Gek geurtje uit je stofzuiger? Zo verhelp je het!

Soms ben je aan het stofzuigen en plotseling ruik je het: er komt een gek geurtje uit je stofzuiger waardoor je huis absoluut niet frisser aanvoelt na het schoonmaken. Omdat er natuurlijk veel lucht uit de achterkant van jouw sledestofzuiger komt, kan het zomaar zijn dat na het zuigen het hele huis stinkt. In dit artikel vind je een paar tips om van gekke geurtjes in je stofzuiger af te komen.

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Bekijk het aanbod

Bekijk

Controleer de zak

Misschien heb je bij het zuigen per ongeluk wel iets van voedselrestjes die op de grond gevallen zijn opgezogen. Dit kan vervolgens gaan rotten en voor een vervelende geur zorgen. Controleer daarom bij nare geurtjes uit je stofzuiger altijd als eerste de zak. Ook wanneer deze vol is kan de muffe geur van stof het overnemen. Vervang wanneer nodig de zak. Hiermee verbeter je tegelijkertijd de zuigkracht van je stofzuiger. Het uitstoten van nare geurtjes is voornamelijk een probleem dat bij sledestofzuigers voorkomt. Heb je vaker last van dit probleem? Dan zou je ook voor een zakloze steelstofzuiger kunnen kiezen.

Stofzuiger schoonmaken

Ook je stofzuiger heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Als je de zak gaat vervangen is dit ook een geschikt moment om de stofzuiger zelf eens onder handen te nemen. De filter van de stofzuiger moet regelmatig schoongemaakt of vervangen worden. Hier blijft namelijk allemaal stof in hangen, wat tijdens het zuigen weer kan zorgen voor een muffe geur. Dit kun je eenvoudig zelf doen door het rooster van de stofzuiger af te nemen en de filter schoon te vegen of een nieuwe filter op maat te knippen. Veeg ook direct de binnen en buitenkant van de stofzuiger schoon met een vochtige doek om stofresten te verwijderen.

Lekker geurtje toevoegen

Er zijn ook allerlei handige accessoires te koop om vervelende geurtjes uit je stofzuiger te maskeren. Denk bijvoorbeeld aan geursticks of geurparels. Deze plaats je in de stofzuigerzak waardoor ze bij elk gebruik een geurtje naar keuze verspreiden. Maar er zijn ook meer huis- tuin- en keukenmiddelen beschikbaar om geurtjes te neutraliseren. Je kunt bijvoorbeeld zelf wat gedroogde lavendel opzuigen voor een lekkere geur of bakingsoda om alle geuren te neutraliseren. Het is ook een optie om wat etherische oliën op een wattenschijfje te doen en dit in de stofzuigerzak te plaatsen.

Stofzuigers voor huishoudens met huisdieren

Zeker mensen met huisdieren zullen vaker merken dat er een geurtje uit de stofzuiger komt. Dierenhaar heeft nu eenmaal een onmiskenbare geur en daarom zullen deze stofzuigers ook vaker onderhouden moeten worden door de zak te vervangen en de filter schoon te maken. Er zijn speciale stofzuigers beschikbaar die zich richten op huishoudens met huisdieren. Deze stofzuigers zijn vaak zakloos waardoor er geen verlies van zuigkracht is. Ook zijn ze voorzien van speciale borstels waarmee meubilair en dierenbedden makkelijker mee schoon te maken zijn.