iPhone SE (2022): Apple’s nieuwste smartphone

Apple heeft tijdens een evenement een nieuwe versie van de iPhone SE aangekondigd. De alweer derde generatie goedkopere iPhones krijgt onder meer een verbeterde processor en ondersteunt supersnel 5G-internet. In dit artikel lees je meer over de nieuwe Apple-smartphone, de specificaties en de prijzen.

Ook een nieuwe iPhone? Bekijk het aanbod!

Bekijk

A15 Bionic-chip

De grootste verandering ten opzichte van de vorige generatie is de processor. Apple rust de iPhone SE uit met de A15 Bionic-chip, die ook in de iPhone 13 te vinden is. Met die nieuwe chip wordt de iPhone SE een van de snelste smartphones in zijn prijssegment. Verder beschikt de nieuwe SE over een fysieke thuisknop met vingerafdrukscanner en draadloos opladen. Er komt ook een versie met 256 GB opslagruimte, handig voor de grootgebruiker.

5G

Nieuw is ook de ondersteuning voor 5G-internet. Duurdere iPhones ondersteunden dat al, maar de SE-lijn draaide tot voor kort nog op 4G-internet. In de praktijk betekent dat dat je iPhone SE klaar is om op het 5G-netwerk te gebruiken, al moet daar wel bij gezegd worden dat dat netwerk in Nederland nog lang niet volledig is uitgerold. Voorlopig moet je het dus nog doen met 4G-snelheden, maar je smartphone is in elk geval klaar voor de toekomst.

Camera

De camera krijgt ook een update, al is dat voor een groot deel softwarematig. Mede door de nieuwe processor biedt de SE HDR 4 aan, een functie die automatisch de belichting aanpast zodat kleuren van het scherm spatten. Ook DeepFusion, Apple’s manier om bij weinig licht toch prachtige foto’s te maken, wordt ondersteund. Door het Retina HD-scherm zie je ook nog eens precies wat je aan het doen bent – wel zo handig tijdens het bewerken.

Kopen

De iPhone SE is vanaf 18 maart beschikbaar, ook in Nederland. Vanaf 11 maart kun je ‘m alvast voorbestellen. Hij komt in drie kleuren beschikbaar: zwart, rood, en wit. De goedkoopste versie, die met 64 GB opslagruimte, gaat 529 euro kosten, vergelijkbaar met de vorige generatie en beduidend minder dan de dure high-end-modellen. De 128 GB-versie kost 579 euro, terwijl je voor de 256 GB-editie 699 euro betaalt.