Zo werkt optische zoom op je smartphone

Optische zoom is een functie die we tot een aantal jaar geleden alleen op (digitale) camera’s tegenkwamen. Met optische zoom kun je inzoomen als je een foto maakt, zonder daarbij aan beeldkwaliteit in te boeten. Maar tegenwoordig vind je de functie ook steeds vaker terug op smartphones. Hoe werkt optische zoom, en wat kun je ermee?

Nieuwe smartphone kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is optische zoom?

Optische zoom in camera’s werkt door het gebruik van meerdere lenzen. Door die lenzen ten opzichte van elkaar te laten bewegen, wordt een andere brandpuntsafstand gecreëerd. De brandpuntsafstand is het punt achter de lens waar de gebroken lichtstralen bij elkaar in één punt komen om een scherp beeld te geven. Camera’s met optische zoom kunnen zich dus richten op een klein deel van de totale kijkhoek, zonder daarbij in te boeten op beeldkwaliteit.

Digitale zoom op camera’s

Digitale zoom werkt heel anders. Bij digitale zoom is er geen sprake van het verschuiven van lenzen. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van de rekenkracht van de chip in de camera of telefoon zelf. Er wordt een klein deel van de foto gepakt, waarna dat stukje wordt vergroot. De ontbrekende pixels die nu ontstaan, worden ‘ingekleurd’ op via een slim algoritme. Dat werkt prima, maar je ziet wel degelijk een verlies in kwaliteit optreden, al is dat tegenwoordig al een stuk minder dan vroeger.

Digitale zoom op camera’s

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: optische zoom op smartphones is in bijna alle gevallen niet écht optische zoom. Er is op een smartphone namelijk geen ruimte voor dubbele lenzen die ook nog eens los van elkaar kunnen bewegen. Smartphones gebruiken daarom verschillende lenzen met verschillende brandpuntsafstanden waartussen geschakeld kan worden. Een trucje, dus. Er zijn overigens wel smartphones met echte optische zoom, zoals de Sony Xperia 1 IV, maar de kwaliteit van die lenzen is nog niet bijster goed.

Smartphone met camera kopen

Camera’s in smartphones worden steeds beter. Echt optisch inzoomen is misschien nog niet helemaal werkbaar, maar verder doen smartphonecamera’s niet meer onder voor de gemiddelde digitale camera. Samsung is een van de voorlopers, met camera’s die tot wel 100 megapixel op het scherm kunnen toveren. Ook de nieuwste iPhones staan bekend om hun fantastische camera’s. Op kieskeurig.nl vergelijk je alle smartphones met goede camera’s met elkaar.