal gemaakt voor de baard. In uiterlijk lijkt de baardtrimmer wel wat op een tondeuse, maar hij is doorgaans iets kleiner en flexibeler om goed met de vorm van je gezicht mee te kunnen. Baardtrimmers hebben vaak verschillende opzetstukken voor verschillende baardlengtes. Vaak zijn er ook functies voor oorhaar en neushaar beschikbaar. Je hebt al een baardtrimmer voor een paar tientjes, maar er zijn ook duurdere modellen.

Tondeuse

Een tondeuse is doorgaans wat groter dan een baardtrimmer. Dat komt doordat hij niet per se gemaakt is voor de baard, maar ook voor het scheren van (delen van) je hoofd. Met een tondeuse scheer je niet superglad, maar voor de verschillende opzetstukken heb je wel veel vrijheid in de lengte van je baard. Voor een gevoelige huis is een tondeuse misschien niet meteen het meest geschikt, maar als je twee vliegen in één klap wil slaan, is een tondeuse wel een uitkomst.

Multigroom

Een multigroom is het manusje-van-alles onder de trimmers: hij is geschikt voor zowel je baard, je hoofd, als je lichaam. Multigroom-apparaten komen met verschillende opzetstukken, speciaal voor elk deel van je hoofd en lijf. Meestal krijg je een handjevol, of zelfs twee, aan opzetstukken bij de multigroom. Ze zijn gemiddeld wat duurder dan gewone trimmers, maar omdat je er zoveel mee kunt, is het ook het enige apparaat dat je nodig hebt.

Kniplengtes

Welke kniplengte je nodig hebt, hangt natuurlijk helemaal af van welk type baard je mooi vindt. De meeste trimmers hebben een minimals kniplengte van 0.5 millimeter: dit is zonder de opzetstukken. De maximale kniplengte varieert sterk, maar de meeste trimmers kunnen tot zo’n 25 millimeter aan, al kandit bij sommige modellen oplopen tot wel 45 millimeter. Kwestie van goed bedenken welk soort baard je wil, en dan beslissen welke trimmer je koopt.