Televisie ophangen of neerzetten: voor- en nadelen

De een heeft zijn televisie het liefst pontificaal op een tv-meubel staan, de ander hangt hem liever aan de muur. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, en welke keuze het beste uitpakt voor jou hangt helemaal van jouw situatie af. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Nieuwe tv kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Tv ophangen

Tegenwoordig worden veel televisies geleverd met een ophangbeugel waarmee je het apparaat aan de muur kunt bevestigen. Waarom zou je dat willen? Bijvoorbeeld om ruimte te besparen - je hebt immers geen tv-meubel meer nodig, tenminste niet voor je televisie zelf. Het ziet er ook modern en sjiek uit. Bovendien kun je zelf de hoogte bepalen, wat handig is als je de tv bijvoorbeeld wil gebruiken in de slaapkamer: je kunt hem hoog genoeg hangen zodat je geen last van je nek krijgt.

Tv neerzetten

Maar je kunt er ook voor kiezen je televisie neer te zetten op een tv-meubel. Een groot voordeel daarvan is dat je tv altijd stabiel staat. Niet alle muren zijn bovendien geschikt om een zwaar apparaat als een televisie ana op te hangen, dus soms heb je simpelweg geen keuze. Ook heb je vaak toch al een meubel staan voor je soundbar, dvd-speler, streamingbox of surround set, en dan kan een televisie er ook nog wel bij. Wat je ook kiest, de keuze is helemaal aan jou.

Kijkafstand

Iets wat je verder in het achterhoofd moet houden, is de kijkafstand. De ideale kijkafstand bereken je met de formule Televisiemaat (in inches) x 1,6 x 2,54. Dat komt erop neer dat je bij een televisie van 50 inch, een gangbaar formaat, minstens twee meter van je scherm moet zitten om nog scherp te kunnen zien - bij 4K-schermen mag je dit overigens halveren. Omdat een tv-meubel vaak wat van de muur staat, staat de televisie automatisch dichterbij, dus houd daar rekening mee.

Televisie kopen

Ga je een nieuwe televisie kopen? Dan moet je op een paar dingen letten. Allereerst de pixeldichtheid: FullHD is lange tijd gangbaar geweest, maar tegenwoordig heeft 4K UltraHD de kroon op, vooral voor grotere televisies. De grootte is belangrijk, zowel voor je interieur als de kijkafstand. Ook slimme opties als het besturingssysteem zijn de moeite van het uitzoeken waard. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle televisies met elkaar en vindje zo de ideale tv voor jou.