Hoe werkt contactloos betalen?

In Nederland zijn we er dol op, in veel andere landen zijn ze nog niet altijd even happig: contactloos betalen. Op de lange termijn scheelt het veel tijd als je alleen maar even je pinpas tegen het apparaat hoeft te houden, en bovendien hoef je je portemonnee niet overal mee naartoe te nemen. Maar hoe werkt contactloos betalen precies?

Nieuwe smartphone kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

NFC

Contactloos betalen werkt via een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication, oftewel: dingen die met elkaar praten als ze bij elkaar in de buurt zijn. Zo’n NFC-chip wordt al jaren in pinpassen gebouwd, maar je vindt ze ook terug in smartphones en slimme horloges. Door de NFC-chip kan een verbinding worden gemaakt tussen je pinpas, smartphone of horloge en het pinapparaat in de winkel. Zo kun je betalen zonder dat er fysiek contact nodig is.

Smartphone

Contactloos betalen met je smartphone is eenvoudig, maar je moet het wel even aanzetten. Zowel iPhones als de meeste Android-telefoons ondersteunen contactloos betalen. Voor iPhones is er Apple Pay, een app die standaard op de telefoon staat en waarmee je contactloos betalen kunt gebruiken. Voor Android is er met Google Pay een vergelijkbare app. Je hoeft alleen je betaalpas of creditcard te koppelen, en je kunt contactloos betalen.

Wearable

Steeds meer wearables hebben tegenwoordig de mogelijkheid tot contactloos betalen ingebouwd. Vooral duurdere modellen ondersteunen de functie. Het grote voordeel van contactloos betalen met een wearable is dat je niet alleen je portemonnee, maar ook je telefoon thuis kunt laten. Handig als je even langs de winkel wil na het hardlopen, of als je in je zwemkleding een ijsje gaat kopen. Ben je op zoek naar een slim horloge? Check dan goed of het apparaat contactloos betalen ondersteunt.

Is het veilig?

Jazeker. Ten eerste zit er een limiet op transacties via contactloos betalen. Mocht het onverhoopt een keer fout gaan, neemt het dus geen grote hap uit je bankrekening. Bovendien is het voor kwaadwillenden niet erg lucratief om steeds een tientje te stelen. Ook worden de pinautomaten die contactloos betalen ondersteunen niet zomaar aan iedereen verstrekt, maar er wordt eerst een achtergrondcheck gedaan. Geen zorgen dus: contactloos betalen is hartstikke veilig.