Tips om gezonder het nieuwe jaar in te gaan met een smartwatch

Nieuw jaar, goede voornemens. Om ervoor te zorgen dat een gezond voornemen ook goed nageleefd wordt, heb je met een smartwatch of smartband een compacte coach aan je pols die je motiveert meer te bewegen en beter te rusten. Met deze tips zorg je dat je polscoach niet direct in een la verdwijnt en je voornemens al in januari stranden.

Op zoek naar de beste smartwatch?

Bekijk

Maak het meetbaar: zoveel heb je verbrand

In de bijbehorende app van je wearable kun je zien hoeveel calorieën je ongeveer op een dag verbrand. Hiervoor hanteert de app een formule, waarbij gekeken wordt naar je leeftijd, gewicht, hartslag en bewegingsdata. Hierbij weegt natuurlijk laatstgenoemde factor zwaar mee. Hoewel het een schatting is, kun je er wel (dagelijkse) doelstellingen aan koppelen en motiveert het je om toch nog even uit die stoel te komen om wat te bewegen. Als je de calorieën telt, is het echter ook noodzakelijk om te kijken naar wat er binnenkomt. Dat is bijhouden geblazen, maar gelukkig helpt je wearable-app daar ook bij mee.

Meer bewegen met een stappendoel

Een caloriedoel is natuurlijk vrij vaag en wie zegt dat de formule die de wearable-app hanteert ook voor jou een beetje representatief is? Een stappendoel is wellicht wat toegankelijker dan kijken naar wat je verbrand en inneemt. Bovendien moet je wel even naar buiten om écht je stappendoel te bereiken, wat ook weer zijn (mentale) gezondheidsvoordelen heeft. Maak je stappendoel wel haalbaar om gemotiveerd te blijven. Voer het desnoods stapsgewijs op. Zo kun je bijvoorbeeld met 7.000 dagelijkse stappen beginnen en dat opvoeren naar 10.000. Of als het vrij lastig gaat, zou je ook naar 70.000 stappen per week kunnen kijken.

Op tijd naar bed: slaapkwaliteit telt ook mee

Vooral als je activiteiten veel van je eisen, is rust ook heel belangrijk. Je smartwatch kan daarbij helpen als je deze om houdt tijdens het slapen. Niet alleen krijg je een melding wanneer het een goed moment is om het bed op te zoeken, ook wordt je slaapkwaliteit gemeten. Ook hier komen weer ingewikkelde formules aan te pas, waarbij gekeken wordt naar hartslaggegevens, beweging en natuurlijk de slaaptijd. Zo krijg je een beeld van hoe de bewegings- en rustbalans bij jou zit.

Blijf gemotiveerd, deel je resultaten

De uitdaging zit ‘m met name in het volhouden van je goede voornemen. Dat maakt een smartwatch makkelijker, maar je moet het alsnog zelf doen. Het sociale aspect kan je ook helpen je gezondheidsdoelen vol te houden. Sommige apps bieden uitdagingen aan die je alleen kunt doen, of beter nog: met anderen. Door samen met anderen je gezondheidsdoelen in het vizier te houden, heb je wat extra motivatie om het vol te blijven houden. Of laat je motiveren door unieke prestaties te delen met anderen. Klik hier voor alle informatie over smartwatches.