Zo stream je films in de beste kwaliteit

Online videodiensten zijn er in overvloed, maar kun je de films streamen in de beste kwaliteit? Vaak valt er namelijk nog wel iets te winnen. De ingebouwde apps van smart-tv’s laten bijvoorbeeld weleens een steekje vallen, Netflix-instellingen kunnen het verschil maken, en misschien is je verbinding niet snel genoeg. Neem deze praktische tips door en ontdek op welke manier je de kwaliteit van videostreams kunt verbeteren.

Altijd streamen in hoge kwaliteit? Dat kan met deze tv's

Bekijk

Netwerkaansluiting

De meeste online videodiensten verlagen bij een trage internetverbinding automatisch de beeldkwaliteit om te voorkomen dat de videostream hapert of zelfs vastloopt. 4K-streams vereisen ongeveer een bandbreedte van 25 Mbit/s. Met veruit de meeste internetabonnementen is dat geen enkel probleem. Het goedkoopste internetabonnement van KPN is bijvoorbeeld al goed voor een internetsnelheid van 50 Mbit/s, terwijl glasvezel nog eens vele sneller is. Met de komst van glasvezel zijn er bovendien nóg hogere internetsnelheden haalbaar.

Netflix-instellingen

Blijft je Netflix-stream hangen op een lage kwaliteit, of ziet het er pixelig uit terwijl je internet wel snel is? Duik dan eens in de instellingen. Log in op netflix.com/youraccount en klik rechtsboven op je profielafbeelding. Via Account kies je bij Profiel en ouderlijk toezicht het juiste profiel. Klik vervolgens achter Instellingen voor afspelen op Wijzigen. Je selecteert onder Dataverbruik per scherm de optie Hoog, waarna je bevestigt met Opslaan.

Check je snelheid

Met de ingebouwde snelheidsmeter van de Netflix-app controleer je op een smart-tv, gameconsole of mediaspeler eenvoudig de huidige internetsnelheid. Ga vanuit het hoofdscherm naar Instellingen of Ondersteuning. Via Controleer je netwerk voert Netflix de test uit. Belangrijk is dat de waarde bij Verbindingssnelheid ruim boven de 25 Mbit/s ligt. Overigens kun je ook googelen op ‘speedtest’; je krijgt vanzelf een aantal opties voorgeschoteld.

Nieuwe smart-tv

Heb jij een goedkope of oude smart-tv en vind je de kwaliteit van videostreams tegenvallen? Je kunt dan voor videostreaming een ander apparaat gebruiken of een nieuwe smart-tv overwegen. De duurdere modellen met een oled- of qledpaneel hebben een hoogwaardige videoprocessor die films en series in een hoge kwaliteit kan laten zien. Ondersteunt de beoogde smart-tv ook Dolby Vision en HDR10, dan geniet je bovendien van betere contrasten en meer kleurdetails.