Smartphonecamera: de belangrijkste specificaties

Tegenwoordig heb je geen spiegelreflex of systeemcamera meer nodig om prachtige foto’s te maken: recente smartphones kunnen het bijna net zo goed. Maar waarom is dat? Hoe werkt een camera in een smartphone, en welke getallen zijn belangrijk? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je mooie foto’s wil maken met je telefoon.

Toe aan een nieuwe smartphone? Bekijk het aanbod

Bekijk

Megapixels

De megapixel (oftewel: 1 miljoen pixels) is de meeteenheid voor de resolutie van een digitale foto. Anders dan je misschien denkt, betekent een hoger aantal megapixels niet per definitie een betere fotokwaliteit, maar het is vaak wel een goede indicatie. Hoe meer pixels, des te meer detail er in principe in de foto kan worden opgeslagen, met een betere kwaliteit tot gevolg. Goede smartphonecamera’s hebben tegenwoordig camera met een resolutie van zo’n 40 MP.

Zoom

Een zoomlens kun je natuurlijk niet zo makkelijk op je smartphone zetten, maar dat betekent niet dat je helemaal niet kunt inzoomen. Tegenwoordig zijn er zelfs camera’s met een vorm van optische zoom op de markt, waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Door slimme algoritmes is ook digitale zoom een stuk beter dan het vroeger was: via bepaalde rekenmethodes wordt precies uitgerekend welke kleur de nieuwe pixels moeten worden.

Diafragma

Het diafragma is de lensopening. Die opening bepaald hoeveel licht er op de sensor valt. Een groot diafragma betekent dat er veel licht binnenvalt: superhandig in donkere omstandigheden, dus. Maar in sommige gevallen is een klein diafragma juist wenselijk. Een klein diafragma zorgt er namelijk voor dat je een duidelijk zichtbaar scherpte-diepte-effect krijgt. Zo neem je bijvoorbeeld een selfie waarop jij haarscherp staat afgebeeld, terwijl de achtergrond mooi is vervaagd.

Lenzen

Veel smartphones hebben tegenwoordig meerdere lenzen. Een macrolens bijvoorbeeld, waarmee je kleine objecten van heel dichtbij toch scherp op de foto kunt krijgen. Ook een groothoeklens is populair: daarmee krijg je meer van de omgeving op de foto. De kwaliteit van de lenzen verschilt nogal per smartphone en merk, dus lees goed de reviews voor je besluit om een smartphone te kopen, speciaal voor de camera - en vergelijk ze natuurlijk allemaal op Kieskeurig.nl.