Snelladen met je smartphone: let op het protocol

Steeds meer smartphones en tablets beschikken over een snellaadfunctie. Heel mooi, want dat scheelt een hoop wachttijd alvorens je weer iets kunt doen met je apparaat. Maar niet iedere lader werkt optimaal met eenieder welk apparaat. Let daarom op het laadprotocol.

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk ze allemaal

Bekijk

Niet alles werkt met alles!

Alvast samenvattend kunnen we stellen: de ene snellader is de andere niet. Verre van zelfs. En dat heeft alles te maken met hoe snelladen precies in z’n werk gaat. Daarvoor kan een apparaat namelijk hogere laadspanningen- en stromen aanvragen. En precies in dat laatste woord ‘aanvragen’ zit ‘m de crux van het verhaal: lader en apparaat moeten met elkaar communiceren. En zoals dat gaat in het wereldje van de elektronica zijn er verschillende communicatieprotocollen in zwang. Voor Android-telefoons is dat bijvoorbeeld vaak (maar lang niet altijd) Quick Charge. Maar sommige Chinese toestellen gebruiken weer een in-huis ontwikkeld protocol dat alleen compatibel is met zichzelf.

Let op dat protocol

Al die verschillen betekenen dat je verdraaid goed op moet letten bij aanschaf van een beoogde snellader. Zoek ten eerste in de specificaties van jouw telefoon of tablet welk snellaadprotocol ondersteund wordt. En check vervolgens of de lader daar eveneens mee overweg kan. Zo ja, dan is de kans op groen licht groot. Verder geldt dat USB-C ietwat verlichting heeft gebracht betreffende snelladen. Is zowel je (snel)lader als toestel van USB-C voorzien, dan wordt gebruik gemaakt van het bij USB-C behorende PD ofwel Power Delivery-protocol. Maar dat gaat alleen goed als je een officieel gecertificeerde kabels gebruikt. Dat laatste is van belang voor de veiligheid, met name de snelle USB-C snellaadkabels beschikken over een chip die laadstromen regelt.

Laat ultra-goedkope laders vooral links liggen

Laat zeker ook de ultra-goedkope snelladers (en kabels) links liggen. Die voldoen vaak op geen enkele manier aan de geldende veiligheidsnormen. Een verkeerd werkende lader of een onbeveiligde snellaadkabel kunnen je apparaat kapot maken. Of ze zorgen voor oververhitte kabels, connectors of de lader zelf. En dat kan dan weer brand veroorzaken, wat zeker niet de eerste keer zal zijn. En als we het dan toch over veiligheid hebben: heb je net een nieuwe lader en (of) kabel gekocht, ga je apparaat de eerste paar keren niet onbeheerd in de nachtelijke uren laden. Hou eerst een oogje in het zeil.

Universele snelladers, altijd handig

Bekende en veilige merken laders en kabels zijn natuurlijk de A-merken. Samsung, Apple, Belkin en ook bijvoorbeeld Anker. Laders van laatstgenoemde fabrikant zijn – erg handig – vaak een all-in-one-oplossing. Je herkent ze aan het IQ-logo dat erop is afgedrukt. De lader detecteert in dat geval zelf welk laadprotocol gebruikt wordt. En dat betekent dat je vrijwel ieder snellaad-capabel apparaat ermee kunt snelladen zonder gedoe en denkwerk. Enige eis is dat je voor USB-C die al eerder genoemde gecertificeerde snellaadkabel gebruikt. Wil je een Apple-apparaat snelladen, dan moet je als basis altijd een USB-C-lader (liefst van Apple zelf, die dingen zijn zeer betaalbaar) gebruiken, gecombineerd met – indien nodig – een USB-C naar Lightning-kabel.