Welke extraatjes krijg je bij de meer geavanceerde NAS?

De net wat duurdere NAS’en beschikken vaak over een scala aan extra mogelijkheden. Feitelijk kun je ze beschouwen als mini-server, die alvast veel meer kan dan alleen mappen delen.

Op zoek naar een nieuwe pc? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een NAS?

Eerst even een antwoord op de vraag wat een NAS nou eigenlijk is. De afkorting staat in ieder geval voor Network Attached Storage. Ofwel: aan het netwerk gekoppelde opslag. En dat is ook precies wat de NAS in z’n allereenvoudigste vorm precies is: een harde schijf met een netwerkaansluiting. Via bijvoorbeeld Windows, macOS of Linux zijn mappen op die NAS bereikbaar. Handig, want zo kun je vanaf elke computer (en heel veel mobiele apparaten als tablets en telefoons) bij je bestanden. En dát betekent weer dat je bijvoorbeeld op je PC aan een Worddocument kunt beginnen. En als het dan toch wel heel erg verleidelijk mooi zomerweer wordt, er lekker in de tuin aan verder werken op je iPad. Kortom: die ‘basis-NAS’ biedt al heel veel gebruikersgemak.

Basis-NAS of meer?

Uitgebreidere NAS’en beschikken over allerlei extra mogelijkheden. Zelfs de goedkoopste exemplaar anno nu doen veelal meer dan alleen mappen delen. Zo zijn er de My Cloud’s van Western Digital. Ze kosten nauwelijks meer dan een USB-schijf van gelijke capaciteit, maar er zijn wel al wat extra tooltjes op te vinden. Zo kun je de apparaten bijvoorbeeld desgewenst via internet van buitenshuis benaderen. Ook is voorzien in allerlei back-up-mogelijkheden. In de basisuitvoering zit er één schijf in de MyCloud. Er is ook een versie met twee schijven aan boord (die logischerwijs ongeveer dubbel zo veel kost). Handig, want daarmee kun je de harde schijven in zogeheten RAID 1-configuratie instellen. Wat betekent dat de ene schijf altijd een exacte kopie van de andere is. Gaat er dan onverhoopt eens een harddisk kapot, dan hoef je alleen het defecte exemplaar te vervangen. Daarna is al je data weer als vanouds beschikbaar. Let wel: dit is geen back-up, de definitie van een back-up is dat deze wordt bewaard op tenminste een extern apparaat, liefst op een andere locatie. In z’n simpelste vorm kun je back-ups (laten) maken naar een externe USB-schijf, of een andere MyCloud in je netwerk.

Uitgebreide NAS, uitgebreide mogelijkheden

Heb je geen verdere behoeften dan het delen van bestanden over je thuisnetwerk, alsmede de bijbehorende automatiseerbare back-uptaken en eventuele toegang van buitenaf als extraatjes, dan zit je prima met iets als die MyCloud. Nu geldt wel dat een NAS meestal dag en nacht aan staat. En daarbij weinig energie verbruikt. En dus is meer functionaliteit toevoegen aan de NAS geen onlogische gedachte. Verre van, hebben bijvoorbeeld fabrikanten als Synology en QNAP al lang geleden bedacht. Met name Synology timmert stevig aan de weg met z’n uitgerbreide besturingssysteem DSM (wat staat voor Disk Station Manager). Bijzonder daaraan is dat het gewoon in je browser draait en oogt als een bureaublad met een berg aan handige standaard geïnstalleerde applicaties. Vanuit de ‘app store’ van het systeem is nog veel meer te toe te voegen. Waaronder bijvoorbeeld een compleet fotobeheer- en deelprogramma, een Office-pakket, een downloadmanager enzovoort. Kortom: daadwerkelijk een computer.

Speciale NAS-schijf of SSD

Aardig detail van de Synology NAS’en is verder, dat DSM op álle modellen draait, van instap-budgetmodel tot high-end bedrijfsmodel bedoeld voor datacenters. Wel geldt dat op de goedkoopste modellen sommige functies ontbreken, maar voor de meeste thuisgebruikers is dat niet interessant. Zo kun je op de meer uitgebreide Synology’s virtuele machines draaien. Bedenk echter dat – in de meeste gevallen, tenzij heel nadrukkelijk anders vermeld door de verkoper – NAS’en als deze veelal zónder harde schijf worden verkocht. Die moet je er zelf nog bijkopen. Daarvoor zijn tegenwoordig speciale NAS-schijven (of SSD’s) beschikbaar. Deze zijn geoptimaliseerd voor 24/7-gebruik en kennen veelal een lange levensduur.